Un pilot rus a fost luat de val. Și de o rachetă, la propriu (Video). Imagini rare cu un Su-25, lovit în plin de un MANPAD ucrainean

Darius Muresan |
Data publicării:
Momentul exact în care o rachetă lansată dintr-un sistem MANPAD ucrainean lovește un avion de atac la sol de tip Su-25 rusesc. Photo source: Screenshot Brigada 110 Mecanizată a Ucrainei
Momentul exact în care o rachetă lansată dintr-un sistem MANPAD ucrainean lovește un avion de atac la sol de tip Su-25 rusesc. Photo source: Screenshot Brigada 110 Mecanizată a Ucrainei

Doi piloți ruși, luați de val, au zburat foarte aproape de pe linia frontului de pozițiile ucrainene, fiind luați la țintă de rachetele forțelor de apărare ucrainene. Iar unul din ei a fost luat în plin de o rachetă.

Imaginile rare arată nu doar momentul lansării rachetei, dar și traiectoria acesteia și momentul exact al impactului. Cel mai probabil a fost folosit un sistem de tip MANDAP (sistem portabil antiaerian). Nu e exclus să fie vorba de un Stinger american. Materialul video a fost publicat de Brigada 110 Mecanizată a Ucrainei care a reușit și doborârea avionului. 

Avionul opera în zona Donețk, unde rușii se află în ofensivă încercând să avanseze. Su-25 fiind un avion de atac care oferă sprijin la sol, cel mai probabil acesta se afla într-o misiune în timpul ofensivei ocupantului. 

Pe imagini se pot observa două avioane. Ambele zboară la joasă altitudine și foarte, foarte aproape de pozițiile ucrainenilor. 

„Doi piloți ruși au avut nebunia să zboare extrem de aproape de pozițiile noastre. Nebunia unuia dintre ei a fost pedepsită imediat”, transmite Brigada 110 Mecanizată a Ucrainei.

Din imagini care urmează mai jos se poate observa lansarea rachetei, dar și momentul în care aceasta lovește lângă aripa stângă, în secțiunea dinspre coada avionului.

Publicația ucraineană Militarnyi, citând presa rusă de propagandă, precizează că pilotul ar fi reușuit să se catapulteze la timp și ulterior a fost recuperat de echipele de salvare. Nu există o altă sursă care să confirme acest lucru. Cert e că avionul e cu siguranță istorie.

Youtube video image

 

Despre Su-25. Rușii au pierdut un număr mare de astfel de avioane de atac la sol, semn că le folosesc intens în ofensivă

 

Nu e prima oară când apar imagini cu un Su-25 lovit, dar niciodată atât de clare. În 2023 soldații ucraineni au doborât un avion de luptă rusesc Su-25 în apropiere de satul Berestove, în districtul Bakhmut. Aeronava a fost lovită de soldații Brigăzii 10 de Asalt "Edelweiss", tot de un sistem MANPAD. Posibil un sistem american Stinger.

Mai mult, în toamna anului trecut ucrainenii au confirmat doborârea a 10 Su-25 în doar 5 zile. Ultima oară un Su-25 a fost lovit în aprilie anul acesta. Numărul mare de avioane de atac la sol Su-25 doborâte arată modul intens în care rușii atacă, în contextul în care folosesc intens aviația de atac la sol pentru a sprijini operațiunile ofensive din teren. Pe frontul din Est situația este cea mai „fierbinte”.

2. Su-25, sur... (su-25_92440900.jpg)

Su-25, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

Sukhoi Su-25 este un avion de atac la sol dezvoltat de către biroul de proiectare rus Sukhoi în anii '70. Cunoscut și sub numele de "Frogfoot", acest avion este proiectat pentru a asigura sprijin aerian apropiat și pentru a ataca ținte terestre, cum ar fi vehicule blindate, poziții fortificate și infrastructură inamică. Su-25 se remarcă prin capacitatea de a putea fi operat de pe aerodromuri neamenajate.

Avionul este echipat cu o varietate de arme, inclusiv rachete, bombe ghidate și ne-ghidate, și este folosit în mod extensiv de numeroase țări în diferite conflicte. Datorită designului robust și a performanțelor sale în medii dificile, Su-25 rămâne unul dintre cele mai cunoscute avioane de atac la sol din lume.

CITEȘTE ȘI: TOP 5 cele mai bune avioane de luptă pe care SUA le pot ridica azi, în cazul unui război. Surpriza din top, un avion de 50 de ani care va fi retras

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel