Un război între SUA și China în următorii 5 ani, provocare pentru diplomație. China se înarmează cu viteza SUA din 1940

Armata Chinei executând trageri cu lansatoare de rachete în timpul unor exerciții militare. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Armata Chinei executând trageri cu lansatoare de rachete în timpul unor exerciții militare. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Previziunile unui potențial război major între Statele Unite ale Americii și China vor reprezenta un test important pentru diplomație în vederea evitării unui asemenea scenariu de groază.

Scenariul unui război între SUA și China până la finalul acestei decade a fost înaintat chiar de un fost mare comandant al U.S. Army. Generalul-locotenent (ret) american Ben Hodges, fost comandant al Forţelor Terestre ale SUA în Europa (USAREUR), în cadrul lansării volumului „Viitorul război și apărarea Europei”, semnat de el, generalul (rez.) John R. Allen și de profesorul britanic Julian Lindley-French, a atras atenția asupra unui conflict între SUA și China. Volumul a fost lansat în marja conferinței Black Sea and Balkans Security Forum 2022 organizată în weekendul trecut de New Strategy Center.

Generalul american Ben Hodges a declarat atunci că, potrivit estimărilor sale, SUA și China vor intra într-o confruntare militară în următorii 5 ani. Reputatul general american a adăugat că nu Washingtonul dorește confruntarea ci Beijingul și a dat exemplul modului uluitor în care China construiește nave de luptă. El a comparat viteza înarmării navale a Chinei cu cea a SUA din preajma celui de-al Doilea Război Mondial.

Ben Hodges spune că deși într-un asemenea scenariu SUA nu vor părăsi Europa, cele mai importante forțe vor fi dislocate în Indo-Pacific iar Europa trebuie să învețe să țină piept singură Federației Ruse.

 

Diplomația va avea sarcina de a preveni o confruntare militară apocaliptică între Statele Unite ale Americii și China

 

2. Armata de ... (china-tancuri-armata_36461300.jpg)

Armata de Eliberare a Poporului, sursă foto: Ministerul Apărării din China

Ambasadorul american Victor Jackovich, într-un interviu acordat DefenseRomania, a fost întrebat despre analiza sumbră pe care generalul american a făcut-o.

Victor Jackovich, un foarte bun cunoscător al regiunii, a fost atașat cultural la București în perioada 1980-1983 și e totodată primul ambasador al Statelor Unite ale Americii în Bosnia și Herțegovina, ocupând această funcție și în Republica Moldova. Ulterior a fost și ambasador al SUA și în Slovenia.

Acesta s-a arătat mai optimist și și-a manifestat încrederea că diplomația va reuși să amortizeze tensiunile dintre primele două puteri economice și militare ale lumii.

Întrebat dacă e de părere că ne aflăm în pragul unui război între SUA și China, diplomatul american a precizat:

„Nu neapărat. Există un interes major în ceea ce se numeşte regiunea Indo-Pacificului. Şi multă lume a vorbit despre o schimbare a interesului SUA asupra securităţii dinspre Europa spre regiunea Indo-Pacifică. Aş privi acest lucru dintr-o perspectivă diferită.

Avem interese majore, mereu am avut, în regiunea Indo-Pacificului, însă avem interese majore, şi vom avea mereu, în zona euro-atlantică, în NATO, în Europa şi în estul Europei. SUA a avut norocul de a fi mărginită din ambele părţi de două oceane şi de Canada şi Mexic. Acestea sunt singurele noastre graniţe. De aceea SUA, deşi o zic cu părere de rău, este atât de izolată din punct de vedere cultural, dar aceasta este situaţia. Însă au reprezentat mereu o protecţie pentru SUA, însă înseamnă că avem, să zicem, cel puţin interese egale în Indo-Pacific şi în Europa, nu înseamnă că abandonăm una în favoarea celeilalte.

Cred că avem o nouă viitoare situație în ceea ce privește securitatea în Europa de est, nu se poate prevede care va fi aceasta. Dar în mod cert, ca urmare a crizei din Ucraina şi a deciziei lui Putin de a invada Ucraina în loc să gestioneze problemele din punct de vedere diplomatic, în mod evident că vom avea o nouă situaţie ce priveşte securitatea acolo. SUA deja se adaptează la această situaţie, trimit mai multe trupe în state baltice, trimit mai multe dispozitive şi trupe în statele balcanice, şi formăm noi alianțe cu state din aceste regiuni, cred că poziţia Europei de est este una foarte puternică. Şi slavă Domnului că avem aliaţi în Europa de vest care sunt de acord cu acest punct de vedere, avem trupe germane în ţările baltice, avem trupe franceze peste tot, avem trupe britanice în statele baltice şi în alte regiuni, deci nu suntem singuri, nu există doar SUA, vorbim despre efortul major comun al unei alianţe. 

Nu putem prezice dacă vor fi sau nu războaie. Trebuie să fim optimiști în legătură cu abilitățile noastre de negociere, de a identifica soluții diplomatice înainte de orice, aşa că sper că lucrurile vor sta astfel, indiferent dacă vorbim de regiunea Chinei sau de Europa”, a precizat ambasadorul american Victor Jackovich, pentru DefenseRomania.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel