Ieri seară - 2 mai, la emisiunea teletonului național ucrainean, secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională a Ucrainei, Oleksei Danilov, a declarat: „Putin a avertizat [a informat – nota autorului] Ungaria cu privire la atacul asupra Ucrainei, iar Budapesta a vrut să ocupe o parte din pământurile noastre”, precizează publicația ucraineană Defense Express în după amiaza de 3 mai, la ora 13:27.
Potrivit Defense Express, ”Budapesta nu a dat deocamdată niciun răspuns oficial la această acuzație, confirmând astfel declarația secretarului Consiliului de Securitate și Apărare Națională.”
În continuare, publicația ucraineană aduce unele argumente circumstanțiale ale unei posibile intenții a Ungariei de atac asupra Ucrainei, precizând în articol că ”pe 22 februarie, [cu două zile înainte de începutul invaziei – nota autorului], ministrul maghiar al apărării, Tibor Benko, a anunțat că trupele sale se deplasează la granița cu Ucraina pentru „a îndeplini sarcini umanitare” și a „preveni pătrunderea formațiunilor paramilitare”.
”Totodată, Benko a declarat că ostilitățile vor avea loc nu numai în estul țării noastre [Ucrainei – nota autorului], ci chiar și în apropiere de Kiev și Transcarpatia. La acea vreme, o astfel de afirmație a fost percepută doar ca un element al unui fel de „confuzie informațională”, precizează publicația ucraineană.
În încheierea articolului, Defense Express afirmă că dacă, se dovedește faptul că Ungaria a făcut pregătiri de agresiune împotriva vecinilor săi, ar trebui limitată aprovizionarea cu arme către Budapesta, în numele securității comune a continentului european.
Comentariul autorului: Poziția Ungariei de păstrare a bunelor relații cu Rusia, invocând securitatea energetică proprie sau riscul de război în Europa sau orice altceva este bine cunoscută. De asemenea, este de notorietate vizita premierului maghiar, Viktor Orban, la Moscova, pe 2 februarie, cu această ocazie, înaltul oficial ungar transformându-se într-un veritabil avocat al Rusiei.
Exemplele vădite ale comportamentului prorus ale guvernului de la Budapesta pot continua, printre acestea fiind și opoziția pe față privind aderarea Ucrainei la NATO. Toate aceste poziții ale Ungariei au fost privite circumspect la nivel NATO și european, dar tolerate, întrucât nu s-au depășit limitele democrației. Dar de la aceste preferințe de politică externă ale Ungariei, până la un complot de atacare a Ucrainei este drum lung.
Desigur, ordinul dat de ministrul Benko, pe 22 februarie, de deplasare a unor unități ale forțelor armate maghiare spre granița cu Ucraina a generat o anumită uimire, dar în niciun caz Ungaria, fiind stat membru NATO, nu putea să declanșeze, fără consimțământul aliaților, un atac militar asupra altei țări. Iar, poziția NATO era deja exprimată și arhicunoscută internațional, în favoarea susținerii Ucrainei. Deci, Ungaria era legată de mâini, în ceea ce privește întrebuințarea forțelor sale armate în raport cu Ucraina.
Cu toate acestea, dacă te pui în bocancii generalilor ucraineni, trebuie să ții cont de toate evoluțiile posibile și să ai în vedere inclusiv menținerea unor forțe luptătoare în Transcarpatia la granița cu Ungaria, în loc să le trimiți mai aproape de linia frontului. Din această perspectivă, se poate aprecia că ordinul ministrului Benko a avantajat Moscova, deși se pare că nimeni de Kiev nu l-a luat în serios, din punct de vedere operațional.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News