Un avion de vânătoare rusesc s-a apropiat periculos de mult de avioanele desfășurate de Comandamentul nord-american de apărare aerospațială în largul coastelor statului Alaska, potrivit unui videoclip postat luni de NORAD.
În materialul video de 15 secunde postat pe rețelele de socializare, un avion militar poate fi văzut zburând la doar câțiva metri de o aeronavă NORAD în timp ce aceasta trece cu viteză, înclinându-se spre stânga și spre dreapta.
În timp ce „activitatea aviaţiei ruse în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) din Alaska are loc în mod regulat și nu este considerată o amenințare”, cea mai recentă interacțiune a arătat cum un Su-35 rusesc a efectuat o manevră cu adevărat periculoasă, care a fost filmată din cabina de pilotaj a unuia dintre avioanele de vânătoare americane F-16C, trimise în regiune.
Înregistrarea video surprinde momentul în care avionul de vânătoare rus Su-35 execută o întoarcere spre F-16.
“On Sept 23, 2024, NORAD aircraft flew a safe and disciplined intercept of Russian Military Aircraft in the Alaska ADIZ. The conduct of one Russian Su-35 was unsafe, unprofessional, and endangered all – not what you’d see in a professional air force.” – Gen. Gregory Guillot pic.twitter.com/gXZj3Ndkag
— North American Aerospace Defense Command (@NORADCommand) September 30, 2024
NORAD a declarat că a desfășurat avioane pentru a efectua o „interceptare sigură și disciplinată” a aeronavei ruse în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska
NORAD a descris acțiunile avionului de vânătoare rus drept nesăbuite, afirmând că Su-35 a zburat periculos de aproape de o aeronavă americană care efectua o patrulare de rutină în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) din Alaska. Avionul rusesc ar fi ocupat poziții apropiate de fiecare aripă a aeronavei americane, limitând capacitatea acesteia de a manevra în siguranță.
Generalul Gregory Guillot, comandantul NORAD, a criticat dur acțiunile pilotului rus. „La 23 septembrie 2024, aeronavele NORAD au efectuat o interceptare sigură a aeronavelor militare rusești în ADIZ Alaska”, a declarat el. „Comportamentul unui Su-35 rusesc a fost nesigur, neprofesionist și a pus în pericol totul”.
Interceptarea a făcut parte din operațiunile de rutină ale NORAD, care sunt efectuate pentru a monitoriza și urmări activitatea militară străină din apropierea spațiului aerian al SUA. Cu toate acestea, comportamentul pilotului rus a fost văzut ca o abatere periculoasă de la regulile standard de pilotaj. Potrivit NORAD, apropierea avionului Su-35 de avionul american a creat o situație periculoasă pentru ambele echipaje.
În ultimii ani, aeronavele rusești au zburat frecvent în apropierea spațiului aerian al SUA în Arctica, provocând interceptări regulate de către forțele NORAD. Cu toate acestea, majoritatea întâlnirilor anterioare au fost descrise ca fiind profesionale și fără incidente.
Desfășurarea a coincis cu deplasarea a opt avioane militare rusești și a patru nave militare, inclusiv două submarine, în apropiere de Alaska, în timp ce Rusia și China efectuau exerciții militare comune. Niciunul dintre avioane nu a încălcat spațiul aerian al SUA.
NORAD a declarat anterior că a detectat și urmărit avioane militare rusești care operau în largul Alaskăi pe parcursul a patru zile, pe 11 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie și 15 septembrie.
În iulie, două bombardiere rusești Tu-95 și două bombardiere chinezești H-6 au intrat în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska, a declarat NORAD. Bombardierele au fost interceptate de avioane de luptă americane F-16 și F-35, împreună cu avioane canadiene CF-18 și alte aeronave de sprijin, a confirmat un oficial american din domeniul apărării pentru CBS News.
Frecvența avioanelor rusești care intră în zonă variază anual. NORAD a declarat că media a fost de șase sau șapte pe an, dar a crescut recent. Au existat 26 de cazuri anul trecut și 25 până acum în acest an.
La începutul acestei luni, Japonia a declarat că avioanele sale de luptă au folosit rachete de semnalizare pentru a avertiza un avion de recunoaștere rus să părăsească spațiul aerian din nordul Japoniei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News