Un inginer al companiei americane de apărare Raytheon a vândut Chinei secrete tehnologice militare

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Wei Sun, un inginer în vârstă de 48 de ani care lucra pentru compania americană Raytheon Missile Systems, a efectuat, anul trecut, o călătorie în străinătate. Sun a precizat că vrea să ia cu el laptopul de serviciu, un HP EliteBook 840, pe care avea fişiere cu informaţii strict secrete despre datele tehnice ale mai multor sisteme de apărare antirachetă.

Sun, un cetățean american de origine chineză, lucra la Raytheon, al patrulea contractor de apărare din SUA, timp de aproape zece ani. El a deținut un permis care îi permitea să aibă acces la informaţii şi documente cu caracter secret. În acelaşi timp, Sun a lucrat şi la un program secret de rachete pe care armata americană le utilizează.

Deoarece, computerul pe care inginerul l-a luat cu el conținea cantități mari de date cu caracter secret, oficialii Raytheon i-au spus lui Sun că scoaterea acesteia laptop de pe teritoriul SUA, nu va fi doar o încălcare a politicii companiei, ci și o încălcare gravă a legii federale, potrivit site-ului Quartz.

 

Sun ar fi avut acces la date şi informaţii tehnologice secrete ale sistemelor de apărare antirachetă dezvoltate de Raytheon


Wei Sun nu a ţinut cont de solicitarea oficialilor companiei Raytheon, iar în timp ce era plecat din țară, s-a conectat de pe laptopul de serviciu la rețeaua internă a companiei Raytheon. El a trimis, pe 7 ianuarie 2019, un e-mail în care anunța că și-a părăsit locul de muncă, unde lucra de mai bine de 10 ani, pentru a studia și lucra în străinătate.

Când Sun s-a întors în Statele Unite, o săptămână mai târziu, el le-a spus oficialilor de securitate ai companiei Raytheon că, în timpul călătoriilor sale, a vizitat numai Singapore și Filipine. Ulterior, acesta a mărturisit că a călătorit în China, având la el laptopul de serviciu.

FBI l-a arestat a doua zi și a confirmat că laptopul său conținea fișiere militare secrete care nu trebuiesc împărtăşite, precum și software-ul de securitate instalat pe laptopul de serviciu are nevoie de o licență specială pentru a putea fi accesat când posesorul nu se află pe teritoriul Statelor Unite.

Documentele din dosar, analizate de Quartz, sugerează că Sun avea pe laptopul de serviciu fișiere clasificate care conţineau detalii despre mai multe tipuri de sisteme de apărare aeriană proiectate de Raytheon pentru armata americană și vândute aliaților și reprezentanților americani din întreaga lume.

Cazul de faţă este încă un exemplu al eforturilor Chinei de a fura şi intră în posesia unor informaţii tehnologie militare americane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel