Desemnarea Turciei drept concurent strategic aparține chiar Șefului Statului Major al Forțelor Armate Franceze (CEMA), generalul Thierry Burkhard.
În timpul unei audieri, din 25 septembrie, în fața Comisiei de apărare națională și forțe armate a Adunării Naționale, generalul Burkhard referindu-se la Africa, a clasificat Ankara printre „concurenții strategici” ai Franței, alături de Moscova, Beijing și Teheran.
Până acum, oficialii francezi doar au sugerat acest lucru evocând lupta informațională care vizează forța Barkhane din Sahel, dar referirea la unul dintre membri NATO – deci presupus aliat – ca un „concurent strategic” nu este una obișnuită, chiar dacă relațiile dintre Paris și Ankara nu sunt în prezent unele dintre cele mai bune, a precizat publicația franceză Zone Militaire, pe 4 noiembrie.
Noul context din Africa a determinat Forțele Armate Franceze să-și reorganizeze dispozitivul militar de pe continentul african pentru a-l adapta la nevoile exprimate de țările partenere și pentru a evita folosirea sa ca element de război informațional de către adversari.
Această reorganizare se realizează pe două axe, potrivit generalului Burkhard.
Prima dintre ele este „reducerea vizibilității” dispozitivului militar francez pentru a „contracara atacurile efectuate de concurenții noștri în domeniul percepțiilor”. Cea de-a doua se referă la reducerea efectivă a prezenței militare, pe care Burkhard o numește „amprentă”. Motivul reducerii prezenței militare franceze este ca urmare a creșterii instabilității din Africa și reprezintă o adaptare la situația respectivă a precizat generalul.
Chiar dacă forțele franceze își vor reduce amprenta în Africa, potrivit lui Burkhard, ea rămâne în continuare pentru Franța o „zonă de operații” importantă, deoarece are cel puțin patru implicații majore pentru securitatea Franței, numite de Burkhard „patru provocări”: terorism, migrație, creșterea influenței concurenților strategici în Africa, protecția mediului.
Prima dintre ele este lupta împotriva grupărilor teroriste, care continuă să-și extindă influența în Sahel. „Nu ne putem permite să lăsăm Sahelul să devină o gaură neagră în care anumite state cad sub controlul teroriştilor”, a spus generalul.
Fluxurile migratorii provin în principal din Africa și reprezintă cea de-a doua provocare potrivit lui Burkhard. Este necesară participarea la „lupta împotriva fluxurilor migratorii, cel puțin la controlul acestora”, iar această problemă privește „toate țările europene, chiar și pe cele mai nordice ale continentului”.
Necesitatea de a contracara „concurenții strategici” ai Franței: China, Rusia, Iran și Turcia
„A treia problemă este necesitatea de a contracara influența concurenților noștri strategici – China, Rusia, Turcia, Iran – care au înțeles că Africa este un continent „de pus în mână” și plin de resurse”, a precizat Burkhard trimițând un semnal destul de clar că Franța nu se va da înapoi în a-și apăra interesele de securitate.
Protecția mediului a fost cea de-a patra provocare la care a făcut referire Burkhard care a precizat că deja „unele țări africane încep să fie puternic lovite de consecințele schimbărilor climatice.”
Concluzionând pe zona de operații Africa, Burkhard a spus că deși Franța își reduce vizibilitatea și amprenta, Parisul urmează să crească „efortul în domeniul intangibil” (cel al folosirii informației – nota autorului). „Pentru aceasta, închidem marile noastre baze din țările care doresc să ne vadă plecați. În cele care doresc să ne menținem prezența, înființăm detașamente comune de legătură. Aceste structuri ușoare vor acționa ca un punct de contact cu partenerii noștri africani, pe care îi vom asista în principal în cadrul proiecțiilor din Franța.”
Revizuirea strategică actualizată a Franței, publicată în noiembrie 2022, a evidențiat activitățile destabilizatoare ale Chinei, Rusiei și Iranului, fără să citeze în mod explicit Turcia printre „concurenții strategici”. Cu toate acestea, în Revizuire au fost menționate „ambiții revizioniste exacerbate” care au dat naștere, din Sahel până în Pacific, prin Estul Mediteranei, la numeroase demonstrații de oportunism dezinhibat”.
În plus, din 2022 și până în prezent, în doar doi ani, situația strategică a suferit schimbări majore. Printre acestea se numără și faptul că Turcia a solicitat oficial să se alăture BRICS+ [Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud sunt fondatorii], devenind astfel prima țară membră a NATO care a inițiat o astfel de abordare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News