Analiştii OSINT ai GeoConfirmed au susţinut că, în urma analizării acestor date, a reieșit că detonarea dronei rusești a avut loc în zonă aflată la coordonatele 45.328864, 28.803601, într-o zonă agricolă care se află pe teritoriul României, foarte aproape de Dunăre.
GeoLocation by @auditor_ya and @neonhandrail:https://t.co/2QRaMYuvTO
— GeoConfirmed (@GeoConfirmed) September 5, 2023
5/X
Mass-media ucraineană a preluat deja informaţii publicate de către grupul de analiştii OSINT ''GeoConfirmed'', ceea ce ne poate duce cu gândul că aceştia încearcă să confirme şi mai mai mult versiunea autorităţilor ucrainene că o dronă kamikaze Shahed, pe care ruşii au utilizat-o în recentul atac asupra Portul Izmail, a căzut pe teritoriul României.
Discuţiile contradictorii între autorităţile de la Kiev şi cele de la Bucureşti au început după ce un oficial al Ministerului ucrainean de Externe a susţinut că, în timpul unui bombardament masiv asupra Ucrainei, lansat de ruşi în noaptea de duminică spre luni, drone kamikaze ruseşti Shahed s-au prăbuşit şi au explodat pe teritoriul României.
Nu este clar de ce autorităţile de la Kiev insista asupra acestui subiect din momentul în care chiar în urma unui alt atac rusesc asupra portului Izmail, care a avut loc la jumătatea lunii august, Ambasada Ucrainei în România a făcut apel la cetăţeni romanii să nu filmeze şi să nu disemineze pe reţelele de socializare şi în mass-media filmuleţe privind dronele ruseşti care lovesc infrastructura portuară şi funcţionarea sistemelor de apărare aeriană ucrainene, pentru a nu spori ameninţarea la adresa vieţii oamenilor care lucrează şi locuiesc în oraşele de pe Dunăre.
Azi, preşedintele Klaus Iohannis a ţinut să precizeze că nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a unui dispozitiv care a ajuns în România.
"Dacă preşedintele ţării spune asta, eu cred", a precizat premierul luxemburghez Xavier Bettel, prezent la conferinţa de presă comună cu şeful statului român.
„Pot să liniștesc populaţia. Nu a existat nimic care să fi ajuns în România. Da, suntem îngrijorați pentru că aceste atacuri au loc la o distanță foarte mică de granița României”, a precizat președintele Iohannis care a subliniat categoric că teritoriul României nu a fost lovit de nicio dronă rusească.
„Mi-a confirmat Ministrul Apărării că au fost atacuri și la 800 de metri de granița noastră. Suntem atenți, dar suntem în cadrul NATO foarte bine apărați”, a mai precizat președintele României.
MApN a declarat că nu există amenințări militare directe la adresa României
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a infirmat, luni, "în mod categoric" informaţiile din spaţiul public cu privire la o "aşa-zisă situaţie apărută în cursul nopţii de duminică spre luni, în care drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul naţional al României".
MApN subliniază că structurile cu responsabilităţi ale Ministerului Apărării Naţionale "au monitorizat în timp real situaţia generată de atacurile ruseşti executate cu drone, atât în cursul nopţii trecute, cât şi sâmbătă spre duminică, asupra infrastructurii din proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre".
Ucraina continuă să susțină că o dronă rusească a lovit teritoriul României
Pe de altă parte Ucraina continuă să afirme că o dronă kamikaze rusă de tip Shahed a lovit teritoriul României în timpul atacului de la Portul Izmail de pe partea ucraineană a Dunării.
Ieri, șefa centrului de presă al trupelor din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, a declarat că partea ucraineană a informat deja România despre căderea şi explozia unor drone ruseşti pe teritoriul statului român, în timpul atacului din noaptea de duminică spre luni.
,,Inamicul, cunoscând acest lucru, a folosit în mod repetat particularitatea geografică a acestei regiuni, direcţionând dronele exact cât mai aproape de graniţa de stat", a remarcat reprezentanta armatei ucrainene, citată de Rador.
Potrivit Nataliei Humeniuk, distanţa în zona respectivă este atât de mică, încât o eroare a proiectilului - dronă kamikaze - precum şi misiunea de atac a acesteia şi consecinţele aferente pot ameninţa cu adevărat ţara vecină.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News