Un pilot taiwanez plănuia să dezerteze în China cu tot cu un elicopter militar fabricat în SUA

Sursa Foto: Office of the Taiwan President
Sursa Foto: Office of the Taiwan President

Un ofițer militar taiwanez cu gradul de locotenent-colonel a primit o mită de 15 milioane de dolari (RM67,5 milioane RM) pentru a fura un elicopter CH-47 Chinook fabricat în SUA și a-l ateriza pe un portavion chinezesc situat pe linia mediană a strâmtorii Taiwan. Detaliile tentativei de dezertare a ofițerului militar taiwanez și planul de a zbura în China cu elicopterul CH-47 Chinook fabricat de Boeing au fost dezvăluite recent în cadrul unor proceduri judiciare.

 

Un pilot al armatei taiwaneze a primit o ofertă de 15 milioane de dolari din partea serviciilor chineze de spionaj pentru a dezerta prin aterizarea unui elicopter de transport de fabricație americană pe un portavion al Marinei Armatei Populare de Eliberare a Chinei în timpul unui exercițiu militar ce se desfăşura apropiere de Taiwan, potrivit Defence Security Asia.

Planul a eșuat după ce ofițerul a fost arestat în august pentru presupuse acte de spionaj în favoarea Beijingului, a declarat un tribunal din Taiwan.

Youtube video image

Pilotul, identificat după numele de familie Hsieh, a fost abordat în iunie de către oficialii serviciilor de informații din China prin intermediul unui ofițer pensionat al armatei taiwaneze pentru a pilota elicopterul CH-47 Chinook pe portavion, a declarat Parchetul Înaltei Curți din Taiwan într-un rechizitoriu dezvăluit recent presei.

,,Conform instrucțiunilor primite de la agenții chinezi, locotenent-colonelul Hsieh a fost rugat să piloteze elicopterul la joasă altitudine de-a lungul coastei până la portavionul chinez care urma să participe la exerciții militare organizate la 24 de mile marine (44 km) de Taiwan", se arată în rechizitoriu.

În schimb, procurorii au declarat că Hsieh ar fi primit 200.000 de dolari TWD (6.355 de dolari SUA) pe lună, iar autorităţile Chineze ar fi ajutat la evacuarea familiei sale în Thailanda în cazul unui conflict între cele două maluri ale strâmtorii.

Inițial, Hsieh a refuzat oferta, deoarece era prea riscantă, dar ulterior a acceptat propunerea când agenții chinezi au ridicat oferta la 15 milioane de dolari americani, cu un "depozit" de 1 milion de dolari americani, dacă acceptă, se arată în rechizitoriu.

Hsieh a propus, de asemenea, că marina chineza să organizeze exercițiul în apele din apropierea orașului Kaohsiung din sudul Taiwanului, astfel încât să nu fie nevoie să traverseze linia mediană care separă insula de China continentală, în strâmtoarea Taiwan, reducând astfel la minimum șansele că elicopterul să fie interceptat de forțele aeriene din Taiwan, potrivit procurorilor.

În rechizitoriu se precizează că Hsieh a avut o teleconferință cu agenți chinezi în luna iulie pentru a discuta detaliile presupusei dezertări, inclusiv pentru a-și ajuta familia să emigreze în Thailanda.

 

Activitățile de spionaj ale Chinei 

 

Revendicând Taiwanul ca parte a teritoriului său, China a intensificat presiunile militare și politice în încercarea de a constrânge insula să își recunoască suveranitatea - o propunere respinsă în mod constant de guvernul de la Taipei. 

În ultimul deceniu, o examinare amănunțită a dosarelor judiciare și a rapoartelor agențiilor oficiale de știri din Taiwan arată că cel puțin 21 de ofițeri taiwanezi activi sau pensionați, cu grade începând de la căpitan, au fost condamnați pentru implicare în activități de spionaj în numele Chinei. 

În noiembrie, BBC a raportat că eforturile de spionaj ale Beijingului s-au intensificat și și-au extins domeniul de aplicare dincolo de domeniile militare.

În special, cel puțin 16 persoane au fost acuzate că s-au angajat în activități de spionaj pentru China de la începutul anului 2023. Acest lucru marchează o diferență notabilă față de cele 44 de cazuri de spionaj înregistrate și documentate între 2013 și 2019, precizează Eurasian Times.

Creșterea activităților de spionaj coincide cu perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din Taiwan, programate pentru 13 ianuarie.

Taiwanul reprezintă o țintă atractivă pentru spionii chinezi datorită proximității geografice și a limbii comune.  Măsurile de combatere a spionajului din Taiwan sunt relativ laxe, ceea ce face din această țară o țintă vulnerabilă la acţiuni care presupun infiltrarea în rândul instituţiilor taiwaneze. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel