Un raportor al ONU cere o anchetă asupra execuţiilor din 1988 în Iran şi a rolului jucat de președintele Ebrahim Raisi

Eduard Pascu |
Data publicării:
Free Iran Sursa foto: Comitetul National de Rezistenta din Iran
Free Iran Sursa foto: Comitetul National de Rezistenta din Iran

Raportorul special al ONU asupra situaţiei drepturilor omului în Iran, Javaid Rehman, a cerut o anchetă independentă cu privire la alegaţiile referitoare la executarea a mii de prizonieri politici în 1988 de către stat şi la rolul jucat în acest episod sumbru de către preşedintele ales Ebrahim Raisi, pe atunci procuror adjunct la Teheran, a relatat marţi Reuters.

Javaid Rehman, într-un interviu acordat luni Reuters, a declarat că de-a lungul anilor biroul său a adunat mărturii şi probe în acest sens şi este pregătit să le prezinte dacă Consiliul Naţiunilor Unite pentru drepturile omului sau un alt organism va iniţia o anchetă imparţială, transmite Agerpres.

El s-a declarat preocupat în legătură cu informaţiile potrivit cărora unele "gropi comune" sunt distruse pentru a se ascunde acele fapte.

"Cred că este timpul şi este foarte important acum când Ebrahim Raisi este preşedintele (ales), să începem să investigăm ce s-a întâmplat în 1988 şi rolul jucat de unele persoane", a spus Javaid Rehman de la Londra, unde predă dreptul islamic şi dreptul internaţional.

O anchetă este în interesul Iranului şi ar putea permite familiilor victimelor să întoarcă pagina, a adăugat el, subliniind: "În caz contrar, vom avea îngrijorări foarte serioase cu privire la acest preşedinte şi la rolul său, rolul prezumtiv, pe care l-a jucat în acele execuţii".

Biroul lui Raisi nu a putut fi contactat de Reuters pentru comentarii. Biroul purtătorului de cuvânt al puterii judiciare iraniene nu a fost nici el pe moment disponibil pentru a face un comentariu. Misiunile Iranului la Organizaţia Naţiunilor Unite din Geneva şi New York nu au răspuns la solicitările Reuters de a comenta declaraţiile raportorului ONU.

 

Președintele iranului acuzat că a supervizat execuțiile



Ebrahim Raisi, un judecător intransigent, face obiectul unor sancţiuni americane pentru trecutul său, fiind unul dintre cei patru judecători care au supervizat execuţiile din 1988, potrivit SUA şi militanţilor pentru drepturile omului. Amnesty International a evaluat numărul persoanelor executate în acel an la aproximativ 5.000, indicând într-un raport din 2018 că "numărul real ar putea fi mai mare".

Când a fost întrebat despre alegaţiile conform cărora a fost implicat în aceste execuţii, Raisi a declarat presei: "Dacă un judecător, un procuror a apărat securitatea poporului, el trebuie felicitat... Mă mândresc că am apărat drepturile omului în toate funcţiile pe care le-a ocupat până în prezent".

În interviul pentru Reuters, Javaid Rehman a declarat că "noi am comunicat Republicii islamice preocuparea noastră, în special în ceea ce priveşte politica de distrugere a mormintelor sau a anumitor acte care pot duce la distrugerea probelor vizând gropile comune".

"Voi milita pentru a se face dreptate", spune expertul ONU.

Ultraconservatorul Ebrahim Raisi a câştigat alegerile prezidenţiale din 18 iunie în Iran din primul tur de scrutin. Fost magistrat, Ebrahim Raisi este un apropiat al ayatollahului Ali Khamenei şi la fel ca acesta este adeptul unei linii dure pe plan extern. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel