"Un pas spre eliberarea Crimeei". Experții internaționali analizează rapoartele privind atacurile reușite pe care ucrainenii le-au realizat după utilizarea ATACMS și Patriot

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Harta Peninsulei Crimeea, colaj de fotografii cu atacurile efectuate de ucraineni. Sursa Foto: Krymr.com
Harta Peninsulei Crimeea, colaj de fotografii cu atacurile efectuate de ucraineni. Sursa Foto: Krymr.com

Statele Unite au confirmat recent că Ucraina a doborât un avion rusesc de avertizare timpurie și control Beriev A-50 în luna ianuarie a acestui an, utilizând sistemele de apărare aeriană Patriot. Aceste informaţii au fost comunicate de revista americană Newsweek cu referire la colonelul Rosanna Clemente, șef adjunct al Statului Major al Comandamentului 10 al armatei americane de apărare antiaeriană și antirachetă, care a fost promovat la rangul de colonel. Potrivit acesteia, sistemele Patriot americane din Ucraina îndeplinesc diferite tipuri de sarcini pentru Kiev.

Unele dintre ele, spune colonelul, "sunt folosite pentru a proteja obiectele statice și infrastructura națională critică. Altele se deplasează și fac lucruri cu adevărat istorice pe care nu le-am văzut în cei 22 de ani de activitate în domeniul apărării aeriene".

"O fac cu sistemele Patriot extrem de mobile pe care le-au dat germanii, pentru că toate sunt montate pe camioane", a adăugat ofițerul militar american de rang înalt.

Unităţile ucrainene de apărare aeriană, a continuat Clemente, au folosit astfel de tactici "pentru a lovi primul avion A-50 în ianuarie".

Editorialistul german Jürgen Nauditt scrie despre doborârea unui alt avion important pentru Rusia. Acesta a reacționat la rapoartele publicate pe rețelele de socializare în care rușii recunosc că forțele armate ucrainene au avariat un alt avion Su-57, care este foarte scump pentru armata rusă, cu doar trei drone.

,,Ei analizează dacă acest avion de vânătoare poate fi reparat sau nu. Dacă nu, va fi prima pierdere în luptă a unui Su-57. Cum ar putea fi pierdut un avion în valoare de 8 miliarde de dolari?", scrie Nauditt pe rețeaua X.

Nauditt citează unele rapoarte chiar de la ruși despre operațiunea de succes a serviciului ucrainean GRU pe aerodromul din Akhtubinsk, regiunea Astrakhan, la 8 iunie: "În timp ce voi îi ironizați pe ucraineni, ei au bombardat mândria aviației noastre cu trei drone".

Potrivit expertului, Rusia avea în arsenalul său doar șase Su-57 pregătite pentru luptă.

 

În aşteptarea eliberării penisulei Crimeea de sub ocupaţie rusă

 

Ben Hodges, un general american în retragere și fost comandant al armatei americane, scrie, de asemenea, despre o lovitură reușită a forțelor armate ucrainene cu arme americane care ar putea duce la eliberarea Crimeei.

El se referă la o "lovitură coordonată" a Forțelor Armate ucrainene împotriva unei nave rusești de desant care a intrat recent în Marea Azov din Marea Neagră. Hodges este citat de Sky News spunând că nava a fost a cincea dintre cele șapte nave de asalt amfibiu Ropukha care au fost scufundate sau "dezactivate" în urma atacurilor ucrainene.

Generalul în retragere Ben Hodges consideră că acțiunile forțelor armate ucrainene în Crimeea au ca scop eliberarea peninsulei și izolarea acesteia de Rusia.

,,O parte importantă a efortului de a izola Crimeea de Rusia este distrugerea podului și a căii ferate atunci când Forțele Armate și GUR vor fi pregătite. Acest lucru va fi un vestitor al eliberării finale a Crimeei", a scris Ben Hodges pe rețeaua X.

Anterior, Rusia a transportat produse petroliere și încărcături explozive, cum ar fi muniția, pe mare, pe feriboturi sau pe nave amfibii de mari dimensiuni, pentru a evita bombardamentele sau incidentele care ar putea provoca daune semnificative podului.

Potrivit Militarnyi, după ce, cu o zi înainte, forțele armate ucrainene au lovit două feriboturi rusești de transport, Avangard și Conroe Trader, cu rachete americane ATACMS, Rusia a fost nevoită să reia transportul pe podul din Crimeea.

La 8 iunie, un videoclip de pe podul Crimeii a fost postat pe TikTok. Acesta arată cisternele de combustibil care sunt transportate peste pod.

Ihor Sushko, de la grupul de reflecție american Wind of Change, scrie despre loviturile reușite cu rachete americane ATACMS împotriva apărării aeriene rusești din Crimeea ocupată.

"Ucraina raportează că un sistem S-400, două sisteme S-300 și 4 radare au fost lovite de cel puțin 10 rachete ATACMS în întreaga peninsulă. Niciuna dintre ATACMS nu a fost interceptată de Rusia", a scris ieri Sushko.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel