Uniunea Europeană a informat statele membre că este puțin probabil ca blocul să își îndeplinească angajamentul de a furniza Ucrainei 1 milion de proiectile de artilerie. Acest lucru complică capacitatea Kievului de a ține pasul cu producția Rusiei de obuze.
Așa cum scrie Bloomberg, referindu-se la surse familiare cu problema, Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE ) a informat misiunile diplomatice ale statelor membre că, cel mai probabil, UE nu va atinge obiectivul stabilit pentru martie 2024.
Cu toate acestea, mai mult de jumătate din perioadă a trecut deja, iar țările angajate în acest demers au putut să livreze doar 30% din plan. Judecând după volumul de contracte semnate până în prezent, UE riscă să nu-și atingă obiectivul, notează Bloomberg.
Un reprezentant SEAE a refuzat să comenteze această problemă, invocând caracterul confidențial al discuțiilor.
Surse Bloomberg au declarat, sub acoperirea anonimatului, că situația la zi este foarte neclară. Spre exemplu, unele state membre au fost reticente în a dezvălui detaliile livrărilor, iar UE ar putea să le solicite să furnizeze mai multe informații despre livrările planificate pentru a avea o imagine completă.
Aceste probleme vor fi discutate la reuniunea miniștrilor apărării din țările UE săptămâna viitoare.
Rusia a reușit să-și completeze parțial necesarul de muniție
Întrevederea din octombrie 2023 dintre președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong-Un în Orientul Îndepărtat Rus. Foto: Kremlin.ru
Furnizarea de muniție către Ucraina devine și mai urgentă datorită faptului că Rusia a reușit să-și mărească propria producție. Potrivit surselor Bloomberg, unele state membre au remarcat în timpul întâlnirilor din această săptămână că proviziile furnizate Moscovei de către Coreea de Nord au subliniat încă o dată necesitatea ca UE să fie mai eficientă.
La începutul acestei luni, Coreea de Sud a declarat că Phenianul a trimis peste un milion de proiectile în Rusia.
„Pe măsură ce Ucraina se pregătește pentru un război prelungit, orice nesincronizare în Europa riscă să devină critică dacă aprovizionarea și sprijinul SUA încetinesc și dacă campania electorală prezidențială de anul viitor duce la o schimbare de poziție”, scrie Bloomberg.
Săptămâna aceasta, Pentagonul a declarat că a început să reducă ajutorul militar acordat Ucrainei din cauza întârzierilor de finanțare din Congres.
Între timp, pe fondul faptului că stocurile de arme ale partenerilor occidentali se epuizează, iar nevoia de pe front rămâne extrem de mare, Kievul încearcă să-și mărească propria producție.
Conform planurilor elaborate în martie, UE s-a angajat să aprovizioneze Ucrainei cu muniție de artilerie pe o perioadă de 12 luni, mai întâi prin utilizarea stocurilor existente și apoi prin contracte de achiziții comune și creșterea capacității industriale. Totodată a fost pus la punct un mecanism prin care urmează să fie alocate compensații din bugetul UE pentru statele participante. UE a fost de acord să cheltuiască 1 miliard de euro prin mecanismul de compensare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News