Un nou val de atacuri israeliene asupra Libanului. În ciuda loviturilor majore primite, comanda Hezbollah rămâne operațională

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Gruparea Hezbollah din Liban amenință Israelul / Foto: Agerpres
Gruparea Hezbollah din Liban amenință Israelul / Foto: Agerpres

Nou atac israelian asupra Libanului în timpul nopții.

Rachete trase din Liban spre nordul Israelului, IDF susțin că apărarea aeriană a interceptat rachetele.

Sirenele de avertizare au sunat miercuri în capitala comercială a Israelului, Tel Aviv, după ce sistemele de apărare aeriană au interceptat o rachetă care a fost detectată trecând din Liban, a declarat armata israeliană.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a respins afirmația lui Hezbollah că ar fi vizat sediul Mossad-ului de lângă Tel Aviv.

Gruparea susținută de Iran a declarat anterior că a tras cu o rachetă împotriva agenției de informații Mossad din Israel, pe care o învinovățește pentru o serie recentă de asasinate țintite ale comandanților săi de vârf și pentru atacurile din Liban săptămâna trecută.

Dar Lt. Col. Nadav Shoshani a respins afirmația lor: "A fost o rachetă care se îndrepta către zone civile din Tel Aviv. Cartierul general al Mossad-ului nu se află în acea zonă", a spus el.

Armata israeliană a declarat că a interceptat o rachetă despre care spunea că este „prima” trasă de mișcarea islamistă libaneză la Tel Aviv. Armata israeliană a declarat că a interceptat o rachetă despre care spunea că este „prima” trasă de mișcarea islamistă libaneză la Tel Aviv.

IDF susține că a interceptat o dronă care a traversat din Siria către teritoriul israelian la sud de Marea Galileii.

Israelul spune că a efectuat, peste noapte, o „serie de lovituri” asupra țintelor Hezbollah – inclusiv zona de unde susține că a fost lansată o rachetă îndreptată spre centrul Israelului.

IDF a spus că forțele aeriene au vizat luptători Hezbollah, depozite de arme, lansatoare și alte ținte militare.

”În urma atacului asupra mai multor depozite de arme Hezbollah, au fost identificate explozii secundare, indicând prezența unor cantități mari de arme în interiorul instalațiilor care au fost lovite”, a spus armata israeliană.

Israelul a anunțat, în timpul zilei de miercuri, că a lansat un nou val de atacuri împotriva Hezbollah în Liban. Reuters relatează că lovitura a lovit orașul șiit Maaysrah din nord-vestul Libanului. Orașul este situat la 30 de kilometri nord de Beirut și este pentru prima dată când Israelul țintește această zonă.

Ministerul Libanez al Sănătății a anunțat că cel puțin trei persoane au fost ucise și alte nouă au fost rănite în atac.

Un videoclip a apărut pe rețelele de socializare care arată că fumul se ridică deasupra orașului. 

 

Hezbollah rămâne operațional, în ciuda atacurilor fără precedent

Lanțul de comandă flexibil al Hezbollah, împreună cu rețeaua sa extinsă de tuneluri și un arsenal vast de rachete și arme pe care l-a consolidat în ultimul an, îl ajută să reziste unor atacuri israeliene fără precedent.

Vineri, Israelul l-a ucis pe comandantul care a fondat și a condus forța Radwan de elită a grupului, Ibrahim Aqil. Marți, Israelul a ucis un alt comandant de top Hezbollah, șeful forțelor de rachete, Ibrahim Qubaisi.

Deși moartea celor doi a zguduit organizația și loviturile Israelului au distrus și mii de rachete și obuze Hezbollah, grupul a numit rapid înlocuitori pentru Aqil și alte personalități de rang înalt ucise în atacurile din ultimele zile.

Un oficial Hezbollah, a declarat pentru Reuters că atacul asupra dispozitivelor de comunicație a scos din funcțiune 1.500 de luptători din cauza rănilor, mulți dintre ei fiind orbiți sau le-au fost afectate mâinile.

Totuși, deși forța Hezbollah este estimată de SUA la 40.000-50.000 de luptători, cei afectați de explozia pagerelor și stațiilor radio portabile fac parte, cu siguranță, din lanțul de comandă al organizației, pierderea acestora având un impact serios.

 

Rachetele Hezbolah, furnizate de Iran

În ultimul an, Hezbollah a adus rachete în Liban într-un ritm rapid.

Grupul nu a spus încă dacă a lansat vreuna dintre cele mai puternice rachete ale sale, ghidate de precizie, cum ar fi Fateh-110, o rachetă balistică de fabricație iraniană, cu o rază de acțiune de 250-300 km. Fateh-110 al lui Hezbollah are un focos de 450-500.

Atacurile cu rachete ale Hezbollah sunt posibile deoarece lanțul de comandă a continuat să funcționeze, în ciuda faptului că grupul a suferit o scurtă dezordine după ce pagerele și aparatele de radio au detonat.

Capacitatea Hezbollah de a comunica este susținută de o rețea de telefonie fixă ​​dedicată. De asemenea, mulți dintre luptătorii săi aveau modele mai vechi de pagere, de exemplu, care nu au fost afectate de atacul de săptămâna trecută.

Dacă lanțul de comandă se rupe, luptătorii din prima linie sunt instruiți să opereze în grupuri mici, independente, compuse din câteva sate din apropierea graniței, capabile să lupte cu forțele israeliene pentru perioade lungi, a adăugat sursa Reuters.

Se crede că arsenalul lui Hezbollah compromite aproximativ 150.000 de rachete, se arată în raportul Congresului SUA. Andreas Krieg, de la Școala de Studii de Securitate de la King's College din Londra, a spus că cele mai puternice rachete balistice cu rază lungă de acțiune au fost ținute sub pământ.

Hezbollah a construit o rețea de tuneluri care, conform estimărilor israeliene, se întinde pe sute de kilometri. Armata israeliană a declarat că atacurile aeriene de luni au lovit locurile de lansare de rachete Hezbollah ascunse sub case din sudul Libanului.Hezbollah a spus că nu plasează infrastructura militară în apropierea civililor. Hezbollah nu a emis nicio declarație cu privire la impactul atacurilor Israelului de luni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel