Un submarin al Chinei și-a schimbat provocator cursul către principala bază militară a SUA din Pacific

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Marina japoneză, Aeronavă de patrulare niponă P-3C Orion
Marina japoneză, Aeronavă de patrulare niponă P-3C Orion

Un submarin suspect a fost identificat la nord de Okinawa, principala bază militară a Statelor Unite ale Americii în Pacific. Baza se află pe teritoriul japonez, iar niponii, care au identificat submarinul vineri, continuă atent monitorizarea sa.

În Okinawa se află Kadena Air Base, cea mai mare a bază US Air Force din Pacific, fiind considerată „piatra de temelia a SUA în Pacific”.

Ocupat de americani după Al Doilea Război Mondial şi retrocedat japonezilor în 1972, arhipelagul Okinawa, situat la peste 1.500 km sud-vest de Tokyo, însumează mai puţin de 1% din suprafaţa totală a Japoniei, dar are o importanță strategică deosebită deoarece găzduieşte mai mult de jumătate din cei circa 47.000 de militari americani aflați pe teritoriul japonez.

Ministerul Apărării din Japonia a confirmat că vineri dimineață a detectat pentru prima dată prezența unui submarin suspect în apropierea apelor sale teritoriale. Submarinul a fost identificat în apropierea de Amami Oshima, insulă aflată la aproximativ 400 de km de Okinawa.

 

Submarinul chinez care s-a apropiat de baza SUA de la Okinawa nu a intrat în apele teritoriale nipone, dar Japonia percepe incidentul ca o provocare

 

2. Marina jap... (p_3c_japonia_95248600.jpg)

Aeronavă de patrulare niponă P-3C Orion 

 

Publicația finanțată de Pentagon - dar independentă din punct de vedere editorial - Stars and Stripes relatează că submarinul e mai mult ca sigur chinez întrucât a fost observat ulterior navigând alături de un distrugător chinez din clasa Luyang III.

Submarinul chinez a intrat în zona din imediata apropiere a apelor teritoriale japoneze, la est de Amami Oshima, iar mai apoi și-a schimbat cursul și a navigat spre vest, în Marea Chinei de Est. Sursa citată precizează că de data aceasta submarinul chinez nu a intrat în apele teritoriale ale Japoniei, dar modul în care a navigat, la nordul arhipelagului Okinawa, în apropiere de apele teritoriale japoneze, poate fi perceput cu siguranță ca o provocare.

De partea cealaltă, Global Times, entitate media controlată de Beijing, a relatat despre incident, acuzând Japonia că face valuri și exagerează relatarea incidentului.

De-a lungul timpului Japonia a acuzat de multe ori China de intruziuni în apele teritoriale japoneze în apropierea insulelor revendicate de chinezi. 

 

Trei avioane antisubmarin de patrulare și două distrugătoare ale Marinei Japoniei monitorizează navele chineze

 

Stripes precizează că trei avioane antisubmarin de patrulare și două distrugătoare ale Marinei Japoniei se află în alertă și monitorizează navele chineze.

Ultima oară când un submarin chinez a fost detectat în regiune se întâmpla în vara anului trecut.

Cele petrecute în aceste zile amintesc de un incident mult mai grav care a avut loc în 2004, când un submarin chinez din clasa Han a efectuat o incursiune de aproape două ore în apele teritoriale japoneze, la doar 300 de km de Okinawa, locația principalei baze americane din Pacific. 

Incidentul de atunci a dat naștere unei reacții diplomatice vehemente din partea niponilor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel