Declarațiile despre posibilitatea utilizării trupelor NATO în Ucraina, venite din partea președintelui francez, nu reprezintă decât un fel de deschidere a "ferestrei Overton", adică aruncarea unei plase și obișnuirea societății și a altor state cu realitatea unei astfel de situații. Acest lucru a fost discutat într-un interviu acordat ziarului Focus de către politologul ucrainean Oleksi Buriachenko și Ihor Chalenko, director al Centrului ucrainean pentru Analize și Strategii.
Potrivit lui Chalenko, declarația lui Macron îi arată clar lui Putin că Ucraina va primi din timp sprijin din partea Occidentului. Chiar dacă Statele Unite își vor slăbi sprijinul pentru Ucraina, Europa va pune umărul mai activ.
"Mass-media a început deja să justifice această declarație, dar același lucru s-a spus și înainte despre imposibilitatea de a furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune sau tancuri", subliniază Chalenko. "S-a spus că forțele armate ucrainene nu vor primi decât sisteme Javelin, dar acum există rachete cu rază lungă de acțiune și tancuri Leopard, sisteme Patriot și o mulțime de echipamente de ultimă generație pe front.
Potrivit lui Buriachenko, declarația lui Macron a creat destul de multă neplăcere pentru regimul Putin, deoarece chiar și simpla discuție despre posibilitatea teoretică a unui contingent NATO în Ucraina a provocat isterie la Kremlin, iar acest lucru contează foarte mult. Macron preia, de asemenea, inițiativa cancelarului german Scholz care refuză să dea Ucrainei rachete Taurus, în ciuda unei decizii pozitive a Bundestagului.
"De fapt, Macron s-a autoproclamat liderul unui fel de "coaliție a armelor cu rază lungă de acțiune". Nu m-ar surprinde dacă Macron va anunța în curând crearea unei armate unice a U.E", spune Buriachenko.
Pe fondul protestelor fermierilor, Macron vrea să obțină puncte politice interne cu astfel de inițiative externe. Principalul lucru este că acest lucru va fi doar în beneficiul Ucrainei, spune Buriachenko.
Ihor Chalenko crede că contingentul francez ar putea fi folosit pentru a păzi granița cu Transnistria. Acest lucru ar face posibilă redistribuirea forțelor armate ucrainene în alte zone importante de pe linia frontului. A doua direcție este Belarus, pentru a securiza frontiera de nord de regimul Lukașenko, care, la ordinul lui Putin, ar putea organiza unele sabotaje sau ar putea facilita deplasarea armatei ruse, așa cum a făcut în 2022.
De asemenea, fostul ambasador al SUA la NATO, Ivo Daalder, consideră că problema ajutorării Ucrainei este prea serioasă și importantă în prezent, iar Occidentul ar trebui să ia în considerare toate opțiunile, inclusiv pe cele excluse anterior. Cu toate acestea, acest lucru ar trebui făcut în liniște, în spatele ușilor închise.
Șeful Statului Major al Apărării din Franța, generalul Thierry Burkhardt, le-a scris colegilor săi din NATO pentru a sugera examinarea posibilității de a crea o coaliție a celor dispuși să preia anumite sarcini în Ucraina.
Ivo Daalder, fost ambasador al SUA la NATO și actual director general al Chicago Council on Global Affairs, a scris despre acest lucru într-un editorial pentru Politico.
Potrivit generalului Burkhardt, aceste sarcini includ achiziția de sisteme de apărare, instruirea forțelor armate direct în Ucraina, operațiuni cibernetice și asistență în materie de deminare.
Daalder, având în vedere un astfel de demers al actualului general al armatei franceze, este convins că niciun comandant militar nu ar trimite un astfel de document fără aprobarea conducerii politice de vârful țării.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News