Un nou distrugător din clasa AEGIS a intrat în dotarea Forțelor Navale ale Japoniei

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Distrugătorul JS Haguro (DDG-180) din clasa Aegis a fost introdus în serviciul Forțelor Navale ale Japoniei (JMSDF), în cursul săptămânii trecute. Chila navei a fost pusă în ianuarie 2018 și a fost lansată la apă pe 17 iulie 2019.

JS Haguro este a doua și ultima navă a clasei Maya de distrugătoare, fiind de asemenea, cel de-al optulea distrugător Aegis al JMSDF (Japan Maritime Self-Defense Force). Prima navă din clasă, JS Maya (DDG-179), a intrat în înzestrarea Marinei japoneze, exact în urmă cu un an, pe 19 martie 2020. La fel ca nava-soră, nava poartă numele unui munte: Muntele Haguro.

Noua clasă de distrugătoare vine cu capacități de apărare împotriva rachetelor balistice (BMD). Fiecare unitate costă în jur de 1,5 miliarde dolari și a fost construită la șantierul naval din Yokohama.

Clasa Maya va fi limitată la doar două nave. Potrivit publicației online Naval News, Japonia va mai construi nave dotate cu sistemul Aegis, dar nu s-a specificat încă principalele lor caracteristici, fiind deocamdată denumite “nave echipate Aegis”. Acestea vor fi probabil comandate din cauza anulării construirii variantei terestre a sistemului Aegis (Aegis Ashore).

 

Principalele caracteristici ale distrugătoarelor din clasa Maya

 

Distrugătoarele din clasa Maya un deplasament de 8200 de tone și o lungime de 170 de metri, cu cinci metri mai mult decât clasa Aegis precedentă – Atago.

Este prima clasă care a fost proiectată de la început cu capacități de apărare împotriva rachetelor balistice (BMD) și este, de asemenea, prima care a fost echipată cu capabilitatea de a coopera cu alte nave străine dotate cu sistem Aegis (CEC - Cooperative Engagement Capability). CEC permite navei să primească informații de direcționare de la alte paltforme, cum ar fi distrugătoarele Aegis ale Marinei SUA și Marinei australiene sau avioanele americane și japoneze E-2D AEW & C.

Sistemele de arme clasei Maya includ:

rachete SM-6, cunoscute și sub denumirea de RIM-174 Standard Extended Range Active Missile (ERAM). Au dublă destinație putând angaja atât ținte aeriene, inclusiv rachete de croazieră, cât și navale. Raza de acțiune – 34 km altitudine și minim 240 km împotriva țintelor de suprafață; rachete antiaeriene SM-2MR bloc IIIB. Sunt destinate lovirii țintelor aeriene, în special rachetelor balistice. Raza de acțiune este de 24 km altitudine și până la 167 km distanță. Sistemul de radare de la bord îi permite să folosească și cea mai nouă versiune a sistemului - SM-3 Block IIA. Aceste rachete lovesc ținte la o altitudine 900 – 1100 km și la o distanță maximă de 1200 km; Rachete tip 07, antisubmarin cu lansare verticală; Rachete anti-navă tip 90/17. Au o bătaie de 400 km; Tun Mk 45 Mod 4 cu calibru de 127 mm; 2 sisteme Phalanx CIWS calibru 20 mm pentru angajarea țintelor apropiate (până în 3000 m) navale, aeriene, terestre; torpile Mk-46 sau tip 73.

Rachetele SM-6, SM-2, SM-3 și tip 07 sunt lansate din cele 96 de celule de Mk41 VLS (64 de celule înainte și 32 celule la pupa).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel