Un NATO tot îngrijorat a organizat exerciții de luptă pe scară largă în România, pe măsură ce poziția SUA față de Europa se schimbă sub Trump

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
STEADFASTDART25 în cadrul Zilei MediaDart25 în zona de antrenament Smardan, în România, s-a încheiat cel mai mare exercițiu NATO planificat pentru 2025. Sursa foto: NATO Rapid Deployable Corps Italy.
STEADFASTDART25 în cadrul Zilei MediaDart25 în zona de antrenament Smardan, în România, s-a încheiat cel mai mare exercițiu NATO planificat pentru 2025. Sursa foto: NATO Rapid Deployable Corps Italy.

Statele membre NATO au continuat în această săptămână cele mai mari exerciții de luptă din 2025, testându-și capacitatea de a desfășura rapid forțe de amploare la granița estică a alianței, în timp ce cresc îngrijorările cu privire la prezenţa militară a Statele Unite pe bătrânul continent.

În cadrul exercițiului multinațional Steadfast Dart 25, care a avut loc în perioada 10-21 februarie 2025, NATO și-a confirmat capacitatea de a desfășura rapid o forță de arme combinate, consolidând astfel poziția sa de apărare pe flancul estic.

Exercițiul, desfășurat în principal în România, a implicat peste 10 000 de militari din nouă națiuni aliate și s-a concentrat pe răspunsul rapid în situaţii de criză.

Exercițiile din România au loc în timp ce o Europă zguduită se confruntă cu o nouă politică americană sub conducerea președintelui Donald Trump.

Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a cerut ca aliații din Europa să majoreze serios cheltuielile militare și a declarat că prioritățile de securitate ale SUA se află acum în altă parte - punând la îndoială garanțiile de securitate de lungă durată oferite de Washington Europei.

Cu câteva zile înainte de împlinirea a trei ani de la momentul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, exercițiile Steadfast Dart 2025 reunesc aproximativ 10 000 de militari din nouă țări, ca parte a noii Forțe de Reacție Aliate a NATO. Acestea au loc timp de șase săptămâni în România, Bulgaria și Grecia.

Deși administrația Trump nu a anunțat planuri concrete de retragere a forțelor americane din regiune, remarca lui Hegseth conform căreia „aliații europeni trebuie să preia conducerea” a făcut ca membrii NATO să se gândească la o nouă realitate politică, în care SUA nu ar mai fi un sprijin puternic pentru securitatea continentului.

Steadfast Dart 25 a fost conceput pentru a testa capacitatea NATO de a-și desfășura rapid și eficient forțele pe flancul său estic, în special în România și Bulgaria. Obiectivul principal a fost de a evalua procedurile de desfășurare a Forței Aliate de Reacție (ARF).

Amiralul Stuart B. Munsch, comandantul Comandamentului Forțelor Comune Aliate, a declarat că amenințările la adresa NATO „au devenit tot mai complexe și imprevizibile” în ultimul deceniu.

„Pentru a face față acestui mediu de securitate complex, NATO a trecut printr-o transformare semnificativă în ceea ce privește lupta împotriva războiului. Ne-am dus planurile defensive de la concept la realitate”, a declarat Munsch. „Acest exercițiu ... reprezintă punctul culminant al eforturilor noastre și începutul noii noastre forțe care va apăra fiecare centimetru din teritoriul alianței”.

Exercițiile de luptă desfășurate miercuri în România au inclus trageri reale și exerciții de război în tranșee. 

Noua Forță de Reacție Aliată a NATO, înființată în iulie anul trecut, este concepută pentru a fi desfășurată la scară largă în termen de 10 zile și combină forțele convenționale cu tehnologiile cibernetice și spațiale. Marea Britanie conduce operațiunile cu 2 600 de militari și 730 de vehicule.

Exercițiile includ, de asemenea, România, Bulgaria, Franța, Grecia, Italia, Slovenia, Spania și Turcia și implică 1.500 de vehicule militare, peste 20 de aeronave și mai mult de o duzină de mijloace navale.

După ce Rusia și-a lansat invazia la scară largă a Ucrainei la 24 februarie 2022, NATO și-a consolidat prezența pe flancul estic al Europei prin trimiterea de grupuri de luptă multinaționale suplimentare în România, Ungaria, Bulgaria și Slovacia.

De atunci, România a jucat un rol din ce în ce mai important în cadrul alianței. A donat Ucrainei un sistem de rachete Patriot și a deschis un centru internațional de pregătire pentru piloții de avioane F-16 din țările aliate, inclusiv Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel