Un rus a fost prins de FSB că spiona în Crimeea pentru Ucraina

Eduard Pascu |
Data publicării:
FSB rus
FSB rus

Un cetățean rus a fost reținut de FSB după ce a fost prins fotografiind și filmând pentru Serviciul de securitate ucrainean SBU obiective cheie din Peninsula Crimeea.

Serviciul Federal de Securitate Rus (FSB) a reținut în Crimeea un cetățean rus care colecta date pentru serviciile speciale ucrainene, iar în mașina cu care se deplasa a fot găsit un dispozitiv exploziv, transmite TASS.

"În timpul activității de investigații operative, Serviciul Federal de Securitate a oprit acțiunile subversive executate în interesul serviciilor speciale ucrainene de cetățeanul rus Yesipenko V. L.", a anunțat Serviciul Federal de Securitate. Potrivit acestuia, cetățeanul rus documenta zona, obiectivele de infrastructură cheie și locurile publice din Crimeea făcând fotografii și videoclipuri.

FSB a informat că în mașina lui Yesipenko a fost găsit un dispozitiv exploziv. Yesipenko ar fi recunoscut că a colectat informații în interesul serviciilor speciale ale Ucrainei, iar referitor la dispozitivul exploziv improvizat acesta a spus că îl avea în mașină pentru a-i asigura securitatea.

Reținerea presupusului spion are loc în ziua în care se împlinesc șapte ani de la anexarea Crimeii de către Rusia. Referendumul - contestat de Ucraina şi Occident - de care Rusia s-a folosit în urmă cu şapte ani pentru a justifica anexarea peninsulei ucrainene Crimeea a fost legal din punct de vedere juridic, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timp ce Ucraina a denunţat o anexare ilegală, relatează DPA, transmite Agerpres.

"Referendumul a fost în esenţă legal, atât din perspectiva dreptului internaţional, cât şi în ceea ce priveşte legislaţia ucraineană", a declarat Peskov pentru agenţia de presă Interfax.

Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina s-au deteriorat din 2014, când preşedintele ucrainean prorus Viktor Ianukovici a fugit la Moscova în urma amplelor proteste pro-democraţie, care au adus la putere forţele proccidentale la Kiev.

Numeroase ţări susţin - deşi Rusia neagă - că Moscova şi-a trimis apoi propriile trupe pentru a consolida forţele proruse din ţara vecină, notează DPA.

În contextul acestui viraj spre Occident al Kievului, Rusia a ocupat Crimeea, iar apoi a organizat un referendum în peninsula înţesată de "omuleţii verzi" - aşa cum au fost numiţi soldaţii ruşi fără însemnele de identificare -, în urma căruia Crimeea a fost alipită la Federaţia Rusă.

Între timp, regiunea Donbas din estul Ucrainei rămâne în afara controlului guvernului de la Kiev, după declanşarea în 2014 a ostilităţilor între rebelii separatişti proruşi, susţinuţi de Moscova, şi forţele ucrainene.

Naţiunile Unite estimează la 13.000 numărul morţilor de la izbucnirea luptelor în aprilie 2014. În pofida numeroaselor armistiţii de până acum, 14 soldaţi ucraineni au fost ucişi de la începutul acestui an, iar 40 răniţi. Rebelii separatişti susţin că 15 combatanţi ai lor au fost ucişi de la începutul anului 2021.

În timp ce Peskov evoca marţi legalitatea referendumului organizat la 16 martie 2014 în Crimeea, Ministerul de Externe ucrainean a subliniat "proceduri ilegale" şi încălcări ale drepturilor omului în peninsula anexată. Kievul încearcă în prezent să obţină sprijin internaţional pentru recuperarea Crimeii.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel