Un ''NATO exclusiv european'' are puterea de a rezista pe termen lung? Cât de importantă este de fapt prezenta militară americană în Europa

S.I. Catalin |
Data publicării:
Sursă foto: US Army Facebook
Sursă foto: US Army Facebook

În timp ce NATO și-a sărbătorit recent cea de-a 75-a aniversare, au apărut tot mai multe speculații cu privire la viitorul Alianței, în special odată cu temerile legate de revenirea lui Trump la Casa Albă. Acest lucru a stârnit multe discuții despre cum ar putea arăta NATO fără Statele Unite, se arata într-o analiză a publicaţiei britanice UK Defence Journal care începe cu întrebare: Se poate descurca Europa pe cont propriu? 

Odată cu valul de speculatii privind posibila retragere a SUA, oamenii se întreabă din ce în ce mai mult dacă NATO mai poate contracara eficient amenințările, în special pe cele generate de Rusia. La prima vedere, răspunsul pare simplu. Forța militară combinată a statelor membre NATO, chiar și fără SUA, este impresionantă - cu mult peste ceea ce avea Ucraina în 2022, când a reușit să oprească și chiar să respingă înaintarea rusă.

În 2022, Ucraina s-a confruntat cu Rusia cu un echipament militar mai vechi din era sovietică. Avea între 850 și 1 000 de tancuri de luptă principale precum T-64, T-72 și T-80, câteva sute de piese de artilerie și mai puțin de 100 de avioane de luptă operaționale. Cu toate acestea, cu un pic de ajutor din partea armelor occidentale avansate, Ucraina a reușit să blocheze și să respingă forțele ruse în majoritatea zonelor.

Rusia, în ciuda arsenalului său uriaș de până la 13 000 de tancuri și peste o mie de avioane de luptă, a arătat slăbiciuni majore, inclusiv probleme logistice și pierderi mari de echipamente. Dacă Rusia nu a putut copleși Ucraina, șansele sale împotriva forțelor NATO mult mai mari și mai avansate - chiar și fără SUA - par reduse, se arată în analiză publicaţiei britanice UK Defence Journal.

Numai statele europene membre NATO au o armată mult superioară față de cea pe care o avea Ucraina în 2022. Se mândresc cu mii de tancuri de luptă moderne, avioane de luptă avansate precum Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale și SAAB Gripen. Au chiar și unele arme americane avansate, precum avioanele de luptă F-35, racheta balistică M57 ATACMS din Polonia și rachetele de croazieră Tomahawk din Marea Britanie.

În ceea ce privește numărul trupelor, NATO (cu excepția SUA) are peste 1,5 milioane de militari activi, față de 1 milion în Rusia. Dar nu este vorba doar de cifre. Adevărata forță a NATO constă în tehnologia sa avansată și în gradul ridicat de interoperabilitate între forţele armate. Statele europene membre NATO au investit masiv în aeronave de ultimă generație, muniții ghidate cu precizie, război electronic de ultimă generație și apărare cibernetică.

Aceste investiții fac ca NATO să fie capabilă să desfășoare operațiuni extrem de eficiente pe distanțe mari - un lucru cu care Rusia se luptă.

 

Războiul din Ucraina a arătat că un număr mai mare de trupe nu este întotdeauna suficient

 

Rusia s-a luptat cu apărarea sofisticată a Ucrainei, subliniind importanța tacticilor militare moderne care pun accentul pe mobilitate, flexibilitate și precizie.

Chiar și fără SUA, forța NATO constă în tehnologia sa de ultimă oră și în structurile sale integrate de comandă, care îi permit să se adapteze rapid la schimbarea condițiilor de pe câmpul de luptă.

Unde NATO strălucește cu adevărat este în operațiunile cu arme combinate. Aceasta înseamnă utilizarea în comun a diferitelor ramuri militare - infanterie, blindate, artilerie, aviație și forțe navale - pentru a atinge un obiectiv comun. Această strategie face ca forțele NATO să fie mult mai eficiente decât dacă fiecare ramură ar lucra separat.

În schimb, armata rusă s-a bazat pe tactici învechite din era sovietică, cum ar fi aruncarea soldaților în fața unei probleme fără adaptare. În Ucraina, Rusia s-a străduit să își integreze eficient forțele aeriene și terestre. Având în vedere că Ucraina a folosit tactici occidentale predate de NATO, este puțin probabil ca Rusia să poată sfida în mod realist o forță NATO mobilizată pe deplin, chiar și fără SUA.

Cu toate acestea, un NATO fără Statele Unite s-ar confrunta cu provocări serioase. Alianța se bazează în mare măsură pe SUA pentru capacități-cheie precum informațiile operaționale, realimentarea în aer, apărarea antirachetă și multe altele. Fără acești "facilitatori americani", capacitatea NATO de a susține o luptă pe termen lung ar fi pusă la încercare. Deplasarea eficientă a tancurilor și a trupelor în Europa ar fi în continuare o mare provocare.

 

Să nu uităm de umbrela nucleară americană

 

Fără aceasta, descurajarea nucleară a Europei depinde de Marea Britanie și Franța, care, deși capabile, nu se ridică la nivelul acoperirii cuprinzătoare oferite de SUA. Acest lucru l-ar putea face pe Putin să creadă că Europa nu ar putea provoca daune serioase Rusiei. Desigur, un NATO european ar putea, probabil, să respingă un atac rusesc inițial, dar cum rămâne cu lunile următoare?

Europa trebuie să își consolideze capacitățile militare și să investească în domeniile susținute în prezent de SUA. În același timp, eforturile diplomatice sunt esențiale pentru a menține unitatea și angajamentul membrilor NATO.

Adevărata forță a Alianței nu constă doar în numărul său, ci și în hotărârea sa colectivă. O flotă de tancuri, avioane și nave nu înseamnă mare lucru dacă toată lumea știe că ezitați să le folosiți.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel