„Faceți cunoștință, acesta este un obuzier M777 de fabricație americană! Și unul dintre cele mai bune echipaje din Brigada 44 Artilerie „Hatman Danil Apostol”, a anunțat SMG ucrainean pe 13 octombrie.
???????????? 5 targets were destroyed in ONE DAY: two self-propelled guns, two BM-27 "Hurricane" anti-aircraft missiles and one more important object.
— Tracey SBU Fella ???????????????? #NAFO (@trajaykay) October 14, 2024
Meet, this is an American-made M777 howitzer! And one of the best calculations of the 44th separate artillery brigade pic.twitter.com/GasMntXntC
Cel mai probabil, ziua de muncă a echipajului ucrainean, care mânuia obuzierul, nu era una obișnuită. După natura țintelor lovite, acesta a lucrat din plin pe misiuni de luptă contrabaterie, patru din cele cinci obiective lovite fiind piese de artilerie. Acest gen de misiune este desfășurat, de regulă, atunci când forțele ruse fac pregătirea de artilerie a unui nou atac.
Atunci artileria grea rusă trage cu aproape toate piesele unei brigăzi de artilerie, țintind doar suprafețe de teren unde va avea loc atacul/atacurile. Este așa-numita tactică ”trage la hectar” fie pentru a demina cu artileria, fie pentru a lovi presupuse forțe care nu au fost identificate de unitățile de cercetare sau de observatorii de artilerie.
În perioada 3 – 10 octombrie (opt zile de luptă), forțele ucrainene au reușit să distrugă pe zi, în medie, trei sisteme MLRS și 52 de piese/sisteme de artilerie. Ucrainenii au înregistrat cea mai ridicată rată zilnică de distrugere a MLRS (artilerie reactivă), rusești din acest război, pe o perioadă relativ mare de timp.
Acest lucru ar însemna fie o întrebuințare și o expunere mai mare a acestor sisteme comparativ cu artileria cu țevi de către partea rusă, fie o performanță mai bună a forțelor ucrainene posibil pe fondul primirii din SUA a unor loturi de muniție cu rază extinsă de acțiune cum ar fi Excalibur.
Rachetele de pe sistemele MLRS Uragan rusești au o rază maximă de acțiune de 35 de km, în timp ce proiectilul Excalibur lansat de obuzierul M777 lovește ținte la o distanță maximă de 40 de km ceea ce îi conferă armei ucrainene un avantaj suficient de rază de lovire precum și siguranță. Acestea sunt amplificate de precizia mare a combinației M777 - Excalibur care are o eroare de cel mult patru metri la distanța de maximă de lovire.
Având în vedere că în ziua respectivă de luptă echipajul ucrainean a îndeplinit cu preponderență misiuni contrabaterie de la o distanță relativ mare de linia de contact, se poate aprecia că tunurile autopropulsate rusești erau, cel mai probabil, de tipul 2S19 Msta-S de calibru 152 mm. Și acest sistem cu o rază maximă de tragere de 37 de km este în dezavantaj față de obuzierul ucrainean M-777 echipat cu proiectilul Excalibur.
În pofida acestor avantaje calitative, Rusia are în continuare un avantaj cantitativ considerabil atât ca piese/sisteme de artilerie cât și ca muniție. Doar pe palierul de artilerie grea autopropulsată, Rusia deținea înainte de război 900 de MLRS Uragan și aproape 800 de 2S19 MSTA-S. Dintre acestea au fost distruse 133 de sisteme/echipamente ale sistemului Uragan și 268 de obuziere autopropulsate MSTA-S, potrivit Oryx.
Forțele ucrainene au primit 200 de obuziere M777 din partea susținătorilor săi precum și 150 – 200 de sisteme de artilerie autopropulsată – HIMARS, PzH 2000, Caesar, Paladin, Krab, Archer. Chiar și cu sistemele proprii, pe care le deținea înainte de război și pe care le-a fabricat în timpul acestuia, artileria ucraineană este încă numeric sub 30%, posibil chiar 20%, din capacitatea forțelor ruse.
Muniția occidentală de mare precizie și rază lungă de lovire poate egala acest decalaj uriaș cu condiția ca artileria ucraineană să poată trage. Această condiție este uneori dificil de atins într-un război în care, nu există loc să te ascunzi datorită dronelor.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News