Publicitate
”Un F-15C Eagle a lansat o rachetă AIM-120 AMRAAM către o dronă țintă BQM-167, pe care a distrus-o la cea mai mare distanță înregistrată vreodată”, se precizează într-un comunicat de presă al Aripii 53 Aviație din Forțele Aeriene ale SUA (US AF).
Testul a fost efectuat în martie 2021 de către Escadrila 28 Testare Evaluare (28th Test and Evaluation Squadron) și Escadrila 83 Arme de Luptă (83rd Fighter Weapons Squadron).
Efortul de testare este un răspuns la cererile din partea Comandamentului Forțelor Aeriene (CAF) pentru capabilitățile „lanțului de distrugere la distanțe mari”, a precizat maiorul Aaron Osborne, din Escadrila 28. „Parteneriatele cheie cu Aripa 53 au permis extinderea capabilităților pe un sistem de arme deja existent la bordul aeronavelor …”.
Cea mai mare rază de acțiune a rachetelor AMRAAM o are varianta AIM-120D - aproximativ 160 km. Cu toate acestea, raza exactă a rachetei este clasificată, din cauza îngrijorărilor cu privire la oferirea de informații privind limitările aeronavelor de luptă. US AF nu a dezvăluit ce variantă a AIM-120 a fost lansată sau ce modificări au fost aduse rachetei, precizează publicația Flight Global.
Comentariul autorului: Racheta de tipul AIM-120 AMRAAM cu o masă totală de 152 kg (focos de 18 kg) este în clasa de greutate 150 – 250 kg. Are o viteză de Mach 4, fiind cotată la un nivel foarte ridicat de performanță operațională, similar cu racheta rusească Vympel R-77, care la o masă totală de 175 kg (focos de 22 kg) lovește ținte la o distanță de 200 km, cu o viteză de 4,5 Mach.
Cea mai mare rază de acțiune a unei rachete aer-aer este de 400 km+, fiind atinsă de racheta rusească R-37, care însă are o masă de 600 kg (focos de 60 kg).
Sistemul de ghidare al AIM-120 AMRAAM este de tip inerțial până în apropierea țintei, după care intră în funcțiune radarul activ de căutare a țintei.
Toate avioanele de luptă multirol ale Marinei, Infanteriei Marine și Forțelor Aeriene americane folosesc acest tip de rachetă aer-aer. F-15C poate transporta până la opt AMRAAM.
Începând cu anul 2018, SUA și-au intensificat preocuparea pentru creșterea razei de lovire a rachetelor indiferent de categoria lor, pe fondul amenințărilor tot mai mari generate de politicile agresive ale Chinei și Rusiei și de progresele tehnologice în domeniul armamentelor înregistrate în cele două țări.
Având în vedere aceste considerente, nu se exclude ca racheta americană AIM-120 AMRAAM care a fost testată, să fi lovit ținta la o distanță de 200 km sau mai mare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News