Unde se mai află oamenii lui Prigojin - după ce, acum un an, mercenarii Wagner îngrijorau o lume întreagă la Bahmut și Soledar

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Un prim grup de mercenari Wagner Group a sosit în Belarus și ar fi început antrenamentul comun cu forţele armate din Belarus: Sursa foto: Cont Twitter Franak Viačorka - politician din Belarus.
Un prim grup de mercenari Wagner Group a sosit în Belarus și ar fi început antrenamentul comun cu forţele armate din Belarus: Sursa foto: Cont Twitter Franak Viačorka - politician din Belarus.

Membrii grupului de mercenari rusi Wagner au fugit în Belarus după lovitura de stat eșuată din iunie anul trecut. Deutsche Welle scrie că luptătorii Wagner se bucură în continuare de sprijinul forțelor de securitate din Belarus și al propagandiștilor din Belarus.

Istoria scurtă a lui Prigojin în Ucraina: De la preluarea Bahmutului, la grenada din avion

Amintim că mercenarii Wagner a jucat un rol crucial în luptele din estul Ucrainei, în prima parte anului 2023. Prigojin pusese la punct un sistem de recrutare direct din închisorile ruse. Deținuții luați de Wagner au fost folosiți pe post de carne de tun, dar tactica a adus rezultate pentru ruși, care au cucerit Soledar și, ulterior, Bahmutul.

Evgheni Prigojin, conducătorul Wagner, declarând victoria printre ruinele Bahmutului. Foto: PMC Wagner

Pe fondul tensiunilor crescânde dintre Prigojin și conducerea armatei ruse, pe 24 iunie 2023, șeful al grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a condus o rebeliune armată împotriva conducerii militare ruse. 

El a mărșăluit spre Moscova cu o parte din armata sa privată atunci când conducătorul autoritar al Belarusului, Alexander Lukașenko, ar fi intervenit. În schimbul renunțării la acuzațiile penale împotriva lui, Prigojin a oprit revolta și a plecat în exil în Belarus.

Trei luni mai târziu, Prigojin ar fi murit într-un accident de avion din cauza, așa cum a explicat Putin, unei manipulări neglijente a unei grenade, pe fondul consumului de alcool.

 

Unde se mai află mercenarii Wagner

 

Imaginile de televiziune ale manevrelor comune arată adesea steaguri ale Belarusului și agențiilor de aplicare a legii din Belarus alături de steaguri ale Grupului Wagner. Ministrul adjunct al Afacerilor Interne din Belarus și actualul comandant al Trupelor Interne, Mikalaj Karpjanko, poartă chiar insigne cu simboluri Wagner.

Astăzi, nu sunt mai mult de 1.000 de mercenari Wagner în Belarus. Cei mai mulți dintre ei se află încă în tabăra din districtul Asipovichi din regiunea Mogilev, la sud-est de capitala Minsk.

Informația este relatată de Valery Sahașchik, ”ministrul apărării” al Cabinetului Unit de Tranziție, un guvern în exil condus de liderul opoziției din Belarus Svetlana Tihanovskaya, care acum locuiește în Lituania. 

El a declarat pentru DW că zeci de mercenari „care vor securitate și stabilitate și sunt dispuși să accepte venituri mai mici” primesc pașapoarte ale statului Belarus cu nume și date de naștere noi și se alătură trupelor interne ale țării.

Totuși, opoziția nu crede că Lukașenko „poate oferi ceva special care să-i atragă pe mercenarii lui Wagner”. Salariile militarilor din Belarus sunt mult mai mici decât cele cu care sunt obișnuiți în Rusia, a spus el.

 

Destinațiile viitoare: Rusia și Africa

Wagner Group

Sahașchik se așteaptă ca și mai mulți mercenari ai lui Wagner să părăsească țara. „Belarus a devenit un punct de tranzit pentru ei.

Mulți au semnat contracte cu diverse autorități ruse, iar unii au zburat în Africa. Nu mai sunt destui mercenari în Belarus care ar putea influența evenimentele din regiune”, a spus acesta.

Totuși, acțiunile sale din vara lui 2023 nu i-au adus puncte lui Lukașenko, explică politicianul de opoziție. Relațiile cu președintele Vladimir Putin s-au răcit, pentru că liderul rus nu a suportat ca alții să se prezinte ca fiind mai puternici și mai deștepți decât el.

În plus, „sosirea mercenarilor lui Wagner în Belarus a provocat mari tensiuni sociale și a provocat o rezistență semnificativă, chiar și din partea forțelor armate”, a adăugat Sahașchik.

Unii experți consideră că regimul Lukașenko ar putea folosi Wagner pentru a antrena forțele de securitate din Belarus sau ca „instrument de intimidare” în alegeri.

Totuși, Rusia nu va renunța la controlul mercenarilor. După ce aproape toate trupele ruse staționate în Belarus au fost mutate pe frontul ucrainean, Putin se bazează pe mercenarii lui Wagner ca unități de luptă de urgență, dacă va fi nevoie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel