Dronele turcești Bayraktar TB2 și-au dovedit eficacitatea și în conflictul din Ucraina, iar comenzile internaționale au început să curgă.
Așa că, finalizarea construcției fabricii din Ucraina a devenit unul din principalele obiective ale conducerii companiei turce.
Directorul general al companiei, Khaluk Bayraktar, a declarat că planul de construcție a uzinei este în curs de implementare, în ciuda unor obstacole create de invazia rusă, relatează Reuters.
„Avem în prezent un proiect de arhitectură. Etapa de proiectare detaliată a fost finalizată. Și chiar vom începe construcția... în doi ani am dori să o terminăm ", a spus Bayraktar.
„Capacitatea noastră de producție a TB2 este de 20 de unități pe lună. Până în 2023, obiectivul nostru este să facem cel puțin 30 de unități pe lună”, a spus el.
Foto: Bayraktar TB2, la predarea către forțele ucrainene, în 2019
Oficialii ucraineni sunt optimiști: ”Operaționalizarea uzinei poate fi în 2023”, a spus ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasyl Bodnar, citat de RBC-Ucraina.
Trebuie spus că, un acord a fost semnat în timpul vizitei în Ucraina a președintelui Erdogan, din 3 februarie 2022. Înțelegerea prevede construirea pe teritoriul Ucrainei a unei fabrici Baykar.
Proiectele Bayraktar
Halyuk Bayraktar a mai spus că va fi reluată cercetarea și dezvoltarea avionului de luptă fără pilot, Kizilelma, despre care analiștii spun că are capacități mult îmbunătățite față de dronele de recunoaștere lentă și purtătoare de rachete.
Potrivit acestuia, primul zbor al acestui avion de vânătoare este așteptat în următoarele luni.
El a adăugat, de asemenea, că testarea dronei Bayraktar TB3, care este o versiune pe pistă scurtă a lui TB2, va fi finalizată până la sfârșitul anului 2023.
Ucraina joacă un rol important în lanțul de aprovizionare al Baykar, în special în ceea ce privește noua dronă grea Akinci și drona de luptă Kizilelma, aflate în prezent în dezvoltare. Ambele folosesc motoare ucrainene de la Motor Sich și de la Ivchenko-Progress.
Unde au dispărut dronele TB2
Expertul militar Oleg Jdanov a explicat că, din cauza faptului că livrările sunt acum limitate, utilizarea Bairaktar TB2 este și ea limitată.
Foto: Dronele Bayraktar TB2 livrate Ucrainei
"Nu există nicio îndoială că am pierdut "Bairaktaruri". La urma urmei, războiul este război. Aceasta este o dronă destul de mare și este clar că poate fi observată de apărarea aeriană inamică. În special mijloace tactice care protejează obiectele individuale sau frontul line „Cred că mai există „Bairaktar”, sunt folosite, dar foarte puțin, din cauza numărului lor mic și a vulnerabilității la apărarea aeriană”, a spus expertul pentru TSN.
Totuși, Oleksii Arestovich, consilier al președintelui ucrainean, este mai nuanțat. El a asigurat că dronele încă lucrează activ pe front. Dar aceste videoclipuri nu sunt acum publicate pe Internet.
Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici: Android (Magazin Play), iOS (App Store).
"Totul este în regulă cu Bayraktar. Nu degeaba Andri Yermak a mers la uzina din Turcia în urmă cu aproximativ o lună. Totul este în regulă", a spus Arestovich.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News