Un mesaj al SUA care trebuie înțeles corect

H.D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
Presedintele SUA, Donald Trump
EXCLUSIV
Presedintele SUA, Donald Trump

Deşi presa a servit poporului o manipulare demnă de o cauză mai bună, scrisoarea președintelui Trump către participanții Summitului celor Trei mări nu este un mesaj personal pentru președintele Iohannis. 

Prezența numelui său alături de cel al secretarului de stat reliefează, din contră, o situație, asupra căreia,  delicat dar ferm, președintele american atrage atenția. În artă militară operațiunea se cheamă rectificare de tir, iar în limbajul diplomatic ceea ce a scris președintele american se cheamă "clarificare a punctului de vedere". În cazul nostru rectificarea de tir este vizibilă prin geometria atât fizică cât şi simbolică a scrisorii.

Scrisoarea este trimisă țărilor participante la această conferință. Nu este adresată direct  președintelui Klaus Iohannis. Mai mult, deşi președinția română susține că vor fi prezenți 9 președinți, 8 străini şi cel român,  SUA nominalizează doar 4 țări şi România. Fără să facă vreo referire la Germania sau Uniunea Europeană, vedetele inițiativei de la București.

Conform propagandei prezidențiale, inițiativa este o "platformă prezidențială" de politică externă, adică asumată complet de către președintele Iohannis. Scrisoarea americană dovedește că devierea sensului real al inițiativei şi ignorarea, cu intenție, a sponsorului american nu a fost apreciată la Washington. Trump, dă un răspuns diplomatic dar ferm şi anume că SUA sunt statutul partener esențial şi că ele susțin această inițiativă, căci are la baza interesele energetice fundamentale americane.

Promovare LNG, ca formă de diversificare a resurselor energetice privilegiată de către americani, face parte din strategia SUA pe termen lung de a echilibra jocul germano-rus al conductei de gaze NorthStream 2, analizată ca fiind cea mai insidioasă formă de dependență economică, pe bani americani, a vestului Europei față de Rusia. Şi un atac sever la securitatea aliaților europeni sponsorizaţi de către SUA. Atenţionate clar şi răspicat asupra acestui pericol, președintele Trump a provocat o adevărată furtună media la ultima întâlnire NATO. Deşi semnalul a fost extrem de clar, la Summitul celor Trei mări de la Bucureşti, Germania a fost invitată ca stat partener al iniţiativei şi nu SUA. De aceea scrisoarea se doreşte a fi o clarificare a pozițiilor americane.

SUA reamintesc tuturor participanților care înțeleg jocul real, că ele sunt partenerul privilegiat şi că determinarea de a continua promovarea acestei conferințe se datorează voinței americane. Cum doar cinci țări au fost nominalizate, înseamnă că numai acestea sunt de fapt importante pentru strategia americană. Este clar că nici Germania şi nici o altă putere europeană nu există în această strategie. Mai mult, semnalul de nemulțumire diplomatică şi fermă punere în ecuația a rolurilor fiecărui actor este reprezentată de utilizare a unei geometrii diplomatice rareori folosite atât de direct şi vizibil.

Mulţumind președintelui român pentru găzduire, (nu putea să nu o facă), preşedintele american, în aceeași frază, echivalează importanța evenimentului cu prezența secretarului pentru energie Perry, punând semnul egal între gazdă şi invitatul american. Pentru cei care cunosc cu adevărat limbajul diplomatic, aceasta egalizare face din SUA  gazdă a Summitului, nici de cum invitat al acestuia. Iată rectificarea de tir de care vorbeam, rareori întâlnită dar profundă, prin multiplele sale sensuri. SUA transmit, de fapt, că  nu au fost de loc impresionate de tentativa de schimbarea de statut, operată la București şi că nu accepta un rol secundar.

Desigur că scrisoare a fost prezentată ca o victorie diplomatică a lui Iohannis. Departe de adevăr! Ceea ce nimeni nu a observat este că scrisoarea SUA mută dialogul de la nivel politic prezidențial, având în vedere că toți președinții participanți nu au nicio putere reală de a negocia, ei reprezentând republici integral parlamentare. Președintele Trump indică  clar direcția pe care summitul trebuie să o sprijine şi anume diversificarea resurselor de energie şi amplificarea construcției şi dezvoltării de infrastructură necesară acestei diversificări.

Cum Germania dorește o singură țeavă de gaz care să îi aducă direct gazul rusesc, efectul principal fiind dominația totală în Europa, atât economică cât şi politică, SUA doresc o mai mare independență a statelor central şi est europene față  de această nouă axă ruso-germană. De aceea ministrul de externe Heiko Maas se află la București. Pentru a nu lăsa interesul german, atât de bine promovat de preşedintele român să fie blocat de o prezență americană covârşitoare.

În replică, președintele Trump îl indică pe secretarul Perry ca omul după care, întâlnirea de la București, trebuie să se ralieze. Prezența negociatorului american şi mandatul precis şi explicit primit, permit înțelegerea exactă a poziție SUA. Scrisoarea transmite, fără umbră de îndoială,  că acest summit este urmărit personal de către președintele Trump, care aşteaptă o întărire a poziției SUA în domeniul industriei energetice central şi est europene şi nici de cum o decuplare, operată sub dictatul german, a țărilor din această regiune. Interesele de securitate ale SUA sunt practic identice cu cele ale țărilor est europene şi scrisoarea amintește ferm de acest lucru.

Reacția de corectitudine politică egală cu obtuzitatea şi ostilitatea, a preşedinte Croației, care vorbește, absolut paralel cu interesele americane, despre summit, susținând că obiectivul întâlnirii îl reprezintă interesele Germaniei, reiterând poziția merkeliană pro-rusească şi de calmare a lui Putin, ne arăta că, de de fapt, România a greșit când a acceptat devierea Inițiativei americane a celor Trei mări de la sensul său originar şi profund, anulând, astfel, avantajul de securitate al dezvoltării intereselor energetice ale SUA pentru o prezență accentuată a axei de gaz ruso-germane. O greșeală diplomatică şi strategică pe care SUA, prin mesajul președintelui său, o sancționează, cerând revenirea la sensurile originare pe care acestea le sponsorizează.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel