Potrivit informaţiilor oferite până la această oră, avionul de luptă stealth F-22 Raptor, surprins de fotograful Santos Cáceres, este într-o configuraţie nemaivăzut până acum deoarece pare că întreg fuzelajul aeronavei este acoperit cu un strat metalic reflectorizant/material compozit reflectorizant.
US Air Force aeronautical photographer Santos Caceres took photographs of the F-22 Raptor fighter, which had an unusual "mirror" coating of the fuselage with high reflectivity. pic.twitter.com/fndl7OsAjG
— The MAK (@intel1osint100) November 21, 2021
Potrivit analiştilor militari ai publicaţiei The Drive, acest nou F-22 Raptor a fost surprins în timpul decolării sale de la Baza Aeriană Nellis din Nevada a US Air Force.
Experții de la The Drive spun că un astfel de ’’înveliș metalic’’ nu a fost văzut până acum pe un astfel de avion al Forțele Aeriene ale SUA şi nu este clar care este scopul instalării acestuia pe o aeronavă F-22 Raptor.
Analiștii militari subliniază că nu este prima dată când inginerii americani testează astfel de componente. Anul trecut, în iunie, au generat multe semne de întrebare în timpul testelor de zbor cu aeronava Scaled Composites Model 401, deoarece aceasta a fost acoperită cu un strat reflectorizant metalic.
Christopher McGreevy's shots of Model 401/Son Of Ares demonstrators from Wednesday's test flight. More on that test flight and these low observable scaled composites creations here: https://t.co/vUfeXyaW1C
— Tyler Rogoway (@Aviation_Intel) June 12, 2020
Also be sure 2 follow Chris on Instagram https://t.co/274a67GZkI pic.twitter.com/rsXmvPDEN5
La acea vreme, dezbaterile dintre experți au fost contradictorii şi au generat multiple explicaţii – de la senzori avansați în infraroșu la sisteme de ghidare prin laser care ar fi fost instalate pe aeronava Scaled Composites.
Menționarea sistemelor de căutare și urmărire în infraroșu [IRST] nu este întâmplătoare. În prezent, armata americană este în proces de testare a unor astfel de sisteme.
Mulţi analiștii militari considera că, în viitor, sistemele cu infraroșu și sistemele laser vor deveni indispensabile pe câmpul de luptă și, prin urmare, zeci de vehicule aeriene fără pilot ale armatei SUA vor fi testate în acest scop.
Analiştii se întreba dacă există un motiv întemeiat pentru ca F-22 Raptor să facă parte dintr-un program de testare pentru astfel de sisteme.
După cum am relatat şi publicaţia noastă, Forțele Aeriene SUA (USAF) au acordat, pe 5 noiembrie, companiei Lockheed Martin un contract de 10,9 miliarde de dolari pentru modernizarea avionului de luptă F-22 Raptor.
Acordul, cu o valoare foarte mare, este pe termen și cantități nedefinite și face parte din programul de Îmbunătățire și Susținere Avansată a aeronavei Raptor (Advanced Raptor Enhancement and Sustainment - ARES), care este estimat că se va derula pe o perioadă de 10 ani.
Potrivit Departamentului de Apărare al SUA, contractul va acoperi servicii, inclusiv upgrade-uri și suport tehnic pentru Raptor. Lockheed Martin va oferi, de asemenea, servicii de logistică și kit-uri de upgrade pentru multe dintre echipamentele instalate pe F-22 Raptor.
Dacă toți termenii contractului sunt îndepliniți, Pentagonul se așteaptă că lucrările să fie finalizate până la 31 octombrie 2031, adică până la momentul în care F-22 ar putea fi retras, cel puţin teoretic, din serviciul Forţelor Aeriene SUA.
Primul zbor al unui avion Raptor a efectuat în 1997, iar introducerea în serviciu a avut loc în 2005
În 2018, se estima că avionul Raptor va rămâne în înzestrarea USAF până în 2060, dar situația geopolitică s-a transformat radical de atunci, în sensul că relația CHINA-SUA a devenit foarte tensionată, iar ritmul de creștere a capacității militare a Beijingului a depășit prognoza Washingtonului.
Noua realitate a determinat SUA să treacă la proiectarea de noi arme, inclusiv a NGAD, ceea ce va duce la retragerea prematură a F-22, considerat foarte scump, deși este în continuare cel mai bun avion de luptă din lume.
Cu toate acestea, programul ARES de modernizare va duce avionul F-22, cel mai probabil, la orizontul anilor 2040, mai mult cu 10 ani decât se aprecia în mai 2021.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News