Unde pun rușii piciorul începe războiul. Un stat din Africa se teme că va fi următoarea țară răvășită de război după ce Rusia a mutat aici armele din Siria

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Baza aeriană rusă Hmeimim din Siria, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia.
Baza aeriană rusă Hmeimim din Siria, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia.

Șeful Guvernului de Unitate Națională Libian, Abdul Hamid Al-Dabaiba, și-a exprimat joi temerile că țara sa va deveni o arenă pentru conflicte între țări, în urma informațiilor despre transferul de arme rusești din Siria după căderea președintelui acestei țări, Bashar al-Assad, în timp ce Națiunile Unite urmăresc retragerea forțelor străine și prevenirea ingerințelor externe, ca o condiție necesară pentru progresul către o soluție politică care să ducă la unificarea instituțiilor țării și la organizarea alegerilor.

Al-Dabaiba a declarat în timpul unei conferințe de presă: "Există temeri și nu putem accepta că Libia va fi o arenă internațională în care interesele țărilor mici și mari se intersectează".

Libia se luptă să-și revină după ani de conflict care au urmat revoltei susținute de NATO din 2011, care a dus la răsturnarea dictatorului Muammar Gaddafi. Țara este încă împărțită între un guvern recunoscut internațional cu sediul în capitală, Tripoli, și un guvern rival din est, care se bucură de sprijinul generalului Khalifa Haftar.

 

Rusia mută în Libia armele din Siria, de la bazele Tartus și Hmeimim. Inclusiv sisteme S-400 și S-300

 

2. -imagine fara descriere- (khmeimim0232_78377500.jpg)

În ultimele zile, au existat informații că forțele ruse transportă echipamente militare de la Baza Navală Tartus și de la Baza Aeriană Hmeimim din Siria către estul Libiei, unde autoritățile primesc sprijin rusesc de ani de zile. Oficiali americani și libieni au dezvăluit că Rusia retrage sistemele avansate de apărare antiaeriană și alte arme avansate din bazele sale din Siria și le transferă în Libia. Oficialii au spus că avioanele de marfă rusești transportau echipamente de apărare antiaeriană, inclusiv radare pentru sistemele interceptoare S-400 și S-300. Rusia a transferat, de asemenea, trupe, avioane militare și arme.

Rapoartele indică faptul că majoritatea forțelor ruse din Libia se află acum la Baza Aeriană Al-Khadim, la est de Benghazi, Baza Aeriană Al-Jufra la sud de capitală, Tripoli, Baza Aeriană Al-Qardabiya lângă Sirte (centrul Libiei) și Baza Aeriană Brak Al-Shati (sudul Libiei).

Bazele aeriene rusești, în special cele de lângă Sirte, sunt situate strategic pe malul sudic al Mării Mediterane și ar putea juca un rol important în eventualitatea oricărei confruntări, oricât de puțin probabilă, între NATO și Rusia. Coaliția occidentală are o bază aeriană navală majoră la Sigonella, în Sicilia, la o jumătate de oră de zbor de Libia.

Al-Dabaiba a subliniat că "nimeni cu un pic de patriotism nu dorește să fie abordat de o putere străină care dorește să-și impună hegemonia și autoritatea asupra țării și poporului", adăugând: "Intervenția nu poate fi acceptată decât (în cadrul) acordurilor între țări, acordurilor de instruire, educație sau înarmare, dar ca forțele să intervină în forță împotriva poporului libian este ceva pe care îl respingem cu desăvârșire".

Autoritățile din Tripoli se tem că aceste arme vor fi folosite pentru a sprijini aliații Moscovei din estul Libiei, după ce Moscova s-a alăturat Armatei Naționale Libiene în războiul său împotriva fostului Guvern de Acord Național în 2019.

 

Deși Guvernul de Unitate Națională nu a confirmat transferurile de arme, ministrul Apărării din Libia a dat de înțeles că acest lucru se întâmplă

 

3. -imagine fara descriere- (libia_16840300.jpg)

În timp ce șeful Guvernului de Unitate Națională nu a confirmat transferurile de arme, ministrul italian al Apărării Guido Crosetto a spus că "Moscova transferă resurse de la baza sa siriană din Tartous în Libia". "Acesta nu este un lucru bun", a spus el într-un interviu pentru ziarul La Repubblica miercuri, descriind "navele și submarinele rusești în Marea Mediterană" ca "întotdeauna o sursă de îngrijorare, mai ales dacă sunt la câțiva pași de noi, în loc de o mie de kilometri depărtare".

De la răsturnarea lui Assad, soarta celor două baze militare rusești din Siria, baza navală Tartus și baza aeriană Hmeimim, nu a devenit încă clară, care sunt două facilități esențiale pentru ambițiile geopolitice ale Rusiei prin care își exercită influența în Orientul Mijlociu, din bazinul mediteranean până în Africa.

Haftar, susținut de Rusia, a lansat o ofensivă eșuată în 2019 pentru a ocupa Tripoli. De atunci, Moscova a menținut relații strânse cu administrația estică.

Multe rapoarte confirmă că armata rusă a folosit portul Tobruk pentru a transporta arme și mercenari din Wagner pentru a lupta într-o serie de arene, inclusiv în regiunea Sahelului african.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel