Se presupune că atacul a fost efectuat de un avion de vânătoare multirol MiG-29 adaptat pentru a utiliza bombe americane ghidate cu precizie. Atacul a fost efectuat folosind o pereche de bombe GBU-62 JDAM-ER.
Judecând după imaginile video, aceasta nu este prima încercare de a lovi această facilitate, după cum reiese din faptul că există mai multe cratere în terasamentul buncărului. Cu toate acestea, buncărul a mai rezistat loviturilor.
Analiștii de la WarArchive au stabilit că avionul ucrainean a lovit o clădire la sud-est de satul Nechaeve, lângă Oleshky, regiunea Herson.
Aceste coordonate reprezintă vechea poziție a sistemului de rachete antiaeriene S-200 al brigăzii 208 de rachete antiaeriene a armatei ucrainene. Aceste sisteme de rachete antiaeriene au fost retrase cât mai rapid posibil în cursul anului 2013 din ordinul ministrului ucrainean al apărării de atunci, Pavlo Lebedev, aminteşte publicaţia ucraineană Militarnyi.
Cu toate acestea, infrastructura sitului de lansare a rămas, inclusiv buncărul, care a fost adaptat de rusi la nevoile lor. Odată cu creșterea numărului de bombe ghidate din arsenalul ucrainean, loviturile de precizie asupra pozițiilor trupelor ruse devin din ce în ce mai frecvente.
De exemplu, recent, forțele aeriene ucrainene au efectuat un bombardament de precizie asupra cladirii uzinei Dzerzhynska de pe teritoriul minei Tsentralna din Toretsk.
Având în vedere modul in care a evoluat câmpul de luptă din Ucraina, munițiile ghidate cu precizie au devenit un atu crucial al Kievului în lupta împotriva forțelor ruse. Printre acestea, GBU-62 JDAM-ER (Joint Direct Attack Munition - Extended Range), furnizată de Statele Unite, a apărut ca un element care poate ,,schimba jocul''.
Aceste bombe planetare, capabile să lovească ținte aflate la o distanță de până la 72 de kilometri (45 de mile) cu o precizie de vârf, au permis Ucrainei să degradeze logistica, centrele de comandă și pozițiile fortificate ale Rusiei, minimizând în același timp riscurile pentru propriile forțe.
Experții și oficialii militari au subliniat adesea rolul JDAM-ER în modelarea capacităților de atac în adâncime ale Ucrainei, oferind un instrument rentabil, dar devastator în războiul de uzură.
JDAM-ER este o versiune îmbunătățită a kitului JDAM standard, care transformă bombele neghidate în muniții inteligente ghidate prin GPS sau laser. JDAM-ER se deosebește prin aripile sale detașabile, care îi extind raza de acțiune cu mult peste cea a bombelor clasice. Acest lucru permite avioanelor ucrainene, cum ar fi Su-24 și MiG-29 modificate din era sovietică, să efectueze atacuri de la distanțe mai sigure, evitând sistemele de apărare aeriană ale Rusiei.
Imagine cu un avion ucrainean MiG-29 care confirmă că armata ucraineană utilizează bombe GBU-39.
Fostul secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a scos în evidență impactul pe care îl are muniția JDAM-ER, declarând „JDAM-ER oferă Ucrainei o opțiune de lovire de mare precizie, cu rază lungă de acțiune, care îi sporește capacitatea de a perturba operațiunile rusești”. Oficialii ucraineni s-au alăturat acestui sentiment, fostul purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Yuriy Ihnat, numind JDAM-ER „un activ crucial pentru lovirea țintelor de mare importanţă (n.a. pentru ruşi), provocând pagube colaterale minime”.
De asemenea, Rob Lee, expert al Foreign Policy Research Institute, a precizat anterior că: „JDAM-ER permite Ucrainei să efectueze lovituri de precizie fără a avea nevoie de rachete scumpe precum ATACMS sau Storm Shadow pentru fiecare țintă. Acest lucru este esențial într-un război prelungit în care rezervele de muniție sunt o preocupare constantă.”
Eficacitatea loviturilor JDAM-ER a forțat Rusia să își munte depozitele de aprovizionare și să relocheze posturile de comandă mai departe de linia frontului. Cu toate acestea, acest lucru are un cost - timpi mai mici de aprovizionare și eficiență operațională redusă.
Colonelul (r) Markus Reisner de la Departamentul de Studii de Război al armatei austriece explicat nu de mult: „De fiecare dată când Rusia trebuie să mute un depozit sau un cartier general din cauza amenințărilor JDAM-ER, pierde timp și capacitate de coordonare. Aceste perturbări se acumulează în timp, slăbindu-i eficacitatea generală de luptă”.
În ciuda acestor provocări, Rusia a încercat să bruieze semnalele GPS pentru a diminua precizia JDAM-ER. Cu toate acestea, se pare că inginerii americani și ucraineni au implementat actualizări de contra-blocare, asigurând fiabilitatea operațională continuă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News