Uniunea Europeană a condamnat activitățile militare ale Rusiei din zona centralei. O declarație în acest sens a fost publicată, ieri, de reprezentantul UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.
„UE condamnă activitatea militară a Rusiei în jurul centralei nucleare Zaporojie. Aceasta este o încălcare gravă și iresponsabilă a regulilor de siguranță la instalațiile nucleare și un alt exemplu al nerespectării de către Federația Rusă a normelor internaționale”, a subliniat înaltul oficial.
Energoatom avertizează că există riscul scurgerii de radiații în urma avariilor la instalația de azot-oxigen.
Energoatom (Compania Națională de Generare a Energiei Nucleare din Ucraina) a informat că, pe 5 august, forțele ruse de ocupație au bombardat de două ori teritoriul centralei nucleare.
Mai întâi, au fost înregistrate trei zboruri în apropierea amplasamentului industrial, militarii ruși bombardând o linie de înaltă tensiune. Ulterior, rușii au atacat centrala cu aruncătoare de proiectile reactive (MLRS), o rachetă căzând în apropierea uneia dintre unitățile de putere unde se află reactorul nuclear.
În după-amiaza zilei de 6 august, Energoatom a anunțat că, în urma bombardamentelor rusești, instalația de azot-oxigen a fost grav avariată și există riscul scurgerii de radiații.
Moscova vrea să întrerupă alimentarea cu electricitate a sudului Ucrainei
Energoatom a precizat, ieri seară, că Rusia intenționează să distrugă toate liniile electrice prin care centrala furnizează electricitate către sistemul energetic al Ucrainei, întrerupând astfel alimentarea zonei de sud a țării.
Acest nou scenariu de distrugere, va duce la un accident nuclear și de radiații la centrala nucleară de la Zaporojie, a avertizat Energoatom, care a apreciat că rușii vor continua bombardarea centralei.
Ucraina cere forurilor internaționale să intervină pentru demilitarizarea zonei centralei nucleare Zaporojie
Comentariul autorului:
Pe fondul lovirii trupelor rusești cu rachete de mare precizie furnizate SUA, Moscova a decis ca o parte din resursele sale militare să fie amplasate în obiective civile, pe care ucrainenii nu le-ar ataca, indifererent de pierderile pe care le-ar suferi.
Una dintre aceste locații civile este centrala nucleară de la Zaporojie, iar altele sunt școli și grădinițe de copii.
Pe de altă parte, nu este exclus ca Moscova să folosească amenințarea cu un posbil accident nuclear, pentru a șantaja Occidentul în vederea relaxării unora dintre sancțiunile impuse.
A încercat acest lucru prin blocada asupra exportului de cereale ucrainene, dar presiunea internațională și spectrul destabilizării globale pe fondul crizei alimentare au dus la renunțarea la acest plan.
În condițiile unui risc crescut de contaminare radiologică a sudului țării, posibil chiar un eveniment de amploarea Cernobâlului, Ucraina a cerut un efort comun internațional pentru a obliga Rusia să demilitarizeze zona centralei nucleare Zaporojie.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News