“Echipajul avionului de vânătoare s-a apropiat la o distanță sigură de obiectele aeriene și le-a identificat ca fiind un avion de cercetare strategică RC-135 al Forțelor Aeriene ale SUA și un avion de patrulare antisubmarin P-8A Poseidon aparținând Forțelor Navale americane. După îndepărtarea avioanelor americane de cercetare de frontiera de stat a Federației Ruse, avionul de vânătoare rusesc a revenit pe aerodromul de dislocare”, au menționat militarii ruși.
“Zborul avionului rusesc de vânătoare Su-27 s-a desfășurat în strictă conformitate cu regulile internaționale de întrebuințare a spațiului aerian. Avioanele de cercetare americane nu au încălcat frontiera de stat a Federației Ruse”, au menționat reprezentanții CNCA.
Anterior, tot miercuri 19 august, un alt avion de vânătoare rusesc de tip Su-27 a fost ridicat în aer deasupra Mării Baltice, unde a interceptat un avion RC-135 al Forțelor Aeriene americane, ce se apropia de frontiera Federației Ruse.
Comentariul autorului:
Potrivit sursei de aviație PlaneRadar.ru, avionul de cercetare radioelectronică Boeing R-135W Rivet Joint, cu numărul de înregistrare 62-4125 și indicativul WALLA11, a decolat de la Baza Aeriană Souda Bay din Cipru. Acesta a evoluat la o altitudine de 9.600 de metri, cu o viteză de aproximativ 890 kilometri pe oră. Aeronava a intrat în Marea Neagră din spațiul aerian al Bulgariei. Același avion a mai îndeplinit misiuni de cercetare în spațiul aerian al Mării Negre și pe 21, 24 și 30 iulie, precum și pe 05, 07, 10, 12, 14 și 17 august. Până la misiunea din 05 august, acesta a decolat numai de la Baza Aeriană Mildenholl din Marea Britanie și a intrat în Marea Neagră din spațiul aerian al României. La misiunile din 07, 10, 12, 14, 17 și 19 august aeronava a venit din Cipru.
Avionul Boeing P-8A Poseidon, cu numărul de înregistrare P-8 NOREG, a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula italiană Sicilia. Acesta a evoluat la o altitudine de 8.800 de metri, cu o viteză de aproximativ 815 kilometri pe oră. Aeronava a intrat în Marea Neagră din spațiul aerian al Bulgariei. Același avion a mai desfășurat misiuni similare în Marea Neagră pe 21 și 22 iulie, precum și pe 10, 14 și 17 august.
În timpul misiunii din 19 august, avionul P-8A Poseidon a efectuat mai multe treceri la vest și sud-vest de Novorossiysk și la vest de Sevastopol. În zona Novorossiysk, aeronava s-a apropiat până la o distanță de aproximativ 32 de kilometri de litoralul rusesc. În mod clar, obiectivele misiunii au vizat Bazele Navale ale Flotei ruse din Marea Neagră de la Sevastopol și Novorossiysk.
Avioane de cercetare strategică RC-135 ale Forțelor Aeriene ale SUA și/sau avioane de patrulare antisubmarin P-8A Poseidon aparținând Forțelor Navale americane au executat zboruri deasupra Mării Negre în zilele de 23, 24, 27 și 31 iulie, precum și de 05, 07, 09, 10, 12 și 14 august.
De asemenea, pe 15 august, în Marea Neagră s-au aflat un avion de cercetare radiotehnică EP-3E Aries aparținând Forțelor Navale americane, precum și un avion de cercetare radioelectronică de tip Sentinel R.1 aparținând Forțelor Aeriene ale Marii Britanii.
Pe 16 august, deasupra Mării Negre a zburat un avion de patrulare Atlantik aparținând Forțelor Navale ale Italiei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News