Una caldă alta rece: Rusia pierde nave în Marea Neagră, dar frontul e blocat. O rachetă SCALP a distrus corveta rusă Askold (Foto/Video)

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Corveta rusă Cyclone, din clasa Karakurt Project 22800. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Corveta rusă Cyclone, din clasa Karakurt Project 22800. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Forțele Aeriene Ucrainene au distrus nava de război rusă Askold în Crimeea ocupată, utilizând o rachetă SCALP-EG, omologul francez al Storm Shadow. Rachetele cu rază lungă Storm Shadow / SCALP sunt integrate pe avioane de luptă Su-24M ucrainene.

Atacul a avut loc la începutul acestei luni, iar DefenseRomania a scris la momentul respectiv despre faptul că nava rusă Askold a fost lovită de ucraineni. O înregistrare video realizată de localnici arată rachete care zboară deasupra orașului Kerci. După ce a zburat deasupra orașului, cel puțin o rachetă a lovit un obiect militar. Locuitorii din Crimeea au precizat pe rețelele de socializare că, după aceea, au văzut un nor de fum ridicându-se în apropierea șantierului naval (Șantierul Naval "Zaliv").

Publicația ucraineană Militarnyi, în baza fotografiilor și imaginilor video apărute inclusiv pe canale de Telegram rusești, confirmă faptul că e vorba de nava rusă de luptă Askold, lovită în Crimeea de o rachetă SCALP-EG.

1. Nava de ră... (askold_82616600.jpg)

Nava de război rusă Askold - lovită de o rachetă SCALP. Foto: Canalele de război ruse de pe Telegram via Militarnyi

Youtube video image

Autoritățile de ocupație din Crimeea au susținut că apărarea aeriană rusă a interceptat rachetele din valul masiv de atac al ucrainenilor de la începutul lunii. Se pare însă că o rachetă SCALP-EG a „scăpat” apărării antiaeriene ruse.

Nava lovită este o corvetă din clasa Karakut sau Project 22800, o navă purtătoare de rachete de croazieră Kalibr. Askold e o navă nouă care în momentul în care a fost lovită se afla în probe finale.

Nava Askold se află în probe din octombrie 2022 și nu a fost încă alocata Flotei ruse din Marea Neagră. Nava a fost fotografiat în repetate rânduri de bloggeri militari ruși în zona Sevastopol. 

Lovitura asupra Șantierului Naval din Kerci a fost confirmată și de partea ucraineană. Astfel, comandantul Forțelor Aeriene din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, Nikolai Oleshchuk, a declarat că atacul a fost executat cu rachete de croazieră lansate din aer de producție franceză.

Este vorba despre rachete de tip SCALP, care sunt un analog al rachetelor britanice Storm Shadow. Înainte de aceasta, armata ucraineană a mai întrebuințat rachetele franceze pentru lovirea Statului major al Flotei ruse din Marea Neagră de la Sevastopol.

 

Frontul din Ucraina e blocat

 

2. Foto: Гене... (armata-ucraina-razboi_39826000.jpg)

Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

În ciuda a tot mai multe atacuri reușite cu rachete Storm Shadow, SCALP sau ATACMS, situația pe front e însă foarte dificilă pentru ucraineni.

În prezent frontul e blocat, ucrainenii nereușind să spargă liniile de fortificații ale Federației Ruse. După mai bine de 6 luni de contraofensivă, șeful Armatei ucrainene Valeri Zalujnîi a admis într-un interviu pentru presa internațională că avansul Ucrainei nu e cel dorit.

Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, a spus, pentru The Economist (1 noiembrie), că războiul din Ucraina trece din faza de manevră în cea pozițională de uzură, iar această nouă situație este în avantajul Rusiei.

Ucrainenii nu au reușit să elibereze decât câțiva kilometri, liniile ruse fiind întărite cu mine, dinți de dragon și fortificații fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial.

 

SCALP, varianta franceză a Storm Shadow

 

3. Scalp / St... (scalp-storm-shadow-mbda_76398100.jpg)

Scalp / Storm Shadow - MBDA

Racheta franco-britanică Storm Shadow, cunoscută și sub numele de SCALP lansată din aer, cântărește aproximativ 1.300 de kilograme, greutatea focosului fiind de 450 de kilograme. Raza de acțiune declarată a acestei rachete de croazieră este de peste 250 km în versiunea de export și de până la 560 km pentru armatele franceză și britanică.

Cu aceste rachete, avioanele de luptă ale Forțelor Aeriene Ucrainene vor putea lovi adânc în teritoriile Ucrainei capturate de invadatorii ruși, distrugând facilităţile militare importante ale țării agresoare.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel