Rachetele și dronele rusești folosesc spațiul aerian al Belarusului pentru a lovi Ucraina. O zonă de interdicție aeriană în sudul țării este în vigoare de doi ani și jumătate

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Shahed-136 done kamikaze / captură video
Shahed-136 done kamikaze / captură video

Pe parcursul dimineții de joi, 5 septembrie, o alertă aeriană la scară largă a sunat în mai multe regiuni ale Ucrainei, inclusiv la Kiev, din cauza lansării în masă a Shahed-urilor de către Rusia. S-au auzit explozii în mai multe regiuni, în special în Kiev și regiunea Kiev, în regiunea Jîtomîr.

Grupul de monitorizare Belarusian Hajun project a semnalat faptul că, în timpul atacului combinat executat de trupele ruse asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei din 04.09.2024, pe lângă mai multe drone de tip Shahed, o rachetă hipersonică Kinjal a trecut prin spațiul aerian al Republicii Belarus.

Acest lucru rezultă dintr-o hartă publicată de sursa ucraineană @war_monitor_ua cu traiectele de zbor ale mijloacelor de lovire rusești.

Potrivit acesteia, racheta Kh-47M2 Kinjal a zburat aproximativ 100 de kilometri deasupra regiunii Homiel, prin raioanele Brahin și Naroulia. Racheta rusească a trecut printr-o zonă de restricție aeriană, care este în vigoare în sudul Republicii Belarus la granița cu Ucraina de doi ani și jumătate.

După cum este cunoscut, la ora locală 05:47, această rachetă a lovit o țintă din localitatea ucraineană Lviv, ucigând o femeie și trei copii, lucru confirmat ulterior de primarul orațului, Andriy Sadovoi.

Forțele Aeriene ale Ucrainei au informat că, în timpul atacului din noaptea și dimineața zilei de miercuri, trupele ruse au întrebuințat 42 de mijloace de atac, între care:

- 2 rachete aerobalistice Kh-47M2 Kinjal, lansate de avioane de vânătoare MiG-31K din spațiul aerian al regiunii Tula;

- 2 rachete de croazieră Kh-22, lansate de bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 din zona Mării Negre;

- 6 rachete de croazieră Kh-101, lansate de bombardiere strategice Tu-95MS din spațiul aerian al regiunii Volgograd;

- 3 rachete de croazieră Iskander-K, lansate de pe teritoriul Peninsulei Crimeea;

- 29 de drone de atac Shahed-131/136, lansate de pe teritoriul regiunii Kursk.

După cum au precizat oficialii militari ucraneni, aviația, trupele de rachete antiaeriene, unități de război electronic și grupuri mobile de foc ale Forțelor Armate ale Ucrainei au fost implicate în respingerea atacului aerian.

În urma luptelor aeriene au fost distruse 29 de ținte aeriene, astfel:

- 4 rachete de croazieră Kh-101;

- 3 rachete de croazieră Iskander-K;

- 22 de drone de atac Shahed-131/136.

Șase drone de atac au fost pierdute în spațiul aerian al Ucrainei, presupunându-se că au fost suprimate de mijloacele de război electronic, iar una a zburat în Republica Belarus.

Trebuie precizat faptul că dronele rusești au pătruns în spațiul aerian al Republicii Belarus și în noaptea de joi, 05 septembrie.

Potrivit Belarusian Hajun project, Forțele Armate locale au ridicat în aer avioane de vânătoare în mai multe rânduri, iar cel puțin două drone Shahed au fost distruse. În spațiul aerian al regiunii Homiel, au fost semnalate două explozii, la orele locale 01:34 și 01:36.

Surse: x.com, t.me.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel