Cu alte cuvinte, după trimiterea raporturilor, procedura legislativă e finalizată. Nu va mai exista un vor în plen în ceea ce privește achiziția.
Potrivit documentelor oficiale ajunse azi în Parlament pe masa Birourilor Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, consultate și de DefenseRomania, ele reprezintă procedura normală după ce pe 26 septembrie Ministerul Apărării a cerut în mod oficial acordul Parlamentului pentru a începe programul de achiziție a 32 de avioane de luptă F-35 din Statele Unite.
Potrivit documentului recent ajuns în Parlament, consulat de DefenseRomania, achiziția e confirmată pentru 32 de avioane de tip F-35 Lighting II, inclusiv simulatoare de zbor, motoare și rachete aer-aer și aer-sol. Va exista și o componentă de cooperare industrială.
Prețul estimat al achiziției e de 6.5 miliarde de dolari, fără TVA.
- contracte atribuite de un guvern unui alt guvern, prin atribuirea de către Guvernul României Guvernului Statelor Unite ale Americii de contacte de tip Letter of Offer and Acceptance, specifice Programului Foreign Military Sales, având ca obiect 32 de avioane F-35, motoare, suport logistic inițial, servicii de instruire, simulatoare de zbor FMT, muniții aer-aer și aer-sol, respectiv o valoare estimată de 6.5 miliarde USD (fără TVA).
- cooperare industrială, prin semnarea unui memorandum pentru cooperare industrială în paralel cu semnarea contractului de tip Letter of Offer and Acceptance
România se „mișcă” pentru a avea F-35 unde în jurul anului 2032
Machetă a F-35 Lightning II cu cocarda României, prezentată de Lockheed Martin la BSDA 2022. Foto: DefenseRomania
Pașii legislativi efectuați arată intenția Bucureștiului de a avea F-35 în primii ani ai deceniului viitor, în contextul resursei limitate a F-16.
România va avea avioane F-35 în 2032, cu condiţia că scrisoarea de acceptate trimisă Statelor Unite să fie semnată în 2024, a precizat Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naţionale, într-un interviu acordat recent Televiziunii Române. De asemenea, Ministrul Apărării a declarat că programul F-35 va fi discutat în Parlamentul României în această toamnă, urmând ca afacerea să se definitiveze anul viitor.
,,Dacă scrisoarea de acceptate va fi semnată în 2024, probabil că în 2032 vom avea primele aparate. Din punct de vedere temporal poate părea un interval de timp îndepărtat. Dar știți foarte bine că în domeniul militar elementele de achiziție, capabilitățile militare nu sunt produse pe raft'', a precizat Angel Tîlvăr, ministrul Apărării.
În prezent după retragerea avioanelor MiG-21 din serviciu România operează o escadrilă de F-16 Fighting Falcon formată din 17 avioane achiziționate din Portugalia.
Au fost achiziționate și 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene, în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic. Acestea urmează să ajungă în țară în următoarea perioadă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News