Un stat care a trecut prin „russky mir” alege să-și distrugă mai bine orașele decât să revină sub bocancul Rusiei. Fântâni otrăvite și pământ pârjolit

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Ocupant rus în timpul invadării neprovocate a Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Ocupant rus în timpul invadării neprovocate a Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Estonienii sunt hotărâți să nu mai revină în lagărul URSS și pregătesc măsuri radicale de apărare, precum distrugerea propriilor orașe și obiectivelor de infrastructură critică, în cazul în care Armata rusă va înainta pe teritoriul său.

Comandantul Forțelor de Apărare Estoniene, generalul-maior Andrus Merilo , a prezentat o strategie de apărare radicală pentru Estonia în cazul unui conflict cu Rusia.

Într-un interviu acordat presei finlandeze, Merilo a sugerat evacuarea populației în Finlanda și planificarea distrugerii orașelor estoniene pentru a împiedica înaintarea inamicului.

Merilo a subliniat că Estonia trebuie să fie pregătită pentru cele mai rele scenarii, inclusiv pentru posibilitatea ca întreaga țară să devină o țintă a acțiunilor ostile din partea Rusiei.

 

„Dacă ne atacă rușii, vom fugi și vom arunca în aer orașele”

 

2. Militari e... (militari-estoni_05155500.jpeg)Militari estoni în timpul unor exerciţii militare. Sursa foto: Estonian Defence Forces

Potrivit acestuia, evacuarea persoanelor în zone aflate în afara zonei de pericol este o prioritate, iar Finlanda este o alegere logică datorită proximității și conexiunii maritime.

Dacă ar avea loc un conflict, armata estonă, a spus el, și-ar putea distruge în mod deliberat propria infrastructură pentru a o face inutilizabilă pentru inamic.

Merilo a citat exemplul orașului Narva, subliniind necesitatea de a se pregăti pentru un scenariu în care străzile și infrastructura orașului devin impracticabile.

„Sarcina noastră este să facem țara noastră inaccesibilă inamicului, chiar dacă înseamnă să ne distrugem propriile orașe”, a spus Merilo.

Având în vedere poziția geografică a Estoniei, generalul a subliniat că ostilitățile într-un potențial conflict între NATO și Rusia vor începe aproape sigur pe teritoriul Estoniei.

Merilo a explicat că cea mai logică destinație de evacuare ar fi Finlanda, deoarece există legături strânse de feriboturi între țări, în timp ce Letonia, datorită vulnerabilității sale similare la un atac rusesc, este o opțiune mai puțin probabilă.

”Vecinul de sud al Letoniei este o țintă de evacuare mai puțin probabilă, deoarece dacă Rusia atacă Estonia, probabil că va ataca și Estonia. Letonia”, a continuat generalul.

Generalul a subliniat deficiențele rețelei de infrastructură, cum ar fi absența unei rețele feroviare funcționale a Rail Baltica, care limitează și mai mult posibilitatea de evacuare pe uscat spre vest.

 

Ce spune Finlanda

Șeful Structurii pentru Situații de Urgență din Finlanda, Mikko Hiltunen, a comentat pentru publicația Iltalehti declarațiile oficialului estonian.

Hiltunen spune că, la nivel de principiu, Finlanda este întotdeauna pregătită să ajute Estonia și estonienii.

Potrivit acestuia scenarii diferite sunt luate în considerare în planificarea evacuării. Unele dintre ele se referă la o posibilă stare de război.

Într-o situație de urgență extremă, Finlanda ar avea și capacitatea de a evacua grupuri mari de oameni într-o altă parte a țării sau chiar în străinătate, cum ar fi vecinul său din vest, Suedia.

Publicația finlandeză îl citează și pe Jaakko Puuperä, jurnalist specializat în industria de securitate. Potrivit acestuia, ” Golful Finlandei ar fi un loc destul de periculos într-o astfel de situație (evacuare)”.

Hiltunen admite, de asemenea, că evacuarea a aproximativ un milion de estonieni pe mare ar fi o „situație cu adevărat solicitantă”. El subliniază că grupuri speciale precum bătrânii și persoanele cu dizabilități s-ar afla într-o poziție deosebit de vulnerabilă într-o situație de evacuare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel