Un elicopter rusesc Mi-24 s-a prăbușit deasupra Mării Negre, în apropierea coastei de vest a Peninsulei Crimeea

Ionel Copcea |
Data publicării:
Mi-24, sursă foto: Rostec
Mi-24, sursă foto: Rostec

Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 10.04.2024, un elicopter Mi-24 s-a prăbușit deasupra Mării Negre, în apropierea coastei de vest a Peninsulei Crimeea. Datele preliminare arată faptul că a fost vorba despre o defecțiune tehnică.

,,Pe 10 aprilie 2024, în jurul orei 06:00 (ora Moscovei), un elicopter Mi-24 s-a prăbușit în timp ce efectua un zbor planificat deasupra acvatoriului Mării Negre, în zona litoralului de vest al Peninsulei Crimeea. Cauza probabilă a incidentului a fost reprezentată de o defecțiune tehnică. La locul avariei lucrează serviciile de căutare-salvare”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Tass.

Potrivit presei ruse, elicopterul de atac Mi-24 s-a prăbușit în timp ce patrula și vâna drone maritime ucrainene la vest de Cap Tarhankut. Se pare că toți membrii echipajului și-au pierdut viața.

Surse ucrainene au speculat faptul că incidentul este unul de tip “friendly fire”, iar aparatul de zbor a fost doborât de apărarea antiaeriană rusească.

Elicopterul de luptă și transport Mi-24 Krokodil este destinat pentru creșterea puterii de foc și a mobilității unităților de Forțe Terestre. Acesta a fost produs în serie începând din anul 1971. Mi-24 a fost exportat în peste 30 de state, fiind unul dintre cele mai răspândite elicoptere de atac din lume.

Într-o declarație pentru jurnalul lenta.ru, analistul militar rus, colonel în retragere Yuri Knutov, a evaluat eficiența elicopterului Mi-24.

,,Particularitatea elicopterului constă în faptul că acesta poate îndeplini atât misiuni de desant, având capacitatea de a transporta opt militari, cât și de sprijinire a infanteriei. Dar, principalul dezavantaj al acestor elicoptere este reprezentat de faptul că au rezultate slabe în ceea ce privește lupta împotriva sistemelor de rachete antiaeriene. Este nevoie de o înaltă calificare a piloților pentru ca aceștia să poată opera direct la altitudini extrem de joase, pentru ca elicopterul să nu fie descoperit și distrus”, a precizat Knutov.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel