Un nou schimb de replici între Turcia și SUA pe S-400. Turcii acuză că au vrut să cumpere Patriot sau SAMP-T

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Un nou schimb de replici la nivel diplomatic a avut loc între Turcia și Statele Unite ale Americii. Mărul discordiei: Eterna problemă a achiziției sistemelor antiaeriene rusești S-400 de către Ankara.

În cursul acestei săptămâni, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a anunțat într-o conferință de presă că, în contextul în care administrația de la Casa Albă s-a schimbat, nu există nicio modificare în ceea ce privește politica SUA în față Turcia și problema S-400.

„Nu există nicio schimbare a politicii SUA cu privire la programele F-35 și S-400”, a precizat Kirby, făcând referire directă la decizia SUA de a exclude Turcia din programul F-35 din cauza achiziționării sistemelor rusești, considerate incompatibile cu sistemele NATO și un pericol pentru secretele programului F-35, cel mai scump program de înzestrare din istoria SUA.

„Solicităm din nou Turciei să nu continue cu programul S-400. Suntem de părere că aceste sisteme sunt incompatibile cu F-35”, a precizat Kirby. Înaltul oficial al Pentagonului a mai precizat că Turcia a avut nenumărate oportunități în ultimul deceniu de a achiziționa sisteme Patriot din SUA, dar a ales în schimb S-400 în detrimentul sistemelor americane. 

 

Turcia a reacționat și răspunde SUA. Ankara explică de ce nu a ales Patriot sau SAMP-T

 

Într-un schimb de replici la nivel de diplomație, Turcia a reacționat vineri la declarațiile Washingtonului. Hulusi Akar, ministrul Apărării de la Ankara, a subliniat că decizia Turciei de a achiziționa S-400 reprezintă o decizie ce ține de suveranitatea țării sale. Cu toate acestea, Ankara s-a arătat deschisă să coopereze cu SUA în beneficiul regiunii și al NATO, potrivit presei din Turcia, respectiv Daily Sabah.

Akar le-a răspuns americanilor în ceea ce privește Patriot. Oficialul turc a precizat că Turcia a încercat și a dorit să achiziționeze sisteme americane Patriot, precum și sisteme SAMP-T, produse de consorțiul franco-italian Eurosam, dar fără succes. Turcia a acuzat SUA că nu a răspuns cererilor lor în ceea ce privește oferta, astfel că a fost nevoită să se îndrepte spre S-400. Declarația ministrului Apărării de la Ankara contrazice spusele Pentagonului cu privire la faptul că Turcia a avut de nenumărate ori ocazia să achiziționeze Patriot în ultimul deceniu.

Ministrul Apărării din Turcia a dat asigurări, din nou, că țara sa va folosi S-400 doar dacă va fi necesar. „Dacă nimeni nu are vreodată intenția de a ataca Turcia, nu se va întâmpla nimic”. Ankara a arătat din nou cu degetul către alte state membre NATO ce dețin sisteme antiaeriene fabricate în Federația Rusă, făcând referire la S-300. E vorba de Bulgaria, Grecia și Slovacia.

Turcii au conchis, acuzând indirect partea americană că minte. Turcia precizează că SUA au refuzat să vândă Patriot iar oferta Rusiei a fost mai bună și a implicat și transfer tehnologic (n.a. - know-how), mai scrie sursa citată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel