Undă verde pentru viitorul avion de generația a VI-a al UE. După negocieri care au pus programul în pericol, industria a bătut palma

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Next Generation Fighter (NGF), sursă foto: Twitter - Defence Decode
Next Generation Fighter (NGF), sursă foto: Twitter - Defence Decode

Dezvoltarea Next Generation Fighter (NGF), viitorul avion de generația a VI-a, face parte din programul mai amplu Sistemul de Luptă Aerian al Viitorului (FCAS/SCAF) care urmărește implementarea mai multor sisteme aeriene de ultimă generație. Dar „destinul” viitorului avion a fost pe punctul de a fi spulberat încă din fașă. 

În program sunt implicate giganți din industria de apărare din Europa, programul viitorului avion fiind dezvoltat de Franța, Germania și Spania. Potrivit datelor din industria, programul trebuie implementat până în 2040.

Next Generation Fighter a fost pus sub semnul întrebării când neînțelegeri între companiile din statele implicate cu privire la responsabilitățile și sarcinile din cadrul ambițiosului proiect au devenit publice. 

În timpul negocierilor, Eric Trappier, șeful Dassault Aviation, a atras atenția asupra dificultăţilor cu care se confruntă în negocierile cu Airbus în ceea ce privește partajarea sarcinilor industriale în cadrul programul SCAF și a propus un plan B pentru soluţionarea acestora, precizând că în caz contrar Franța poate dezvolta și singură aeronava. Ca răspuns, Airbus a anunțat că nu există un asemenea plan iar nicio națiune nu poate dezvolta singură avionul.

Programul este condus de francezii de la Dassault Aviation. Eric Trappier a admis la începutul lunii martie că proiectul se află în faza de integrare a Spaniei și a furnizorilor suplimentari iar implicarea industriei spaniole avantajează Airbus care reprezintă și Germania și Spania. Însă Trappier spune că Dassault a făcut un compromis și „am acceptat și acest lucru”. Ce nu voia sub nicio formă Dassault e să cedeze domenii sensibile sau strategice, în care compania franceză consideră că are un avans tehnologic.

 

Industria a bătut palma. Primul prototip al viitorului avion de generația a VI-a al UE ar trebui să zboare în următorii 5 ani

 

2. -imagine fara descriere- (fcas_10178600.jpg)

Potrivit celor de la Opex360, se pare că în cursul acestor zile industria de apărare a ajuns la un consens cu privire la partajarea sarcinilor. Acest lucru a fost confirmat și de surse apropiate ale publicației Reuters. E vorba de începerea Fazei 1B.

Deși Florence Parly, ministrul apărării de la Paris, a cerut să se ajungă la un acord până la 1 mai, lucrurile au întârziat puțin din cauza faptului că Germania nu a fost de acord cu privire la cele stabilite în utilizarea drepturilor de proprietate intelectuală și la accesul pe care îl are în program. Până la urmă, giganții din industrie au bătut palma.

Amintim că luna trecută și publicația noastră a anunțat că Airbus și Dassault Aviation au ajuns la un acord. Airbus și Dassault sunt principali contractori ai programului FCAS, participarea şi contribuţia fiind împărțite în mod egal între Franța, Germania și Spania. 

Din acest moment mingea este în terenul celor trei state, Franța, Germania și Spania care vor trebui să aprobe finanțarea care le-a fost prezentată de industrie. Practic, din acest moment, se deschide ușa pentru începerea dezvoltării prototipului Next Generation Fighter (NGF).

După ratificare, industria de apărare din statele implicate în proiect va începe dezvoltarea primului prototip al avionului de generația a VI-a. Potrivit sursei citate, se estimează ca primul zbor al prototipului să aibă loc în 2026 sau 2027.

Se estimează că programul FCAS va costa în jur de 8 miliarde de euro, iar achizițiile și operarea sistemului ar putea ajunge la 100 de miliarde de euro. Noul avion de luptă, care ar urma să devină operaţional către anul 2040, este piesa de bază a programului SCAF (sistemul de luptă aeriană al viitorului), care mai cuprinde drone şi rachete de croazieră.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel