„Este un exercițiu al comenzii Forțelor Terestre americane din Europa și Africa (U.S. Army Europe&Africa), cu participanți din US Army, NATO și 10 țări, inclusiv: Estonia, Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Polonia și Spania”, a anunțat U.S. Army Europe&Africa într-un comunicat de presă.
Scopurile exercițiului sunt creșterea nivelului de pregătire, îmbunătățirea interoperabilității dintre armata SUA și națiunile aliate și pentru a informa planificarea regională, se precizează în comunicat.
Va fi simulată o operație la scară largă.
Este un „exercițiu multi-corp, multi-domeniu, multinațional al posturilor de comandă care folosește simulări axate pe operații de luptă la scară largă”, se arată în documentele de planificare ale Departamentului american al Apărării (DoD).
„Aceasta este convergența NATO în practică, la o scară pe care nu am văzut-o niciodată, cu cinci corpuri aliate care luptă alături de Corpul V al U.S. Army”, a declarat colonelul Michael J. Weisman, purtător de cuvânt al U.S. Army Europe&Africa.
„Avenger Triad 24 valorifică lecțiile învățate la Steadfast Defender 24, cel mai mare exercițiu NATO din ultimele decenii, și DEFENDER 24, cel mai mare exercițiu al armatei americane din ultimele decenii, pentru a consolida interoperabilitatea și a construi încrederea.”
Ca parte a exercițiului, U.S. Army Europe&Africa va comanda și controla forțele multinaționale ale SUA și ale NATO, inclusiv un corp de armată american și cinci corpuri NATO, într-un mediu construit și asistat de computer.
Marile unități și unitățile participante majore sunt:
- comenzi și state majore de teatru (2): U.S. Army Europe&Africa, Comandamentului Forțelor Aliate NATO de la Brunssum;
- corpuri de forțe terestre (6): Corpul V american, Corpul multinațional NATO Nord-Est (de la Szczecin, Polonia), Corpul de reacție rapidă aliat NATO, Corpul de reacție rapidă spaniol (NRDC-ESP), Corpul 1 germano-olandez, Corpul 2 polonez;
- mari unități de manevră - divizii (2): Divizia 1 Cavalerie, Divizia 1 Infanterie ambele din U.S. Army;
- sprijin de artilerie (la nivel teatru de acțiuni militare – TAM): Comandamentul 56 Artilerie american și Forța 2 operativă multi-domeniu (MDTF-2);
- sprijin general (la nivel TAM): Comandamentul 21 Sprijin de Teatru (logistică, transport, sprijin luptă, resurse umane, finanțe, contractori etc.)
- sprijin de geniu (la nivel TAM): Comandamentul 416 Geniu de Teatru din Rezerva U.S. Army;
- siguranță militară (nivel TAM): Comandamentul 200 Poliție Militară din Rezerva U.S. Army;
- sprijin medical (nivel TAM): Comandamentul 3 Medical din Rezerva U.S. Army;
Printre obiectivele concrete ale exercițiului se numără experimentarea și evaluarea grupului de lovire la nivel de teatru (MDTF – nota autorului), elementul de avantaj în domeniul informațiilor la nivel de teatru (TIAD – nota autorului), batalionul pentru lovituri cu rază lungă și divizia blindată.
Nota autorului: MDTF-2 este Grupul (al U.S. Army) de lovire de la nivelul teatrului european de acțiuni militare. Este o mare unitate destul de nouă, activată în 2021, care are misiunea de a efectua lovituri cu rachetele și artileria la distanțe mari. În compunerea MDTF-2 se află și Batalionul pentru lovituri cu rază lungă echipat cu rachete cu rază medie de acțiune (de peste 500 de km).
Elementul de avantaj în domeniul informațiilor la nivel de teatru (prescurtat TIAD - Theater Information Advantage Detachment) este un tip nou de structură (constituită în premieră în 2023) a U.S. Army care are ca misiune sincronizarea capabilităților de informații la nivel de teatru. U.S. Army intenționează să construiască trei TIAD - unul pentru Pacific, unul în Europa și o unitate transregională în subordinea Army Cyber Command, fiecare TIAD având 65 de persoane, potrivit publicației Defensescoop.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News