În iarna anului 2015, într-o perioadă de vârf a valului de migranţi veniţi în Germania, pentru a-şi face o ''idee proprie'' şi a testa sistemul, Franco Albrecht, în vârstă de 32 de ani, s-a prezentat la un centru de azil pentru refugiaţi din apropiere de Frankfurt, sub identitatea David Benjamin, transmite Agerpres.
''M-am îmbrăcat cum mi-am imaginat că ar fi cineva care a făcut mii de kilometri pentru a ajunge în Germania'', rememorează el în faţa judecătorilor, într-o mărturie în care amestecă povestea sa cu revendicări politice, mergând până la a o acuza pe cancelarul Angela Merkel că nu a reuşit să protejeze ''poporul german'' în faţa pericolului imigraţiei masive.
Motivat de o ideologie ''naţional-socialistă'', conform actului acuzării, acest locotenent încadrat la baza franco-germană de la Illkirch (estul Franţei) este acuzat de o tentativă de atentat în anul 2017 împotriva unor responsabili şi personalităţi publice. El neagă aceste acuzaţii, nu însă şi delictele ce decurg din acţiunea sa de deghizare în refugiat.
Verificări superficiale
După ce a ajuns la acel centru de azil din Frankfurt, acolo i s-a cerut să se prezinte ''în două zile'' la centrul regional de primire din Giessen. Atunci a ''început să facă cercetări'' pentru a prezenta ''o poveste credibilă''.
Creştin şi sirian din Damasc, având origini franceze, David Benjamin nu a reuşit niciodată să înveţe bine limba arabă, întrucât a urmat o şcoală franceză - aceasta era legenda cu care a ales să păcălească autorităţile germane.
Însă până la urmă ''nu mi-au cerut nici să vorbesc arabă, nici să-mi detaliez cazul în profunzime'', a constatat el cu uimire după ce a cerut ''azil''. Plecat de la Gissen într-un autocar cu migranţi, Franco Albrecht, alias David Benjamin, a petrecut apoi câteva nopţi într-un centru de primire.
El a fost la un pas să se deconspire când, din reflex, i-a răspuns în limba germană unui angajat al centrului pentru refugiaţi. ''Am remarcat faptul că nu exista niciun control, niciun protocol pentru a afla unde era fiecare (refugiat) la un moment dat'', îşi aminteşte militarul deghizat în refugiat.
Prin urmare, el putea ieşi în voie de acolo şi a reuşit să-şi ducă viaţa dublă, între cazarmă şi centrul de primire. Păstra contactul cu ceilalţi refugiaţi cu ajutorul unui smartphone rudimentar şi unei cartele prepay, dar ''armata era prioritatea''.
În principalul său interviu pentru cererea de azil, realizat în limba franceză şi cu interpret, nu a fost întrebat în detaliu despre situaţia sa. După un an, cât a durat procedura, a obţinut un statut de protecţie subsidiară, o formă de drept de azil.
Capturat în aeroport
Franco Albrecht a fost în final arestat la începutul anului 2017, când încerca să-şi recupereze pistolul ascuns într-o toaletă a aeroportului din Viena. Amprentele sale au relevat atunci similitudinea cu cele ale ''refugiatului'' sirian David Benjamin.
Conform actului acuzării, el dorea să pună pe seama migranţilor responsabilitatea acţiunii teroriste pe care o plănuia, cu scopul de a fractura şi mai mult societatea germană, profund divizată de primirea masivă a migranţilor decisă de cancelarul Angela Merkel.
Dar această poveste rocambolescă a scos în evidenţă fisurile gestionării primirii migranţilor în Germania, deşi autorităţile susţineau că există un control strict al procedurilor şi cererilor de azil.
Procesul, la finalul căruia Franco Albrecht riscă zece ani de închisoare, este prevăzut să dureze cel puţin până în luna august.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News