Experții din cadrul companiei G Data au constatat că pe laptopul respectiv se aflau stocate fişiere cu date clasificate despre sistemul antiaerian autopropulsat LeFlaSys Ozelot, inclusive informaţii despre modul în care sistemul poate fi distrus pentru a preveni utilizarea în cazul în care există riscul capturării de către forțele inamice.
LeFlaSys Ozelot este un sistem autopropulsat de artilerie antiaeriană care a fost introdus în serviciul Bundeswehr în anul 2001 și este încă în uz. Sistemul este folosit de armata germană pentru a răspunde rapid împotriva amenințărilor aeriene, protejând centrele de comandă și trupele aflate în mișcare.
Fișierele erau marcate „VS-Nur für den Dienstgebrauch" - cel mai scăzut nivel de clasificare secretă.
Tim Berghoff, expert de securitate de la G Data, a precizat pentru Deutsche Welle că laptopul era unul foarte rezistent la șocuri, cântărea 5 kilograme, fiind proiectat pentru utilizarea pe teren. Berghoff a spus că dispozitivul a fost fabricat probabil la începutul anilor 2000 și încă funcționează bine.
Comentariu DefenseRomania: Corelând informaţii publicate de compania de securitate informatică G Data şi Deutsche Welle cu cele rezultate în urmă mai multor căutări pe site-ul de comerţ online eBay, am ajuns la concluzia că ar putea fi vorba despre un laptop NOTEBOOK RODA ROCKY II. În momentul de faţă, pe eBay existând un anunţ similar cu cel descoperit de compania G Data, laptopul fiind vândut de o persoană din Polonia pentru suma de 299 de USD.
,,Notebook-ul pe care l-am achiziționat conține informații tehnice ample despre sistemul LeFlaSys, inclusiv instrucțiuni pas cu pas privind utilizarea, precum și privind întreținerea. Pot fi găsite acolo informații despre modul de operare a sistemului de achiziție a țintelor, precum și a platformei în sine, dar și, bineînțeles, instrucțiuni despre cum să distrugi întregul sistem pentru a preveni utilizarea lui de către forțele inamice", a precizat Berghoff pentru Deutsche Welle.
Tim Berghoff împreună Alexandra Stehr, un alt coleg de-al său din compania G Data, au create o copie a hard disk-ului pe care erau stocate datele clasificate.
,,A fost ușor să accesăm informațiile. Logarea pe Windows nu a necesitat nicio parolă. Logarea în programul care conține documentația sistemului antiaerian era protejată cu o parolă foarte ușor de ghicit", a spus Tim Berghoff .
Datele ar fi trebuit să fie distruse
Ministerul german al Apărării a declarat pentru revista germană Der Spiegel , care a raportat pentru prima cazul, că firma de reciclare de echipamente IT, care a vândut laptopul pe pe platforma de comerț online eBay, era responsabilă de distrugerea datelor.
,,Computerele vechi, utilizate pentru LeFlaSys au fost dezafectate și trimise pentru reciclare însoţite de cereri de ștergere sau de inutilizare a mijloacelor de stocare existente", a spus o purtător de cuvânt pentru Der Spiegel.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News