Un nou tip de dronă apare în război. Ucraina lovește la 2.000 km distanță cu un nou UAV kamikaze, iar rușii încearcă să își dea seama ce model este

Cătălin Costea |
Data publicării:
Dronă kamikaze de tip Lord. Photo source: Destinus
Dronă kamikaze de tip Lord. Photo source: Destinus

Forțele ruse susțin că Ucraina a utilizat un nou tip de dronă kamikaze în recentele atacuri aeriene, după ce resturile unei astfel de drone au fost prezentate într-o informare publicată de mass-media rusă care sugera că ar putea fi un model care nu a mai fost văzut anterior, dezvoltat special pentru forțele ucrainene.

Oficialii militari ruși apreciază că drona pare a fi modelul „Lord”, dezvoltat de compania Destinus, fără însă a putea furniza date concrete care să susțină aceste afirmații.

Destinus, o companie înființată în Elveția de disidentul rus Mikhail Kokorich, se prezintă oficial ca fiind una de proiectare și dezvoltare de aeronave comerciale hipersonice de marfă și pasageri, participând cu primul său prototip de avion hipersonic alimentat cu hidrogen la salonul aerian de la Paris anul trecut.

Oficialii companiei cu nu a confirmat originea UAV-ului în cauză, însă în februarie acest an Kokorich a recunoscut că fabricile sale produc trei modele de drone, iar compania sa a furnizat Ucrainei sute de drone low-cost.

 

Drona “Lord” 

 

Potrivit site-ului producătorului, „Lord” este proiectată pentru o producție rapidă în masă la costuri minime, utilizând componente “de la raft”, ușor de procurat. Această abordare face drona extrem de adaptabilă și accesibilă, un avantaj semnificativ pentru forțele ucrainene care doresc să-și extindă capacitățile pe fondul războiului în curs. Producătorul mai susține că drona sa are o amprentă radar mică și poate funcționa fără semnale radio, ceea ce îi îmbunătățește rezistența la acțiunile de război electronic și capacitatea de a acționa în secret.

Mai concret, „Lord” este un UAV cu elice, care poate avea o rază de acțiune cuprinsă între 750 km și peste 2.000 km, în funcție de variantă, fiind astfel capabil să ajungă adânc în teritoriul inamic. Raza extinsă a dronei și adaptabilitatea acesteia la diferite tipuri de misiuni ridică îngrijorări în rândul oficialilor ruși, în special pentru utilizarea sa potențială în misiuni kamikaze la mare distanță.

 

Rusia s-ar putea confrunta pe termen scurt cu alte două modele de drone ale aceluiași producător

 

1. Dronă kami... (lord-drona-lord_40138200.png)

Potrivit afirmațiilor lui Kokorich din februarie, alte două modele se află, de asemenea, în diferite stadii de dezvoltare, vor intra până la finalul anului în producția de serie și vor fi furnizate Kievului.

Acesta a declarat că în a doua jumătate a anului 2023  s-a început dezvoltarea dronei “Ruta”, un UAV multirol de supraveghere și atac la sol care va fi produs în serie în a doua jumătate a anului 2024. Aparatul va fi produs în

Spania și Olanda. și, de asemenea, trimis la asamblare în Ucraina.

Al treilea model este “Hornet”, care poate evolua la o viteză de 300 km/h pentru a cartografia zone și pentru a servi drept releu de telecomunicații și care care va începe să intre în funcțiune până la sfârșitul anului. 

Atacurile aeriene la mare distanță 

 

2. Imagine cu... (drona-uav_42819500.jpg)

Într-o puternică lovitură coordonată de vineri, 29 noiembrie, armata ucraineană a bombardat bazele rusești din Crimeea cu nu mai puțin de 40 de rachete și drone lansate la mare distanță. 

Pentru acest atac, Forțele Aeriene ucrainene, Direcția de informații militare și alte comandamente au pregătit unul dintre cele mai diverse amestecuri de armament pentru o singură operație de până acum.

Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului atacul a inclus rachete de croazieră Storm Shadow de fabricație britanică lansate de bombardierele Sukhoi Su-24, rachete de apărare antiaeriană S-200 transformate în rachete sol-sol cu rază lungă de acțiune, drone de atac la mare distanță, printre care foarte probabil și UAV-ul Lord, precum și rachete balistice de tip neidentificat.

Amestecul de lovituri – unele rapide venite de la altitudini mari, altele lente venite de la altitudini mici și foarte mici – ​​a complicat cu siguranță eforturile Rusiei de a respinge atacul. Kremlinul a susținut că apărarea antiaeriană rusă a interceptat 25 de drone. Dacă este adevărat, mai mult de o duzină de rachete și drone au străpuns apărarea Crimeei.

Unele dintre lovituri au vizat Baza aeriană Belbek, ținta unor lovituri repetate din februarie 2022. Altele sa pare că au țintit Academia Navală Nakhimov, după cum arătau imaginile în care nori grei de fum se ridicau din zona școlii.

La prima vedere, ar putea părea o risipă pentru ucraineni să lanseze atât de multe dintre cele mai bune rachete și drone de atac în adâncime împotriva țintelor din Crimeea. Peninsula și tot frontul de sud au fost liniștite aproape tot acest an, de când luptele s-au mutat spre est și nord.

3. Dronă ucra... (drona-ucraina_30615300.jpg)

Dar raidul de vineri este foarte probabil parte a unui plan mai mare. „Loviturile forțelor de apărare ucrainene asupra instalațiilor militare inamice din Crimeea ocupată constrâng inamicul să aloce resurse suplimentare de apărare antiaeriană a zonei”, a observat Centrul Ucrainean pentru Strategii de Apărare.

Redistribuirea apărării antiaeriene în Crimeea, combinată cu escaladarea atacurilor ucrainene asupra celor mai bune baterii de rachete sol-aer S-400 ale forțelor ruse, ar putea crea goluri în acoperirea antiaeriană din anumite zone - goluri pe care ucrainenii speră să le poată exploata pentru a lovi eficient comandamente, centre de comunicații și  puncte logistice cheie.

Așadar, cu toată amploarea și rafinamentul său, se pare că atacul de vineri a fost în primul rând o acțiune prin care ucrainenii speră că îi vor obliga pe ruși să retragă în Crimeea sisteme de apărare antiaeriană din altă parte a frontului, iar în primul rând este vizată slăbirea apărării antiaeriene posturilor de comandă și liniilor de aprovizionare rusești în Kursk, unde 20.000 de militari ucraineni se străduiesc din greu să țină piept contraatacului a 60.000 de militari ruși și nord-coreeni. Și în tot acest scenariu se regăsește nevoia utilizării extinse a dronelor de atrac la mare distanță.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel