Un nou stat din regiunea noastră cumpără Bayraktar TB2. Celebrele drone turcești urmează să intre și în dotarea României

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
DefenseRomania

Ministerul croat al Apărării a semnat un acord cu producătorul turc de drone Baykar pentru achiziționarea de drone de luptă Bayraktar TB2.Croația achiziționează Bayraktar TB2. Dronele vor fi și în dotarea Forțelor Aeriene ale României

O declarație emisă de companie joi a afirmat că "Baykar, care este cel mai mare producător de drone din lume, a semnat un acord pentru a exporta drone Bayraktar TB2 în Croația".

Acordul de export a fost semnat de ministrul croat al apărării, Ivan Anosic, și de directorul general al Baykar, Haluk Bayraktar, într-o ceremonie desfășurată la Zagreb.

Declarația a precizat că odată cu acest acord, dronele "Bayraktar TB2" vor intra în inventarul celui de-al șaselea stat membru al NATO și al patrulea stat membru al Uniunii Europene.

Dronele Bayraktar TB2 sunt produse de compania turcă Baykar, companie care activează în domeniul apărării și aviației din 1984 și este cel mai mare dintre puținii producători de avioane fără pilot din lume.

Guvernul croat a anunțat achiziționarea dronelor de luptă Bayraktar TB2 din Turcia, marcând un pas important în modernizarea forțelor sale armate. Această investiție strategică reflectă angajamentul Croației de a-și consolida capacitățile de apărare ca răspuns la provocările regionale și globale în evoluție.

Discuțiile cu privire la această achiziție datează din 2023, când Croația și-a exprimat interesul pentru dronele tactice ca parte a programului său de modernizare militară.

În martie 2024, reprezentanți croați au vizitat facilitățile Baykar din Turcia pentru a evalua performanța aeronavei Bayraktar TB2, model care și-a dovedit deja eficacitatea în mai multe conflicte recente. După o serie de consultări bilaterale și evaluări tehnice, guvernul croat și-a confirmat decizia în octombrie 2024, invocând capacitățile operaționale ale aeronavei Bayraktar TB2 și compatibilitatea acesteia cu nevoile Croației ca factori cheie de decizie.

Folosită în majoritatea conflictelor și operațiilor militare din întreaga lume, drona a devenit extrem de cunoscută pentru versatilitatea și rentabilitatea sa. Echipată cu tehnologii avansate, precum senzori electro-optici/infraroșu (EO/IR), radar cu apertură sintetică și muniție avansată, drona poate transporta o sarcină utilă de misiune de până la 55 kg, precum muniții inteligente MAM-L (termice) și MAM-C (înalt explozive) ghidate prin laser. Cu o autonomie de zbor de 24 de ore, o viteză de croazieră de 70 de noduri și un plafon operațional de aproximativ 9.000 de metri, TB2 oferă o flexibilitate operațională apreciabilă.

 

România se află printre primii utilizatori europeni de drone TB2

 

În primăvara anului trecut, România și Turcia au semnat contractul prin încredințare directă G2G (Guvern la Guvern) privind achiziția de drone turcești de tip Bayraktar TB2. Țara noastră devenea atunci, după Polonia, al doilea stat din UE care achiziționează astfel de drone.

În baza contractului sunt în curs de achiziționare trei sisteme de drone, fiecare cu șase aparate, astfel încât Armata va dispune în final de 18 drone de tip Bayraktar TB2. 

Costul achiziției este de aproximativ 321 milioane USD, inclusiv pachetul suport (muniție aferentă, suportul logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament). Potrivit MApN, pentru operaționalizarea acestor sisteme recrutarea și pregătirea specialiștilor a fost desemnat Batalionul 184 Senzori și Apărare Antiaeriană din Timișoara.

În sprijinul acestei activități, Guvernul României a emis pe 21 în martie Ordonanța de Urgență nr. 26 care prevede că, “în vederea realizării și menținerii capabilității aferente achiziției sistemelor de avioane fără pilot la bord Bayraktar TB2, Ministerul Apărării Naționale trimite personal militar pentru îndeplinirea unor misiuni în afara teritoriului național pentru executarea activităților de instruire pentru operare și mentenanță și activităților de sprijin în derularea programului de înzestrare, în conformitate cu prevederile contractului de achiziție încheiat.”

Youtube video image

Conform Planului de dezvoltare a acestei capabilități și în baza OUG 26/2024, în perioada februarie-iunie a acestui an a avut loc pregătirea primei serii a personalului aeronautic în Turcia, concomitent cu derularea, la producător, a activităților de acceptanță, testare și recepție a echipamentului tehnic.

Termenele inițiale de livrare a aparatelor au fost stabilite pentru lunile iunie 2024, septembrie 2024 și ianuarie 2025 și, deși din iunie nu au mai fost făcute publice date privind stadiul achiziției, sunt indicii că graficul stabilit se respectă. România va avea această capabilitate completă și operațională în cursul anului 2025.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel