Un nou conflict amenință Orientul Mijlociu, Erdogan a spus hotărât: ”Suntem cu Libanul”

Recep Tayyip Erdogan / Președinția turcă
Recep Tayyip Erdogan / Președinția turcă

Președintele turc a declarat că Israelul intenționează să extindă războiul din Gaza în regiune. 

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat miercuri că Turcia este solidară cu Libanul, pe măsură ce tensiunile cu Israelul cresc și a cerut țărilor din regiune să sprijine Beirutul.

Ostilitățile transfrontiere dintre Israel și Hezbollah din Liban au escaladat în ultimele săptămâni, alimentând temerile legate de un război total între Israel și Hezbollah. Bombardamentele de-a lungul graniței de nord a Israelului au dus la evacuarea a zeci de mii de oameni din zonele de pe ambele părți ale graniței.

Într-un discurs adresat membrilor parlamentului partidului său AK, Erdogan a spus că premierul israelian Benjamin Netanyahu plănuia să extindă războiul Israelului din Gaza în regiune.

"Israelul pare să țintească Libanul după ce a distrus și ars Gaza. Vedem țări occidentale susținând Israelul în culise", a spus Erdogan.

„Planurile lui Netanyahu de a extinde războiul în regiune vor duce la un dezastru major”, a spus el, adăugând că sprijinul occidental pentru Israel este „deplorabil”.

"Turcia este alături de poporul fratern și de statul Liban. Fac un apel către alte țări din regiune să fie solidare cu Libanul", a spus el.

Biroul lui Erdogan a declarat miercuri seara că președintele a vorbit telefonic cu premierul libanez Najib Mikati și a reiterat mesajul că Turcia este alături de Liban „împotriva politicilor agresive ale Israelului”.

„Președintele Erdogan a spus în apel că agresiunea israeliană trebuie oprită cât mai curând posibil”, se arată în declarație.

La începutul acestei săptămâni, ministrul de externe Hakan Fidan a declarat că guvernul turc este îngrijorat de riscul extinderii conflictului, comentând în același timp tensiunile dintre Israel și Hezbollah.

Întrebat despre amenințarea Hezbollah la adresa Ciprului, cel mai apropiat membru al UE de Liban, Fidan a cerut Ciprului să „stea departe” de conflict.

Turcia are rapoarte de informații care arată că Cipru a devenit o bază pentru zboruri militare și de recunoaștere peste Gaza de către „anumite țări”, a spus Fidan într-un interviu acordat televiziunii private Haberturk.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel