Un nou eșec pentru ruși: RS-28 Sarmat, racheta nucleară ”care nu poate fi interceptată”, a explodat în siloz

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Portalul rusesc topcor.ru a anunțat, pe 22.09.2024, că ultima lansare-test a unei rachete balistice intercontinentale de tip RS-28 Sarmat a fost una nereușită. După cum au informat jurnaliștii ruși, racheta a explodat direct în siloz, provocând avarii poligonului Plesețk din Regiunea Arhanghelsk. 

Imagini din satelit publicate online arată un crater imens format ca urmare a exploziei unei rachete. În plus, sistemul de monitorizare a incendiilor FIRMS a raportat existența unui incendiu grav în zona poligonului. După toate probabilitățile, specialiștii ruși vor avea nevoie de mult timp pentru a reface infrastructura centrului de testare de la Plesețk.

Presa rusă a semnalat faptul că experții, atunci când analizează ceea ce s-a întâmplat nu sunt înclinați să acuze pe cineva pentru insuccesul înregistrat, subliniind că este vorba doar despre un test al celei mai recente rachete balistice intercontinentale a Federației Ruse. În opiniile acestora, sunt necesare mai multe teste pentru a elimina toate defectele existente.

RS-28 Sarmat este o rachetă caracterizată de dezvoltatori prin faptul că nu poate fi interceptată. Experții explică acest lucru printr-o reducere a părții active a traiectoriei de zbor.

Presa rusă notează că prima lansare a unei rachete Sarmat a fost efectuată de pe cosmodromul Plesețk, în aprilie 2022. Aceasta a fost una reușită, focoasele de antrenament ale rachetei ajungând în siguranță în poligonul Kura din Peninsula Kamchatka. Caracteristicile calculate ale rachetei au fost confirmate în toate etapele zborului.

Racheta balistică intercontinentală Sarmat cu bazare în siloz a fost dezvoltată de Centrul de stat pentru rachete V.P. Makeev. Experții spun că aceasta are capacitatea de a livra un focos multiplu cu o greutate de până la 10 tone în orice punct al lumii.

Comentariul autorului:

Deși oficialii ruși nu au confirmat acest lucru, se pare că este vorba despre cel de-al doilea test nereușit al unei rachete Sarmat. Primul eșec a fost înregistrat pe 18 februarie 2023, când martori oculari au semnalat lansarea eșuată a unei rachete de la cosmodromul Plesețk. Testul a fost confirmat și de reprezentanți americani, care au precizat că partea rusă a notificat SUA despre efectuarea lansării.

Producerea în serie a rachetelor balistice intercontinentale Sarmat a început în anul 2023, la Întreprinderea de construcții de mașini (Krasmash) din Krasnoyarsk, parte a Roskosmos. În total este planificată livrarea la trupe a 46 de rachete RS-28 Sarmat, care vor fi instalate în silozurile rachetelor RS-20V Voevoda (SS-18 Satan în clasificare NATO).

Primele regimente dotate cu noile rachete RS-28 vor fi formate în cadrul Diviziei 62 Rachete - Solnechny (Uzhur) / Armata 33 Rachete - Omsk din Ținutul Krasnoyarsk și Diviziei 13 Rachete - Yasny (Dombarovsky) / Armata 31 Rachete - Orenburg din Regiunea Orenburg.

Racheta balistică intercontinentală Sarmat este capabilă să lovească cu un focos multiplu în orice punct al planetei, atât pe la Polul Nord, cât și pe la Polul Sud.

Conform datelor făcute publice la forumul tehnico-militar Armata-2019, racheta are o rază de acțiune de 18.000 de kilometri. Greutatea la lansare a acesteia este de peste 200 de tone, din care 178 de tone de combustibil. Lungimea totală a rachetei este de 35,5 metri, iar diametrul de trei metri. Focosul acesteia se poate împărți în 10 unități individuale. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel