Un general locotenent rus asigură că Armata sa are un sistem antiaerian mai puternic decât Patriot. Laudele aduc aminte de Kinjalurile invincibile

Sistem Patriot (Bundeswehr) și Racheta hipersonică Kinzhal, transportată de un MiG-31K
Sistem Patriot (Bundeswehr) și Racheta hipersonică Kinzhal, transportată de un MiG-31K

Ucraina se apropie de obiectivul din primăvară, acela de a primi șapte sisteme Patriot suplimentare. Astfel, după ce vor primi și bateria Patriot donată de România, Forțele Armate ucrainene vor dispune de șase sisteme antiaeriene americane, plus o baterie similară franco-italiană, sistemul SAMP-T (MAMBA). De asemenea, există discuții cu SUA și Israelul pentru opt sisteme Patriot mai vechi.

Ucrainenii au învățat foarte repede să folosească Patriot, iar rezultatele sunt remarcabile, sistemul dovedindu-se a fi unul foarte fiabil.

Cel mai bun exemplu al eficacității Patriot îl constituie însăși greutatea cu care statele europene (inclusiv România) au acceptat să renunțe la propriile baterii Patriot, ca să nu mai vorbim de insistența Kievului care solicită în mod special sistemele antiaeriene americane cu rază lungă de acțiune. 

Consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei nu avea cum să pice bine propagandei de la Moscova, care încearcă acum să acrediteze ideea că sistemele rusești de apărare aeriană sunt superioare în comparație cu sistemul Patriot al NATO.

 

”Patriot nu se compară cu sistemele antiaeriene rusești”

 

Declarația nu putea să vină decât din gura unui general, pentru a da impresia de credibilitate. În acest caz, este vorba despre generalul locotenent Andrei Semionov care a vorbit pentru TASS, despre superioritatea tehnologică a industriei ruse. Declarațiile ne aduc aminte încercările anterioare ale propagandei Moscovei care ne asigura de invincibilitatea rachetelor hipersonice Kinjal.

Generalul a asigurat că sistemele rusești S-300/S-400 pot respinge toate tipurile de atacuri aeriene, spre deosebire de Patrioții livrați Ucrainei de țările NATO.

Pentru a da o notă de competență declarațiilor sale, generalul a vorbit și despre calitățile anumitor sisteme occidentale. 

Generalul colonel Semyonov a recunoscut faptul că unele arme precum rachetele operațional-tactice ATACMS furnizate de SUA, reprezintă cea mai mare amenințare pentru Rusia. Acele rachete, care zboară cu o viteză mai mare de 3000 km/h, efectuează manevre antirachetă în faza finală a zborului.

El a remarcat, de asemenea, rachetele de croazieră britanice și franceze Storm Shadow și SCALP-EG, care reprezintă o amenințare semnificativă prin zborul la altitudini joase și prin utilizarea sistemelor de navigație prin satelit pentru țintirea cu precizie.

Sistemul american de rachete HIMARS, folosit adesea de forțele ucrainene, este echipat cu focoase cluster (muniții cu dispersie) și sisteme de navigație inerțiale adaptate la GPS. În plus, utilizarea de drone fabricate din fabrică și improvizate, din materiale compozite speciale pentru a reduce vizibilitatea, reprezintă o amenințare suplimentară.

Totuși, Rusia a desfășurat sisteme avansate de rachete de apărare aeriană, susține Semyonov, care enumeră aici sistemele S-400, S-300 și Pantsir-S, dar și sistemele de luptă S-300V4, Buk-M3(M2) și Tor-M2 sau sistemele rusești de rachete antiaeriene cu rază scurtă de acțiune (MANPADS Strela-10.

Totuși, generalul uită să recunoască numărul foarte ridicat de sisteme S-300 sau S-400 distruse de ucraineni în ultimele luni.

 

F-16 pentru Ucraina

Imagine ilustrativă. F-16 al Poloniei (Foto: P. Gubernat, forțele armate poloneze) / Sistem de tip S-400 (ministerul rus al apărării)

Foarte probabil, principala misiune a sistemelor Patriot suplimentare va fi apărarea Bazelor Aeriene ucrainene de unde vor decola avioanele F-16.

Un prim lot de avioane de luptă F-16 promise din Olanda va ajunge în curând în Ucraina - scrie Reuters. Ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, a declarat într-o scrisoare către parlament că au fost obținute autorizațiile necesare pentru livrarea avioanelor în Ucraina, dar nu a precizat câte avioane vor fi la prima livrare și când exact vor ajunge în Ucraina din motive de securitate.

Olanda a fost una dintre țările cheie din coaliția internațională care a sprijinit furnizarea de avioane F-16, coaliție din care face parte și România, cu Centrul de antrenament de la Fetești, acolo unde piloții ucraineni și personalul de la sol vor fi instruiți să piloteze și să întrețină aceste avioane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel