Relațiile dintre Egipt și Somalia s-au dezvoltat în acest an pe fondul poziției lor comune de neîncredere în Etiopia, care a determinat Cairo să trimită mai multe avioane încărcate cu arme la Mogadiscio, capitala Somaliei, după ce părțile au semnat un acord de securitate comun în august.
Etiopia a iritat Mogadiscio prin semnarea unui acord preliminar cu regiunea separatistă Somaliland pentru a închiria un port de coastă în schimbul unei posibile recunoașteri a independenței sale față de Somalia, ce amenință navigația maritimă și interesele Egiptului.
Cairo a denunţat acordul cu Somaliland. S-a mișcat rapid și a încheiat un acord comun de apărare cu Somalia, în baza căruia trupele și echipamentele militare erau permise să fie trimise acolo.
Cairo a fost, de asemenea, în dezacord cu Addis Abeba de ani de zile din cauza construcției de către Etiopia a unui imens baraj pe râul Nil pentru a genera energie hidroelectrică.
O sursă diplomatică a declarat că nava de război egipteană a început să descarce transportul de arme duminică. Doi lucrători portuari și doi oficiali militari au declarat că forțele de securitate au închis docul și drumurile înconjurătoare duminică și luni, în timp ce convoaiele acționau pentru a transporta arme într-o clădire a Ministerului Apărării și în bazele militare din apropiere.
Nasra Bashir Ali, un oficial din biroul premierului somalez Hamza Abdi Barre, a publicat o poză pe platforma X în care ministrul Apărării Abdelkader Mohamed Nour apărea asistând la procesul de descărcare a încărcăturii navei.
Participarea Etiopiei la misiunea de menținere a păcii s-a transformat în acțiune unilaterală
La câteva zile după ce Egiptul a trimis două avioane militare încărcate cu arme către aliatul său, Somalia, în august, a fost emis un avertisment etiopian în acest sens. Rapoartele de presă somaleze au vorbit recent despre faptul că forțele etiopiene au preluat controlul aeroporturilor din sudul și vestul Somaliei.
Ziarul Somali Guardian a informat că forțele etiopiene au preluat controlul asupra aeroporturilor importante din regiunea Gedo, sudul Somaliei, precum Luuq, Dolo și Bardere, în încercarea de a preveni posibilul transfer aerian al forțelor egiptene în regiune, în timp ce rapoartele de presă au menționat că forțele africane au preluat controlul asupra unui singur aeroport.
Forțele etiopiene sunt dislocate în regiunea Gedo ca parte a misiunii Uniunii Africane, potrivit site-ului somalez Garo Online, care a confirmat că aceste trupe au preluat controlul aeroporturilor din vestul Somaliei.
Există cel puțin trei mii de militari etiopieni în Somalia ca parte a misiunii de menținere a păcii a Uniunii Africane care luptă împotriva extremiștilor islamiști, în timp ce numărul forțelor etiopiene desfășurate în alte regiuni ale Somaliei este estimat la între cinci și șapte mii conform unui acord bilateral, în special în cele trei state din sud-vestul țării și regiunile Jubaland și Hirshabelle.
Somalia acuză Etiopia că îi subminează suveranitatea
Mogadiscio a descris acordul etiopian cu Somaliland ca un atac la suveranitatea sa și a anunțat că dorește ca toate trupele etiopiene să plece până la sfârșitul anului, dacă Addis Abeba nu anulează acordul.
Uniunea Africană a declarat în iulie că Egiptul s-a oferit să contribuie cu trupe la o nouă misiune de menținere a păcii în Somalia, dar Cairo nu a comentat public această problemă. Guvernul etiopian a anunțat în trecut că nu poate sta cu mâinile în sân în timp ce alți actori iau măsuri pentru a destabiliza regiunea.
Tensiunea pare să fie la apogeu odată cu afluxul de arme în Somalia din partea mai multor actori, dat fiind faptul că Ministerul de Externe somalez a anunțat vineri că Etiopia a trimis transporturi de arme în regiunea Somaliland, amenințând securitatea regională.
Ministerul a condamnat cu fermitate transporturile neautorizate de arme din Etiopia către Somaliland, care încalcă suveranitatea țării și amenință securitatea regională, cerând oprirea imediată a fluxului de transporturi, făcând apel la partenerii internaționali să susțină eforturile de pace în Cornul Africii.
Această evoluție vine la câteva zile după o escaladare similară a guvernului regional separatist Somaliland, care a decis să închidă Biblioteca Egipteană de pe teritoriul său și să le ceară angajaților săi să părăsească țara.
Toată această situație are loc în timp ce trupele etiopiene ar trebui să se retragă din Somalia în câteva luni, până în decembrie 2024, când este programat sfârșitul misiunii Uniunii Africane.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News