Un nou lot mare de blindate Piranha 5 produse în România va fi livrat Armatei. Cunoaștem numărul blindatelor de ultimă generație ce vor fi livrate

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Trageri reale realizate de Armata română, cu blindate Piranha 5, sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Trageri reale realizate de Armata română, cu blindate Piranha 5, sursă foto: MApN

DefenseRomania a obținut informații în exclusivitate cu privire la livrarea de blindate Piranha 5 către Armata României, un contract aflat în derulare prin care, în baza unui joint-venture între Uzina Mecanică București (UMB) și gigantul american General Dynamics European Land Systems Romania (GDELS Romania), blindatele sunt produse la noi în țară.

Uzina Mecanică București a anunțat oficial  ieri 17 iulie a.c, „vizita ministrului Economiei Antreprenoriatului și Turismului, Stefan Radu Oprea și conducerii GDELS reprezentată de președintele Antonio Bueno”.

„Întrevederea vine într-un moment important pentru UMB, Uzina pregătindu-se să furnizeze Armatei Române, într-un viitor apropiat, un nou lot de Piranha V.

Cei doi reprezentanți români ai joint-venture-ului, directorul general al UMB, Mihai Rafiu, și directorul general al GDELS România, Marinică Mîrzu, au prezentat ministrului Radu Oprea și președintelui GDELS Antonio Bueno stadiul producției de Piranha V și soluțiile pentru dezvoltarea colaborării”, mai precizează UMB.

2. Ministrul ... (radu-oprea-uzina-mecanica-bucuresti_97978600.jpg)

Ministrul Economiei Radu Oprea, directorul general al UMB, Mihai Rafiu, și directorul general al GDELS România, Marinică Mîrzu, împreună cu alți oficiali, în vizită la Uzina Mecanică București. Photo source: UMB 

Informația e corectă și, potrivit surselor oficiale ale DefenseRomania, vorbim de un lot important de blindate Piranha 5 care urmează să fie livrate de Uzina Mecanică București. E vorba de aproximativ 50 de blindate ce vor fi livrate în perioada imediat următoare. 

Blindatele sunt produse în țară în baza contractului de offset din cadrul programului de înzestrare cu Piranha 5.

 

Câte blindate Piranha 5 a contractat România. Înzestrarea cu astfel de blindate e unul din cele mai importante programe în derulare ale Armatei

 

România a atribuit GDELS un acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate şi derivate pe platforma Piranha 5 şi a suportului logistic.

Potrivit contractului, blindatele sunt produse în țară la Uzina Mecanică București.

Ulterior Ministerul Apărării din România a anunțat oficial suplimentarea programului Piranha 5 cu încă 150 de blindate. Informația a fost anunțată încă de la finalul anului 2022 de către DefenseRomania, dar nu era atunci oficială.

În total vor fi produse 377 de blindate pentru Armata noastră.

3. Trasportor... (piranha-v-copy_43568400.jpg)

Trasportor blindat Piranha 5, aflat în dotarea Armatei române. Foto: DefenseRomania

Piranha 5 vin în diferite cinci configurații, inclusiv cu mortiere autonome de tip Cardom Spear de calibrul 120 mm, CBRN (asistență chimică, biologică, radiologică, nucleară), MEDEVAC (ambulanță) sau de recuperare.

Mai trebuie precizat și faptul că Bulgaria, dar și Slovacia, s-au interesat în ultimii ani de blindate Piranha 5 care ar fi putut fi produse în România, dar afacerea a picat din considerente birocratice. 

În aprilie 2022 DefenseRomania a anunțat în exclusivitate că Slovacia a cerut un RFI (request for information) către General Dynamics cu privire la Piranha V iar în cazul în care Bratislava ar fi ales Piranha V, acestea urmau să fie produse în România. Din păcate Bucureștiul nu a reușit să respecte anumite termene fapt pentru care a pierdut oportunitatea. 

Ulterior Bulgaria a fost și ea interesată de un contract G2G pentru Piranha 5, care ar fi fost și ele construite la noi, dar nici această afacere nu s-a concretizat ca urmare a întârzierii adoptării unor proceduri legislative la nivel guvernamental.

CITEȘTE ȘI: Turelele UT30 MK2 de pe Piranha 5 ale Armatei României vor fi produse în România, dar același model va echipa și mașina de luptă Redback

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel