Utilizarea tehnologiilor bazate pe inteligența artificială redefinesc războiul: Un software cu AI ajuta Forțele Armate Ucrainene să urmărească mii de ținte inamice

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
În Ucraina, sistemul Griselda a fost dezvoltat pe baza inteligenței artificiale, 2023. Imagine ilustrativă. Sursa: Militarnyi.
În Ucraina, sistemul Griselda a fost dezvoltat pe baza inteligenței artificiale, 2023. Imagine ilustrativă. Sursa: Militarnyi.

Utilizarea tehnologiilor bazate pe inteligența artificială în diverse zone de conflict armat, cum ar fi războiul ruso-ucrainean și războiul israelian din Gaza, a stârnit numeroase discuții cu privire la natura acestora, riscurile pentru securitatea internațională și regională și durabilitatea conflictului. Aceste experimente au arătat că armele susținute de inteligența artificială pot fi mai precise decât cele controlate de oameni, ceea ce poate reduce potențial daunele colaterale, inclusiv victimele civile, daunele produse zonelor rezidențiale și numărul de soldați uciși sau răniți. Cu toate acestea, ridică, de asemenea, preocupări cu privire la posibilitatea de a comite greșeli dezastruoase.

Utilizările inteligenței artificiale (AI) în război sunt diverse și cuprind o gamă largă de aplicații. Inteligența artificială joacă un rol crucial în consolidarea capacităților militare și îmbunătățirea performanțelor strategice atât în timpul, cât și după perioadele de război. Ea servește ca facilitator analitic, perturbator și multiplicator de forță, având, în cele din urmă, un impact asupra securității internaționale prin schimbarea echilibrului de apărare ofensivă în favoarea atacului. 

Inteligența artificială (AI) este utilizată în diferite moduri în război, inclusiv în dezvoltarea și îmbunătățirea sistemelor de arme ghidate, cum ar fi dronele și rachetele inteligente. Această aplicație îmbunătățește precizia și eficacitatea, reducând în același timp numărul victimelor. Inteligența artificială joacă, de asemenea, un rol în identificarea țintelor și clasificarea luptătorilor, contribuind la o mai bună comunicare și coordonare între diferitele forțe militare. Aceste progrese sporesc eficiența generală a operațiunilor militare și reduc la minimum haosul și confuzia.

Ucraina s-a bazat din ce în ce mai mult pe inteligența artificială pentru a obține un avantaj pe câmpul de luptă. În special, Ucraina utilizează sistemul Palantir pentru a analiza imagini din satelit, date din surse deschise, imagini filmate de drone și informații din teren.

Direcția Principale de Informații (GUR) din Ucraina afirmă că satelitul ICEYE a contribuit la distrugerea a mii de ținte rusești. Sursa foto: GUR.

Această tehnologie oferă comandanților mai multe opțiuni din punct de vedere militar și este responsabilă pentru majoritatea localizării țintelor vizate de acțiunile militare ale Ucrainei. În plus, Ucraina a utilizat datele Palantir pentru diverse proiecte dincolo de activitatea de informații pe câmpul de luptă, cum ar fi colectarea de dovezi ale crimelor de război, curățarea minelor de teren și asistența acordată refugiaților strămutați.

La aceste eforturi au contribuit și mari companii de tehnologie, precum Microsoft, Amazon și Google. În plus, Ucraina a beneficiat de utilizarea „Starlink” pentru a se proteja împotriva atacurilor cibernetice rusești, a migra date guvernamentale importante către servere cloud și a menține conectivitatea.

Recent, compania Palantir Technologies a câștigat un contract în valoare de 100 de milioane de dolari pentru a extinde accesul la inteligența artificială pentru a facilita trupelor americane recunoașterea țintelor. Contractul va facilita accesul la sistemul Maven Smart pentru toate cele cinci ramuri ale armatei SUA.

Recunoașterea obiectelor de către un sistem de supraveghere vizuală Vector UAV. Imagine ilustrativă: Quantum-Systems.

Între timp, Ucraina a decis să nu se rezume la utilizarea tehnologiilor bazate pe inteligența artificială primite de la statele partenere şi a investit în propriile programe AI.

Forțele Armate Ucrainene au acum capacitatea de a detecta automat 12.000 de echipamente inamice în fiecare săptămână, utilizând platforma de inteligență artificială Avengers.

Platforma Avengers a fost dezvoltată de Centrul de Inovare al Ministerului ucrainean al Apărării. Rezultatul este obținut prin analizarea automată a înregistrărilor video de la drone și camere fixe.

Datorită platformei AI, operatorii pot lua decizii mai rapid și mai eficient, iar riscul de erori din cauza oboselii este redus. Această integrare funcționează deja cu succes în modulul de streaming VEZHA al sistemului DELTA de conștientizare a situației și gestionare a câmpului de luptă.

„Platforma Avengers, dezvoltată de ucraineni, este unică în lume în ceea ce privește cantitatea de date video pe care le poate procesa când vine vorba de identificarea vehiculelor inamice. Continuăm să dezvoltăm Avengers și alte soluții AI pentru a oferi armatei noastre un avantaj. În viitor, intenționăm să extindem capacitățile cloud ale platformei și să integrăm soluții AI pe drone, a declarat Kateryna Chernohorenko, ministru adjunct al apărării pentru dezvoltare digitală.

Centrul ucrainean de inovare continuă să antreneze modelul AI al platformei Avengers pe noi date. Acest lucru permite îmbunătățirea calității recunoașterii diferitelor vehicule inamice, chiar și în condiții dificile, cum ar fi tancuri ascunse în păduri sau transportoare blindate care se deplasează pe teren accidentat.

La începutul lunii septembrie 2024, publicaţia ucraineană Militarnyi relata că a fost deja lansată o licitație pe platforma de achiziții publice Prozorro pentru achiziționarea primelor 10 000 de drone FPV care utilizează tehnologii de inteligență artificială pentru armata ucraineană.

În concluzie, pentru a aborda în mod eficient riscurile asociate cu utilizarea inteligenței artificiale (AI) în războaie, este esențial să se stabilească un cadru de reglementare internațional care să promoveze utilizarea responsabilă și etică a tehnologiilor AI.

Acest cadru ar trebui să acorde prioritate dezvoltării de mecanisme de monitorizare și supraveghere umană a proceselor decizionale automatizate în domeniul militar. În plus, este imperativ ca comunitatea internațională să colaboreze la stabilirea unor legi cuprinzătoare care să reglementeze utilizarea IA în războaie și care să asigure protecția drepturilor omului și respectarea dreptului internațional umanitar.

Pentru a promova transparența și responsabilitatea, ar trebui realizate rapoarte periodice și evaluări independente pentru a evalua impactul tehnologiilor IA atât în context de război, cât și de pace.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel