Un sistem dislocat de SUA şi în România apără acum portul plutitor construit în largul Fâşiei Gaza: M-LIDS are misiunea de a intercepta dornele inamice

Cristian Soare |
Data publicării:
Platforma M-ATV a sistemului M-LIDS. Sursa Foto: X/@adler_zvi.
Platforma M-ATV a sistemului M-LIDS. Sursa Foto: X/@adler_zvi.

Potrivit unei imagini publicate pe rețelele de socializare, U.S. Army a desfășurat noul său M-LIDS, un sistem mobil contra aeronavelor fără pilot la bord (C-UAS), pentru prima dată într-o zonă de luptă pentru a proteja portul plutitor temporar instalat de SUA în largul Fâşiei Gaza, o facilitate militară construită de Armata SUA pentru a facilita livrarea de mărfuri şi bunuri cuprinse în asistența umanitară destinată civililor din Gaza.

Accentul pus de U.S. Army pe soluțiile de contracarare a dronelor a devenit din ce în ce mai urgent din cauza apariției rapide a mai multor amenințări și a contextului dinamic al războiului modern. Un factor cheie al acestei urgențe este proliferarea rapidă a tehnologiei dronelor.

În ultimii ani, dronele au devenit mai accesibile și mai ieftine, permițând atât actorilor statali, cât și celor non-statali, inclusiv organizațiilor teroriste și grupurilor insurgente, să le achiziționeze și să le utilizeze cu o ușurință îngrijorătoare.

Amintim că, U.S. Army a desfășurat în România, luna trecută, un sistem de tip M-LIDS, destinat combaterii amenințărilor reprezentate de drone. În cadrul unui exercițiu tactic au fost organizate trageri reale. Sistemul M-LIDS a fost integrat în manevrele militare desfășurate de Armatele României și Statelor Unite ale Americii. Manevrele au avut la la Capu Midia, în județul Constanța. 

Odată cu instalarea portului plutitor temporar construit de SUA în largul Fâşiei Gaza, SUA s-au asigurat că infrastructura temporară beneficiază de protecția necesară. Diverse imagini și filmări postate pe rețelele de socializare au arătat că forțele americane au desfășurat, de asemenea, sisteme de apărare de tip Centurion C-RAM și elemente ale sistemului anti-dronă M-LIDS.

În ciuda faptului că partea superioară a docului este securizată de Forțele de Apărare ale Israelului (IDF), trupele americane au instalat, de asemenea, o umbrelă defensivă împotriva dronelor și a atacurilor cu mortiere și/sau rachete. 

După cum se vede în imagini, s-a dovedit că sistemele de apărare desfășurate se completează reciproc și oferă protecție împotriva diferitelor amenințări. Sistemul C-RAM (Counter Rocket, Artillery, Mortar system), cunoscut și sub numele de Centurion, este o dezvoltare a armatei americane bazată pe sistemul de apărare Phalanx al U.S. Navy.

Montat într-un container mobil, C-RAM detectează și interceptează rachete, proiectile de artilerie și mortier care sunt folosite împotriva bazelor de operații americane. Capacitățile sale au fost testate în Irak și Afganistan.

U.S. Army a desfășurat sistemul mobil contra aeronavelor fără pilot M-LIDS pentru prima dată într-o zonă de luptă pentru a proteja portul plutitor temporar instalat de SUA în largul Fâşiei Gaza.

Pe de altă parte, sistemul M-LIDS (Mobile Low, Slow, Small Unmanned Aircraft System Integrated Defeat System) detectează, identifică, urmărește și distruge dronele de mici dimensiuni folosind sisteme de război electronic și măsuri active.

M-LIDS cuprinde un sistem de război electronic împotriva dronelor, sistem de comandă și control, cameră în infraroșu, senzori de identificare a direcției, precum și un radar AN/TPQ-50. Sistemul dispune și de un tun de 30 mm de tip XM914 . Sistemele de protecție dezvoltate pe platformele cu roți pe care sistemul este montat sunt de ultimă generație și rezistenţe la mine și ambuscade.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel