„Navele” au fost construite în deșertul Taklamakan din China. Imaginile au fost suprinse prin sistemul satelit Maxar, și oferite US Naval Institute care le-a publicat.
China a construit în deșert o machetă a unui portavion american și două distrugătoare din clasa Arleigh Burke. „Navele” vor fi folosite ca ținte de Armata de Eliberare a Poporului
Pe imaginile din satelit se poate observa cum, în deșert, chinezii au construit o machetă a unui portavion american și a două distrugătoare din clasa Arleigh Burke.
Imagini din satelit cu navele americane machetă construite în deșert de chinezi, distribuite de Maxar, și oferite US Naval Institute - sursă USNI
Foto source: Sistemul satelit Maxar via US Naval Institute
Complexul unde au fost construite navele a fost utilizat și pentru testarea rachetelor balistice anti-navă DF-21.
Pe de altă parte Reuters amintește că în iulie 2020 China a efectuat un test în care a lansat șase rachete balistice DF-21 în Marea Chinei de Sud, la nord de insulele Spratly.
China revendică în cvasitotalitate Marea Chinei de Sud.
În ceea ce privește macheta portavionului american și a celor două distrugătoare din clasa Arleigh Burke, US Naval Institute atrage atenția că imaginile din satelit demonstrează faptul că Beijingul accelerează dezvoltarea capacităților sale maritime de combatere a portavioanelor și distrugătoarelor, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu SUA în contextul problemei Taiwanului și revendicărilor chineze din Marea Chinei de Sud.
Chinezii nu sunt primii care construiesc machete ale navelor americane. Iranienii au un avans important
Chinezii nu sunt primii care construiesc o machetă a unui portavion american. Anul trecut Iranul a construit o replică a unui portavion american din clasa Nimitz. Iranienii au folosit atunci replica în scopuri propagandistice și, în timpul unor exerciții militare, Gardienii Revoluției au atacat sub privirile conducătorilor militari iranieni „macheta” americană.
Evenimentele au fost prezentate cu mare fast de media de stat de la Teheran. Ulterior, în 2015, în urma unui amplu exercițiu, navele Gardienilor Revoluției au scufundat pentru prima oară replica portavionului american, așa-zisa navă militară fiind mai apoi reparată.
Replica a fost construită inițial în perioada 2013-2014.
În ceea ce privește China, ea a depășit SUA ca număr de nave militare, devenind cea mai mare flotă navală din lume. Acest lucru nu o transformă însă în cea mai puternică forță navală din lume, poziție dominată categoric de SUA.
SUA dețin în prezent 11 portavioane. În comparație cu SUA, China deține 2 portavioane operaționale și două în construcție. Operaționale în acest moment sunt portavioanele Liaoning și Shandong.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News