Un republican avertizează: Dacă SUA se lasă adormite de Rusia s-ar putea trezi într-un coșmar real. Ucraina a arătat slăbiciunile Armatei ruse, dar ea s-a adaptat putând suporta pierderi uriașe

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata SUA - Sursa: U.S. Army Europe and Africa / facebook
Armata SUA - Sursa: U.S. Army Europe and Africa / facebook

Președintele Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului, republicanul Roger Wicker, a criticat, joi, conducerea „la nivel mediu” a Pentagonului pentru că vehiculează un plan de reducere a numărului de militari americani din Europa, avertizând, totodată, că amenințarea rusă nu poate fi ignorată.

„Războiul din Ucraina a scos la iveală slăbiciunea armatei ruse. Dar a arătat, de asemenea, că Rusia se poate adapta la circumstanțe în schimbare și poate să suporte pierderi grele.

Baza industrială rusă, susținută de China, Coreea de Nord și Iran, și-a demonstrat capacitatea de a ține armata lui Putin. Este probabil ca Rusia să folosească orice pauză în ostilități pentru a-și reconstrui armata.  Spun toate acestea pentru a clarifica un punct simplu: nu putem ignora amenințarea rusă”, a spus Wicker pe 3 aprilie, potrivit Senatului SUA.

 

Senatorul american republican avertizează ca SUA să nu se lase adormită de Rusia: E foarte riscantă reducerea prezenței americane în Europa

 

Wicker nu a fost de acord cu poziția conform căreia este timpul ca SUA să își reducă drastic prezența militară în Europa.

„Există unii care cred că acum este momentul să ne reducem drastic amprenta noastră militară în Europa”, a declarat senatorul Roger Wicker (Partidul Republican -Miss.), la o audiere a comandanților  Comandamentul European al SUA și al Comandamentului SUA pentru Africa. „Sunt tulburat de acele opinii profund greșite și periculoase ale unor birocrați de nivel mediu din cadrul Departamentului Apărării.”

Publicația Washington Post a anunțat, recent, că într-un document clasificat, care ar circula în interiorul Pentagonului, se spune că „SUA vor sprijini Europa doar prin descurajarea nucleară împotriva Rusiei, iar NATO ar trebui să se bazeze doar pe forțele americane care nu sunt necesare pentru apărarea SUA sau pentru descurajarea împotriva Chinei”.

Wicker a afirmat că retragerea SUA din Europa ar distruge orice speranță de pace durabilă în Europa.

„Rusia este acum mobilizată pentru un război permanent. Retragerea acum ar distruge orice speranță de pace durabilă în Europa. Acum avem o oportunitate unică în Europa. Conducerea președintelui Trump și amenințarea rusă au zguduit Europa. Multe națiuni au început să-și reconstruiască armatele. Aliații noștri de pe flancul estic, Polonia, statele baltice și România cheltuiesc cu toții mult mai mult decât noi.

Mult mai mult decât o facem noi. Regatul Unit și Franța se trezesc. Până și Germania dă semne de acțiune. NATO ar trebui să fie condusă de Statele Unite. Dar Europa ar trebui să-și asume cea mai mare parte a poverii militare. Putem realiza acest lucru combinând stimulentele potrivite cu asistența la costuri reduse din partea Statelor Unite. Inclusiv un sistem de vânzări militare străine drastic revizuit. Pentru a construi acel NATO, trebuie să ne menținem poziția actuală, care va servi drept punte către acumularea planificată a puterii de luptă de către aliații noștri europeni din NATO”.

 

Senatorul Wicker consideră că forțele americane trebuie mutate spre estul Europei

 

2. Senatorul ... (roger-wicker_53904000.jpg)

Senatorul republican Roger Wicker, photo source: Guvernul american

„După 3 ani de război, probabil că ar trebui să facem unele ajustări de postură, inclusiv deplasarea forțelor spre est. Dar trebuie să menținem o poziție militară puternică în Europa, în general. A eșua în a face acest lucru înseamnă să se ispitească aventurismul rus înainte ca aliații noștri europeni să fi putut să-și fortifice pe deplin forțele și capabilitățile”, a precizat senatorul Wicker în cuvântul de deschidere a audierii celor doi generali americani.

Pentagonul nu a făcut public niciun astfel de plan de retragere din Europa, dar președintele Donald Trump și secretarul Apărării, Pete Hegseth, au precizat amândoi că doresc ca NATO să facă mai mult pentru a-și apăra propria regiune și că SUA trebuie să se concentreze mai mult pe China și pe granița de sud a Americii.

De asemenea, SUA au renunțat la rolul de lider în efortul amplu de coordonare a sprijinului militar pentru Ucraina și au predat inițiativa britanicilor. Ambii pași i-au îngrijorat pe aliați, care se tem că SUA se îndepărtează de angajamentul de mult timp față de Europa și NATO.

Nu este clar despre ce „birocrați de nivel mediu” a vorbit Wicker. Dar el a avertizat că „au lucrat pentru a urmări o retragere a SUA din Europa și au făcut-o adesea fără să se coordoneze cu secretarul apărării și cu Consiliul Național de Securitate”.

 

Numărul de militari americani din Europa a crescut cu aproximativ 20.000 sub președintele democrat, Joe Biden, ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia

 

3. Armata SUA... (armata-sua-us-marines_90790200.jpg)

Photo source: US Army

Numărul de militari americani din Europa a crescut cu aproximativ 20.000 sub președintele democrat, Joe Biden, ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022. Aceștia au ajutat la pregătire, logistica transporturilor de arme și, în general, i-au asigurat pe aliații de pe flancul estic al NATO că Statele Unite îi vor apăra.

De atunci au existat aproximativ 100.000 de militari acolo, inclusiv Flota a 6-a a Marinei, precum și focoase nucleare. Puterea de foc a SUA asigură credibilitatea capacității NATO de a descuraja Rusia.

Aliații NATO și-au exprimat îngrijorarea cu privire la orice reducere a trupelor americane sau a sprijinului în regiune.

Secretarul de stat, Marco Rubio, se află săptămâna aceasta la Bruxelles pentru a-i asigura pe aliații NATO cu privire la angajamentul american față de Alianță sub Trump.

Această asigurare militară a fost pusă aproape imediat sub semnul întrebării de Hegseth, care a folosit prima sa vizită la NATO și la Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei în februarie pentru a le spune aliaților că SUA vor reevalua nivelul de trupe cu scopul de a se concentra mai mult asupra Chinei.

Hegseth le-a spus aliaților că este acolo „pentru a exprima în mod direct și fără ambiguitate că realitățile strategice dure împiedică Statele Unite ale Americii să se concentreze în primul rând pe securitatea Europei”.

Trump încearcă să negocieze un acord de pace între Rusia și Ucraina, dar elanul inițial al acestui efort a început să slăbească.

 

S-a veniculat inclusiv ca SUA să renunțe la poziția istorică de SACEUR 

 

4. US Army, p... (us-army-armata-sua_76797400.jpg)

Photo source: US Army

Chestionat de senatori, generalul Christopher Cavoli, comandantul Comandamentului European al SUA și comandant suprem aliat în Europa (SACEUR), a declarat că un potențial plan al administrației Trump de a renunța la poziția de SACEUR în favoarea altei națiuni ar putea crea probleme pentru controlul asupra armelor nucleare americane și asupra zecilor de mii de militari americani de pe continent, potrivit Associated Press.

Un general american ocupă de mult postul de SACEUR, o funcție care supraveghează toate planurile și deciziile militare ale NATO. SUA este adesea cel mai mare contributor de trupe la operațiile NATO.

„Cred că asta ar aduce unele provocări în ceea ce privește comanda și controlul nuclear. Ne-ar pune într-o poziție în care, într-o situație conform articolului cinci, am putea avea pentru prima dată de la Primul Război Mondial un număr mare de militari americani sub comandă non-americană", a spus Cavoli, referindu-se la angajamentul de apărare colectivă al NATO, în conformitate cu articolul cinci, în care un atac împotriva unei națiuni aliate este considerat un atac împotriva tuturor.

„Cred că acestea sunt lucruri care ar trebui luate în considerare cu atenție”, a spus Cavoli, considerând „problematic” orice plan de renunțare la rolul de conducere.

El a mai menționat că aliații NATO investesc în armatele lor „la un ritm pe care nu l-am văzut de la sfârșitul Războiului Rece. O creștere cu 40% a cheltuielilor din februarie 2022”.

El a spus că prezența trupelor americane în Europa a fost esențială pentru eforturile de transformare și modernizare ale NATO și este, de asemenea, esențială pentru apărarea națională a Americii.

În ceea ce privește Ucraina, Cavoli a avertizat împotriva oricărei reduceri a furnizării de arme sau informații de către SUA pentru efortul de război al Kievului.

„Ar avea, evident, un efect rapid și dăunător asupra capacității lor de a lupta”, a spus Cavoli, adăugând că Ucraina depinde de SUA privind sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă cu rază lungă. „Dacă ucrainenii nu ar fi capabili să primească informații de la noi, s-ar lupta să țintească, în special ținte la nivel operațional în profunzime, cum ar fi posturile de comandă, zonele logistice și alte lucruri de acest gen”.

De asemenea, el a spus că forțele ucrainene dețin teritoriu în interiorul Rusiei, în regiunea Kursk și că Moscova a pierdut aproximativ 4.000 de tancuri în război - ceea ce ar fi aproape totalul inventarului SUA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel