Vineri, Anduril, cu sediul în sudul Californiei, a anunțat ultimul său pariu ambițios: o dronă autonomă cu propulsie cu reacție, concepută să servească drept interceptor al amenințărilor aeriene, de la drone mari până la avioane cu pilot. Anduril susține că are deja un cumpărător, pe care îl descrie doar „client SUA”, hotărât să lanseze producția la o rată de sute de aparate pe an.
Compania a informat că drona, numită Roadrunner, este propulsată de două motoare cu turboreacție care îi permit să atingă „o viteză subsonică mare”, probabil aproape de 1.100 km/h. Aceasta se lansează pe verticală dintr-un container cu atmosfera controlată numit “cuib”, despre care Anduril spune că menține drona gata de funcționare luni întregi în condițiile dure ale câmpului de luptă.
Viitorul apărării antiaeriene, drone propulsate cu motoare cu reacție? Conceptul este bazat pe roiuri de drone Roadrunners iar drona costă „câteva sute de mii de dolari”
Conceptul general este bazat pe roiuri de drone Roadrunners care pot fi trimise pentru a evalua o amenințare aeriană. Dacă amenințarea se dovedește a fi o aeronavă ostilă, un Roadrunner din roi echipat cu focos îl va intercepta și îl va arunca în aer acționând ca dronă kamikaze. Dacă este o alarmă falsă, dronele se pot întoarce la bază și pot ateriza vertical, pe coada.
Drona costă „sute de mii de dolari”, după cum a declarat Luckey, însă valoarea sa este dată de flexibilitatea reutilizării sale.
„Aceasta este o categorie complet nouă de arme care nu a existat niciodată înainte”, a precizat milionarul american. „Este undeva între o rachetă reutilizabilă și o aeronavă autonomă la scară largă.”
Anduril a refuzat să împărtășească specificațiile tehnice ale Roadrunner, dar susține că, în comparație cu dronele similare de pe piață, are o capacitate de încărcare utilă de trei ori mai mare, o rază de acțiune de 10 ori mai mare și este de trei ori mai manevrabilă.
Dronă propulsată cu motor cu reacție pentru interceptarea țintelor aeriene. Foto: Anduril Industries
Motoarele, pe care Anduril le-a dezvoltat intern, sunt „cele mai compacte turboreactoare care au fost construite vreodată”, a declarat Luckey.
Compania spune că un singur operator poate lansa și supraveghea mai multe escadrile de Roadrunner, în timp ce un astfel de aparat este capabil să determine în mod autonom traseele de zbor, inclusiv cursurile de interceptare ale unei ținte cu manevrabilitate ridicată, după ce i s-a dat comanda de distrugere.
Cu câteva sute de mii de dolari pe aparat, folosirea Roadrunner pentru a doborî o dronă precum Shahed-136, care se estimează că are un preț de producție cuprins între 20.000 și 50.000 de dolari, poate avea mai mult sens financiar decât lansarea unei rachete Patriot de 4 milioane de dolari.
Cu toate acestea, Ucraina a demonstrat că poți să ai succes în eliminarea dronelor de dimensiuni medii și cu gloanțele de calibru mai mare ale mitralierelor grele.
De asemenea, există deja companii, precum RTX, care produc drone cu reacție la costuri de până la 5.000 de dolari bucata și sunt eficiente împotriva sistemelor aeriene fără pilot din grupele 1 și 2, adică mai mici decât Shahed, care aparține grupei 3.
Dronele din grupele 4 și 5 mai mari, cum ar fi “Reaper-ul” chinez CH-4, au costuri comparabile cu rachetele convenționale de apărare antiaeriană și devine astfel rentabilă doborârea cu acestea.
Nu este clar dacă Roadrunner ar putea fi folosit pentru a intercepta avioane de luptă mai rapide, dar probabil ar putea elimina o parte din stresul serviciului de luptă Poliție Aeriană al forțelor aeriene ale țărilor care se confruntă cu încălcări frecvente ale spațiului aerian.
Devine astfel interesant de urmărit dacă Roadrunner-ul produs de Anduril la un preț care îl face rentabil în special pentru dronele medii și mari își va găsi locul pe segmentul de drone al pieței de armament, care are o creștere nemaiîntâlnită până acum la alte sisteme de luptă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News